Cercetări asupra rolului cinematografiei în conservarea memoriei colectiveDoctoranzii, cercetătorii, practicienii și artiștii sunt invitați să participe la conferința „Arhive, cinema și vindecare colectivă: păstrarea memoriei prin film”, inclusă în programul festivalului Film O’Clock International Festival #5, „festivalul ce unește două fusuri orare și unsprezece țări”. Conferința este organizată în parteneriat cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București (UNATC), „marcând o evoluție a tradiției anuale de evenimente dedicate patrimoniului cinematografic”.

Conferința este anunțată ca „un eveniment dedicat explorării rolului cinematografiei în conservarea și procesarea memoriei colective, cu accent pe traumă și vindecare. Programată pentru 4 aprilie 2025, aceasta se va desfășura atât în format fizic, la sediul UNATC din București din Tudor Arghezi, cât și online, printr-o platformă dedicată. Tema centrală a evenimentului privește modul în care filmele, prin conexiunea lor cu arhivele vizuale și patrimoniul cultural, pot contribui la reprezentarea și înțelegerea traumelor istorice și sociale, facilitând reconcilierea și vindecarea colectivă.

Sunt încurajate propunerile pentru cercetări originale, studii de caz sau proiecte artistice, prezentate în limba engleză în sesiuni de 15 minute, urmate de 5 minute dedicate întrebărilor și răspunsurilor. Există, de asemenea, posibilitatea de a trimite articole pentru publicare într-o revistă academică, respectând linii directoare specifice de trimitere.

Aplicațiile în limba engleză pot fi trimise prin formularul online disponibil aici: https://bit.ly/40u0bYv. Termenul limită pentru trimiterea propunerilor este 2 martie 2025, iar prezentările selectate de un comitet academic vor fi anunțate până pe 10 martie 2025.

Subiectele potențiale includ, dar nu se limitează la:

  • Rolul arhivelor și patrimoniului cultural în conservarea memoriei colective prin cinema
  • Strategii creative pentru utilizarea materialelor arhivistice în nararea traumei colective
  • Puterea cinema-ului documentar, narativ și experimental în reprezentarea și conservarea memoriei colective
  • Perspective interculturale asupra traumei istorice și reprezentarea sa cinematografică
  • Tehnici cinematografice pentru procesarea și articularea rupturilor sociale
  • Evoluția limbajului vizual în filmele care abordează trauma, memoria și vindecarea
  • Influențele politice și sociale asupra narațiunilor cinematografice ale memoriei și reconcilierii
  • Rolul materialelor arhivistice în reconstruirea și conservarea memoriei colective

Festivalul Internațional Film O’Clock își reafirmă angajamentul față de patrimoniul cinematografic și dialogul intercultural, prin inițiative precum secțiunea dedicată filmelor clasice. Conferința academică se aliniază perfect cu acest interes, aprofundând reflecțiile asupra rolului cinematografiei în procesul de vindecare colectivă și reconcilieri intergeneraționale”.

Mirona Radu, director Film O’Clock International Festival: „În parteneriat cu UNATC, această conferință academică reprezintă un pas important în aprofundarea discuției despre puterea cinematografiei de a aborda traumele și procesul de vindecare, atât în contexte locale, cât și globale. Este esențial să încurajăm un schimb autentic de idei între academicieni, cineaști și spectatori din diverse colțuri ale lumii, pentru a sprijini eforturile comune de restaurare a memoriei colective. Cinematografia are puterea de a depăși granițele contextelor naționale, ajungând la sufletul oamenilor din diverse culturi. Aceste filme nu doar că reflectă și păstrează memoria, dar pot deveni catalizatori ai reconcilierii, contribuind la o înțelegere interculturală a procesului de vindecare și al unei istorii comune. Abia aștept să primim aplicații și să continuăm împreună acest dialog esențial.”

Conferința Arhive, cinema și vindecarea colectivă: păstrarea memoriei prin film face parte din Film O’Clock International Festival #5, un produs cultural creat de Creatrix Fama și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Conferința este organizată în parteneriat cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC).

*​Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC), Arhiva Națională de Filme, Lithuanian Film Centre, Fundacja Futurospekcja, Tisza Mozi, Zhovten Cinema, Asociația Româno-Elenă Artă și Cultură, Otvoreni Univerzitet Subotica Doo.

Distribuie acest articol!