Cercetare românească premieră europeană în eliminarea rezultatelor false Covid-19

131

Cercetare românească premieră europeană în eliminarea rezultatelor false Covid-19

O premieră de ultimă oră în Europa se datorează cercetării românești prin realizarea companiei DDS Diagnostic în cadrul unui proiect coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei – IFIN-HH de la Măgurele: un produs nou „în scopul eficientizării semnificative a truselor de teste rapide pentru detectarea anticorpilor IgM/IgG Covid-19”.

Cercetătorii companiei DDS Diagnostic au creat un kit de verificare, care va fi introdus în trusele pentru detectarea IgM/IgG Covid-19. Kitul conține trei flacoane cu solutii de control: două pentru rezultat pozitiv și unu pentru rezultat negativ, care-l vor ajuta pe utilizator să își verifice testul.

Trusa de testare a anticorpilor IgM/IgG aduce beneficii prin eliminarea semnificativă a rezultatelor fals pozitive și fals negative. Produsul vine în ajutorul pacienților suspectați a fi infectați cu SARS-COV-2. Prin îmbunătățirea preciziei rezultatelor, susține demersul cadrelor medicale în identificarea și monitorizarea pacienților.

Primul lot de truse cu kit de verificare inclus va fi disponibil pe piața românească în noiembrie, anul acesta.

Produsul a fost dezvoltat în cadrul proiectului „Creșterea diversității și calității produselor de diagnostic imunocromatografice, prin introducerea iradierii gamma tehnologice și adăugarea de controale pozitive externe”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operational Competitivitate și de DDS Diagnostic SRL, beneficiarul proiectului.

Obiectivul proiectului îl constituie „realizarea unei scheme flux tehnologic pentru producere controale truse IVD și întocmirea dosarului cu documentația tehnică conform legislației în vigoare privind punerea pe piață a dispozitivelor medicale in vitro (IVD), în perioada 22.01.2020-21.08.2021”. Valoarea totală a proiectului este de 1.518.240,00 lei, din care valoarea cofinanțării UE este de 1.283.000,00 lei. Contract: CS 210/16.12.2019. Rezultat: Schema flux tehnologic. Dosar pentru avizare. Cod MySmis: 2014+107514.

DDS Diagnostic este o companie cu activitate consecventă de susținere a cercetării și economiei românești prin soluții pentru laboratoare medicale, kituri, reactivi și aparatură pentru diagnostic in vitro. O parte semnificativă din produsele comercializate sunt fabricate în România, la standarde UE.