La inițiativa Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), reprezentanți ai autorităților competente și relevante înregistrate în Sistemul de Informare al Pieței Interne (IMI) au participat, în perioada 19-21 septembrie a.c., la sesiunea de instruire desfășurată în Aula Magna a Universității Titu Maiorescu din Bucureşti și susținută de experții CNRED.
În deschiderea evenimentului, din partea Universității Titu Maiorescu a luat cuvântul doamna rector prof. univ. dr. Smaranda Angheni care a transmis salutul său de bun venit participanților la eveniment, a precizat că organizarea acestui eveniment se înscrie într-un istoric de colaborare dintre Universitate și Ministerul Educației Naționale și a urat succes lucrărilor sesiunii de instruire.
Pe parcursul acestor zile, la sesiunile de instruire au participat reprezentanții instituţiilor de învăţământ superior, Inspectoratelor Şcolare Judeţene, Agențiilor Județene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Agențiilor Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Centrelor Regionale de Formare Profesională a Adulților, Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene și ai Autorităților Competente pentru profesiile reglementate în România.
Participanții au beneficiat de instruirea furnizată de experții CNRED, coordonatori IMI pentru recunoașterea calificărilor profesionale, respectiv: cereri de informații, registre electronice, notificări, alerte privind diplome falsificate și sancțiuni profesionale, Cardul Profesional European, Baza de date europeană pentru profesiile reglementate (RegProf) și de reprezentanții Agenției pentru Agenda Digitală a României.
Președintele Agenției pentru Agenda Digitală a României (AADR), domnul Liviu-Cozmin Stoica și doamna Luminița Roxana Borisenca, expert AADR, au prezentat obiectivele pe care Agenția le are pentru implementarea Punctul de Contact Unic electronic și relevanța acestuia și au solicitat tuturor entităților administrative cu obiect de activitate în serviciul public să susțină proiectele AADR și să promoveze în instituțiile de proveniență necesitatea creării unui profil digital în Punctul de Contact Unic electronic a instituțiilor pe care le reprezintă.
Reprezentanții CNRED, domnul Alexandru-Ionut Chiuță, consilier CNRED, domnul Cristian Alexandru Mihăilescu, inspector CNRED, și domnul Ștefan Șerban, consilier CNRED, au prezentat evoluția Sistemului IMI și a Bazei de date RegProf din ultimii zece ani, modul în care acesta a fost implementat la nivel național și perspectivele dezvoltării Sistemului IMI (mecanismul de alertă, cardul profesional european) în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/983 al Comisiei din 24 iunie 2015 privind procedura de eliberare a cardului profesional european și aplicarea mecanismului de alertă în temeiul Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului.
Doamna Oana Salomia, consilier pentru afaceri europene în cadrul CNRED, a informat autoritățile competente din România cu privire la poziția Comisiei Europene referitor la implementarea Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale și la obligațiile care decurg pentru autoritățile competente române.
În închiderea sesiunii de instruire secretarul general al Universității Titu Maiorescu, lect. univ. dr. Teofil Panc, i-a asigurat pe participanții prezenți și pe reprezentanții Ministerului Educației Naționale că Universitatea sprijină toate demersurile Ministerului de modernizare și implementare a procedurilor care favorizează libera circulație pe piața europeană unică.
Biroul de Presă al Universităţii Titu Maiorescu
 
 
 
 
 

Distribuie acest articol!