18Inspectoratul Școlar Județean Buzău, în parteneriat cu Asociația Centrul Cultural Francofon Buzău, Consiliul Județean Buzău și Colegiul Național Mihai Eminescu, Buzău, au organizat cea de-a IX-a ediție a Centrului Francofon Internaţional „Voluntariat pentru comunitate“, proiect unic ȋn România şi ȋn Europa Centrală şi Orientală. Activitățile educaționale din tabără au avut loc la Hotelul MC Pietroasa, Poiana Pinului, judeţul Buzău, ȋn perioada 1-14 iulie 2018. La acest proiect internațional au participat 156 de elevi, de la opt la 19 ani, profesori şi animatori din mai multe ţări francofone: România, Franța, Belgia, Camerun, Congo, Tunisia, Republica Moldova. Prin intermediul limbii franceze, s-au organizat ateliere de teatru și improvizație teatrală, abilități practice, muzică și dans francofon și alte activități cultural-educaţionale care promovează diversitatea culturală şi voluntariatul pentru comunitate.
Proiectul Centrului Francofon Internațional „Voluntariat pentru comunitate“ este înscris în Calendarul Activităților Educative Naționale al Ministerului Educației Naționale din România, pentru anul școlar 2017-2018. Tabăra urmăreşte să creeze un ecosistem francofon de tineri, profesori şi părinţi care să dezvolte proiecte în țările pe care le reprezintă. Exersarea limbii franceze, multiculturalitatea, plurilingvismul, dezvoltarea competențelor sociale și a iniţiativei personale şi spiritului de echipă reprezintă scopuri definite ale acestui proiect internațional.
Activităţile propuse s-au derulat într-o atmosferă convivială, iar participanţii au fost împărţiți în grupe de lucru, în funcţie de vârstă și de nivelul competențelor de limba franceză. Programul acestui proiect internaţional a cuprins atât activităţi teoretice, cât şi practice. Printre activităţile practice se numără atelierele în limba franceză (de dans, de muzică, de arte plastice, improvizaţie teatrală, muzică francofonă din Africa, jocuri sportive, gastronomie francofonă etc.), filme francofone, activități demonstrative de scrabble în limba franceză, concursuri de fotografie, de interpretare în limba franceză, de karaoke, de carnaval etc. Pentru prima dată, au participat, în calitate de voluntari, și tineri din Comitetul Studenților Francofoni din România, dornici să le împărtășească elevilor de gimnaziu și de liceu pasiunea lor pentru limba franceză.
Alături de atelierele coordonate de cei 14 tineri animatori din Franța, Camerun, Congo și Tunisia, au mai fost organizate şi activităţi de meşteşuguri tradiţionale româneşti (în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Merei), ateliere de tehnici de supravieţuire (ACMRR Buzău) şi activităţi de promovare a patrimoniului cultural și natural din județul Buzău.
De asemenea, o importantă dimensiune a taberei este reprezentată de voluntariatul pentru comunitate. Participanţii au avut ocazia de a organiza activităţi la Complexul de servicii pentru persoane vârstnice „Al Marghiloman“, județul Buzău, unde a avut loc un atelier-spectacol, scopul fiind consolidarea comunicării dintre generaţii.
În anul Centenarului Marii Uniri, participanții francofoni la acest proiect au vizitat expoziția de pe Calea Eroilor din Buzău și au depus buchete de flori, confecționate în cadrul atelierelor de arte decorative, la mormintele din Cimitirul Eroilor.
La evenimentele din cadrul acestui proiect internaţional au participat reprezentanţi ai ambasadelor francofone din România, ai asociaţiilor şi instituţiilor partenere: Consiliul Județean Buzău, Delegaţia Wallonia-Bruxelles, Asociația Echanges Internationaux dans l´Éducation, Comitetul Studenților Francofoni din România etc.
Felicitări tuturor participanţilor şi mulţumiri sincere partenerilor pentru colaborarea la această ediţie a Centrului Francofon Internaţional!
Prof. Maria-Monalisa PLEȘEA, Inspector școlar pentru limbi romanice, preşedintele Centrului Cultural Francofon Buzău, coordonator al Centrului Francofon Internaţional