
Foto: UMF Grigore T. Popa
Unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare din România a fost lansat la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași: o platformă multidisciplinară de cercetare-dezvoltare medicală la nivelul regiunii Nord-Est, numită Cenemed, care va constitui un centru de cercetare în domeniile: urgențe cardiovasculare și toxicologice, oncologie pelvină, imunologie și genetică, nefropatologie și gastroenterohepatologie. Investiția este cofinanțată prin Programul Operațional Competitivitate, Axa Prioritară Cercetare, Dezvoltare tehnologică și Inovare (CDI). Contractul în acest sens a fost semnat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în calitate de organism intermediar pentru Programul Operațional Competitivitate 2014-2020. Valoarea investiției trece de 13 milioane de euro.
Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, ne oferă o descriere a centrului de cercetare: „Este un proiect de cercetare extraordinar, unic în România, axat pe diverse patologii din diverse domenii, de la urgențe cardiovasculare, până la abord oncologic și nefropatologie, cu scopul de a cerceta metodele diagnostice și mijloacele terapeutice personalizate capabile să crească supraviețuirea și să îmbunătățească calitatea vieții pacienților din regiunea de Nord-Est. Urmărim consolidarea și dezvoltarea infrastructurii de Cercetare Dezvoltare Inovare din UMF Iași, care va opera, prin Cenemed, la cele mai înalte standarde internaționale, având în vedere faptul că realizarea achizițiilor echipamentelor și instrumentelor pentru cercetare presupune achiziționarea de echipamente de ultimă generație. Un exemplu este Sistemul Robotic ‘da Vinci Xi’ de ultimă generație – sistem de prelevare mostre țesut și intervenții de rezecție tumorală, practic primul robot chirurgical din regiunea de N-E a țării. De asemenea, vor fi create și dotate trei laboratoare de cercetare noi și modernizate alte trei laboratoare de cercetare existente. În plus, vor fi achiziționate 110 echipamente și instrumente medicale ce vor fi utilizate în dezvoltarea a 16 teme de cercetare pentru care există 16 acorduri de parteneriat încheiate cu membrii Clusterului RoHealth, cu membrii Clusterului BioROne și cu membrii Clusterului IMAGOMOL, clustere inovative din care Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Grigore T. Popa’ face parte”.
Domenii vitale pentru medicina românească
Noul centru va dezvolta cercetări de cel mai înalt nivel în domenii de interes pentru medicina românească: Diagnostic precoce, tratament personalizat, monitorizare și prognostic în oncologie; Îmbătrânire sănătoasă, stil de viață și sănătate publică; Studierea și metode de diagnoză și tratament pentru cele mai răspândite cauze de mortalitate și morbiditate din România; Terapie personalizată/de grup și monitorizare terapeutică; Personalizarea terapiei medicamentoase pe baza datelor farmacocinetice, farmacogenomice și corelațiilor farmacocinetice-farmacodinamice. Prevenirea rezistenței la chimioterapie; Evaluarea calității și a riscului utilizării neraționale la nivel populațional a medicamentelor și suplimentelor alimentare; Farmacologie și toxicologie sistemică cantitativă: corelare, modelare și predicție.