Centrele de excelență, între birocrație  și performanță

A trecut un an de activitate sistematizată a centrelor județene de excelență – concentrări de elevi selectați și susținuți pentru performanță înaltă la olimpiade și concursuri școlare și, mai departe, la universități, în cercetare etc. Organizarea unor centre de acest fel pentru creșterea performerilor nu înseamnă o noutate. Nouă este legiferarea înființării lor în fiecare județ și în București. După un an de generalizare, din 2022 ar fi momentul să li se vadă primele rezultate, mai ales că Ministerul Educației a decis să reia în acest an organizarea olimpiadelor și concursurilor școlare, după doi ani de suspendare: „Ministerul Educației susține și recunoaște participarea elevilor români la 76 de competiții internaționale, ce vor avea loc în România și în străinătate, precum și organizarea și desfășurarea unui număr de 34 de competiții naționale pe discipline școlare și proiecte educative prin care se va asigura selecția elevilor care vor participa la competițiile internaționale. Ministerul Educației va organiza și activitățile de pregătire și selecție a 36 de loturi naționale în vederea participării la competițiile internaționale“.

Condiții pentru pregătirea și dezvoltarea copiilor și tinerilor

Centrele de excelență există, după lege, din 2011. În 2020, au fost reglementate din nou. Obiectivul a rămas același, enunțat inclusiv cu dezacordul păstrat de la un ordin la celălalt: „(…) asigurarea condițiilor de pregătire și dezvoltare a copiilor și tinerilor capabili de performanțe înalte“.

Diferența este că întâi centrele de excelență au fost facultative, înființate în măsura în care voiau așa ceva inspectoratele școlare, pe când de-acum sunt obligatorii. Este o diferență mai mult dedusă din formulările actelor normative de funcționare decât explicită.

Prin Ordinul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nr. 5.577 din 7 octombrie 2011 privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a centrelor de excelență (ministru, Daniel Petru Funeriu), centrul de excelență este definit ca „unitate de învățământ, cu personalitate juridică, înființată prin ordin al ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, la solicitarea inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București“.

Ordinul Ministerului Educației și Cercetării nr. 5.562 din 14 septembrie 2020 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a centrelor județene de excelență/Centrului Municipiului București de Excelență (ministru, Cristina Monica Anisie) caracterizează centrul de excelență ca „unitate conexă a Ministerului Educației și Cercetării care funcționează în fiecare județ, respectiv în Municipiul București, cu personalitate juridică, coordonat metodologic de inspectoratul școlar, cu siglă și sigiliu proprii“.

Totuși, mai mult decât școală

Trecerea este de la „înființată la solicitarea“ la „funcționează în fiecare județ, respectiv în Municipiul București“. Ca urmare, câte un centru de excelență ar trebui să existe în fiecare județ și în Capitală. În realitate, nu sunt decât 19. Atâtea a identificat ca funcționale Societatea Academică din România, care a realizat Diagnoza centrelor județene de excelență din România, prezentată sub titlul Reziliență prin excelență. Cum arată centrele județene de excelență în 2021.

Diagnoza a constatat că în anul școlar 2020-2021, „de serviciile centrelor județene de excelență“ au beneficiat 9.305 elevi, adică 0,33% din totalul elevilor din România. Activitățile au fost îndrumate de 1.014 profesori; „au predat“, spune Diagnoza, percepția fiind aceea de lecție și de școală, chit că zona este a desprinderii spre excelență. Ministerul Educației a investit în centrele de excelență 0,01% din bugetul propriu; unele centre au beneficiat de susținere din partea administrației publice locale.

„Rezultate astrale“

În actualul an școlar, un centru județean de excelență nou înființat este cel din Brăila. Salutându-i lansarea, Inspectoratul Școlar Județean Brăila anunță începerea activității primelor grupe, de astronomie și de astrofizică. Totodată, evidențiază performanțe internaționale de profil obținute de elevi brăileni sub îndrumarea profesorilor lor: „Felicitări din inimă pentru rezultatele astrale obținute de elevii brăileni la Olimpiada Internațională de Astronomie în format online (IRAO 2021), organizată de Observatorul Astronomic INAF-Brera, Milan (Italy) și desfășurată la Piatra-Neamț, în perioada 6-13 noiembrie: medalie de aur la categoria Juniori pentru Mihai Bogdan Ciocîrlan, Colegiul Național Gheorghe Munteanu Murgoci, Brăila, și medalie de bronz la categoria Seniori pentru Adrian Marian Țiripa, Liceul Teoretic Nicolae Iorga, Brăila. De asemenea, felicitări devotaților dascăli îndrumători prof. Liliana Iacob, prof. Costel Neicu și, postmortem, inegalabilei profesoare Nicoleta Becheanu“.

Pe categorii, gimnaziu și liceu, la Centrul Județean de Excelență Brăila, elevii au posibilitatea să pornească pe drumul spre performanță în matematică (opt grupe), limba și literatura română (șase grupe), limba engleză (două grupe), limba franceză (două grupe), limba germană (o grupă), limba latină (o grupă), istorie (două grupe), geografie (două grupe), biologie (două grupe), chimie (două grupe), fizică (două grupe), astronomie și astrofizică (două grupe), informatică (două grupe). Centrul este condus de dr. Ștefan Aftodor, profesor de istorie la Școala Gimnazială Fănuș Neagu și la Colegiul Național Gheorghe Munteanu Murgoci din Brăila, președintele Societății de Științe Istorice din România Filiala Brăila, autor al mai multor cărți de istorie și articole științifice.

Succesele elevilor, fundament al existenței didactice

O performanță internațională sub egida Centrului Județean de Excelență Brașov a obținut elevul Ștefan Dumitrescu, de la Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă, Brașov: medalie de aur la Balcaniada de Fizică, ediția 2021. În opinia profesorilor săi, tânărul laureat brașovean „a demonstrat că dragostea pentru știință, pasiunea și munca asiduă l-au condus la obținerea unor rezultate extraordinare“; și tot profesorii accentuează: „Acest rezultat minunat ne-a umplut tuturor sufletul de bucurie și nu putem decât să ne mândrim cu astfel de elevi, punând succesul lor ca fundament al existenței noastre didactice în proiectele ulterioare“.

Sprijin pe alocuri din partea administrației publice locale

Cei mai buni elevi ai Centrului Județean de Excelență Prahova în anul școlar trecut au fost premiați prin fonduri alocate integral din bugetul Primăriei Municipiului Ploiești. Câștigători sunt 155 de elevi care „au obținut distincții la olimpiadele școlare organizate de societățile profesionale, la concursurile naționale, interjudețene și județene, la disciplinele pentru care s-au pregătit în cadrul Centrului Județean de Excelență Prahova – Ploiești“. Au fost acordate 27 de premii de categoria I, în valoare de câte 1.000 de lei; 37 de premii de categoria a II-a, în valoare de câte 600 de lei; 38 de premii de categoria a III-a, în valoare de câte 400 de lei; 53 de premii de categoria a IV-a, în valoare de câte 150 de lei. Municipalitatea ploieșteană a susținut participarea performerilor de la Centrul Județean de Excelență Prahova într-o tabără de instruire.

O gală a excelenței, cu premiile aferente, precum și o tabără pentru elevii laureați pe plan intern și internațional a organizat și Centrul Județean de Excelență Vaslui.

Articolul integral poate fi citit în revista Tribuna Învățământului nr. 25-26 / ianuarie-februarie 2022

Distribuie acest articol!