
Marcela GHEORGHIU
Institutul Național de Sănătate Publică a postat propunerea privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgență, pe 15 mai. Printre acestea se numără cele privitoare la prevenirea contaminării cu coronavirus în cazul pregătirii elevilor din clasele terminale și al organizării examenelor de Evaluare Națională și de Bacalaureat, măsuri așteptate cu înfrigurare de către părinți și elevi deopotrivă. Măsurile au fost supuse dezbaterii publice, toate posibilele observații și propuneri care vor veni din partea celor interesați putând fi transmise la adresa de mail propuneri.relaxare@ms.ro.
9 măsuri posibile de siguranță și prevenție
Astfel, pregătirea se va face în grupe care nu vor depăși 10 elevi. Cursurile nu vor depăși 3 ore, cu o pauză de cel puțin 10 de minute după fiecare oră, necesară pentru aerisirea sălilor de clasă.
De asemenea, elevii, cadrele didactice și personalul auxiliar care suferă de afecțiuni cronice sau care locuiesc împreună cu persoane care suferă de astfel de afecțiuni, ori profesorii care au depășit vârsta de 65 de ani nu pot participa la aceste activități.
Acei elevi care suferă de afecțiuni cronice sau care locuiesc împreună cu persoane diagnosticate cu asemenea afecțiuni vor beneficia, însă, de o formă de pregătire alternativă, asigură autoritățile.
Pe perioada pauzei nu vor fi simultan mai mult de două grupe de maxim 10 elevi fiecare.
Înainte de începerea activităților de pregătire sau examinare, în spațiile respective se va realiza dezinfecția suprafețelor cu substanțe biocide pe bază de clor sau de alcool, urmată de aerisire pentru o perioadă de cel puțin o jumătate de oră.
Accesul în interiorul școlii se va realiza doar după dezinfecția mâinilor, verificarea temperaturii, care nu trebuie să depășească 37 de grade, și sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii specifice.
Pe toată durata activităților desfășurate în școală, atât elevii cât și profesorii vor purta mască medicală sau mască nemedicală, confecționată din diferite materiale textile; elevii vor fi așezați în bănci, cu cel puțin un loc liber între ei și un rând liber în față și în spate.
Eliminarea măștilor purtate de elevi și de cadre didactice se va face în locuri speciale.
Examinarea, mai specifică Institutul Național de Sănătate Publică, va respecta toate măsurile specificate, fără a fi, însă, obligatorie acordarea pauzelor.

”Scopul nostru este protejarea sănătății și oprirea răspândirii infecțiilor”
Ulterior, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat pe pagina de Facebook că lista finală de măsuri va fi aprobată în următoarele zile.
”La postarea mea, preluată de pe site-ul MAI, unde sunt publicate spre transparență și dezbatere măsurile propuse de către medicii specialiști în epidemiologie și boli infecțioase (pentru prima etapă de relaxare când se va trece în Starea de Alertă), am primit foarte multe idei, propuneri sau observații” a scris ministru de Interne, care a ținut să facă unele precizări. Astfel, aflăm că lista cu măsuri se va finaliza din punct de vedere juridic, dezbate și aproba în următoarea săptămână. Oricine dorește să transmită propuneri o poate face la dresa de e-mail, anunțată în postarea de pe site-ul MAI, precum și la anunțul de pe site-ul INSP (Institutul Național de Sănătate Publică) – propuneri.relaxare@ms.ro. ”Scopul nostru, al tuturor, a mai scris Marcel Vela, este protejarea sănătății și oprirea răspândirii infecțiilor, pentru a ne putea gândi, de la 1 iunie, la o nouă etapă de relaxare”.
”Am fost conștienți că vor exista și compromisuri”
Referitor la gradul de siguranță pe care îl oferă setul de posibile măsuri făcut public dă către Institutul Național de Sănătate Publică pentru elevii din anii terminali și pentru organizarea și desfășurarea examenelor naționale, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți ne-a declarat: ”Ministerul Educației și Cercetării împreună cu partenerii sociali (decizia finală aparține, însă, în totalitate MEC) a hotărât că cele două examene naționale vor avea loc în format fizic; deci, nu se va vorbi despre înghețarea anului școlar, aceasta fiind temerea principală, încă de a începutul crizei. Am hotărât că trebuie să facem totul pentru a se evita acest lucru. Am fost conștienți cu toții că vor exista și compromisuri și, da, într-adevăr, acum, după două luni, putem spune că aceste compromisuri s-au accentuat, bineînțeles, în contextul epidemiologic dat. Astfel, s-a stabilit că acești copii din anii terminali trebuie să vină și să-și susțină examenele și, din acest punct de vedere, trebuia găsită o procedură impusă de Institutul Național de Sănătate Publică sau de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Faptul că este prevăzut un număr de maxim 10 copii în clasă este un lucru bun, pentru că, astfel, se poate respecta distanțarea socială. Mă refer, evident, la cei din anii terminali. Pentru că, dacă reveneau toți la școală, în special cei mici, din ciclul primar (dar și cei din cel gimnazial) ar fi fost mult mai dificil”.

Punctul nevralgic – școlile din mediul rural
Referitor la școlile din mediul rural, Iulian Cristache a spus: ”Am avut mai multe discuții la nivelul ministerului, pe marginea tuturor acestor măsuri pe care trebuie să le aplice școlile și, într-adevăr, se ridică un semn de întrebare cu privire la cum vom reuși să reducem riscul de contaminare în acele școli din mediul rural, unde, se știe, nu avem circuite corespunzătoare, multe toalete sunt în curte, iar, din acest punct de vedere, riscul de contaminare crește. De aceea, s-a hotărât că vor fi montate rezervoare cu dezinfectant la intrarea și la ieșirea din unitățile de învățământ. De asemenea, fiecărui copil i se va da câte o mască la intrarea și la ieșirea din școală”.
Elevii nu sunt obligați să meargă la școală între 2 și 11 iunie
Ministerul Educației și Cercetării nu îi obligă însă pe acești copii să meargă la școală: ”Nu mă refer la examene, ci la posibilitatea întoarcerii la școală în perioada 2-11 iunie. S-a creat o procedură, astfel încât acele familii care au temeri, să nu fie obligate să își trimită copiii la școală, chiar și în cazul acelor copii care nu au acces la platformele online” a spus Iulian Cristache.
”Nu spun că vom merge cu zâmbetul pe buze la școală, dar, în contextul actual, măsurile luate sunt cele mai bune posibile”
Referitor la siguranța măsurilor care ar putea fi luate în următoarele zile și care au fost prezentate de Institutul Național de Sănătate Publică, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de părinți a subliniat: ”Eu nu spun că aceste măsuri sunt sigure sută la sută. Nu spun că nu există riscuri. În nicio situație, nici dacă nu ar fi fost pandemie, nu există măsuri care să ofere siguranță absolută. Dar măsurile acestea sunt luate în contextul dat și, după părerea mea, sunt măsuri bune. Rămâne să vedem dacă eforturile financiare vor fi distribuite în mod egal de către toate unitățile școlare și comunitățile locale. Este vorba despre un set de măsuri elementare, de bază – un covor la intrarea în unitatea de învățământ, rezervoare cu biocid la intrare și la ieșire, măști medicale distribuite elevilor ș.a.m.d.. Deci, repet, nu spun că vom merge cu zâmbetul pe buze la școală, dar, în contextul actual, în opinia mea, sunt cele mai bune posibile”.
”Realitatea bate, întotdeauna, filmul”
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ este, însă, circumspectă. Referitor la ceea ce se va întâmpla în perioada 2-11 iunie, Simion Hancescu, președintele FSLI, atrage atenția că lucrurile nu trebuie privite simplist: ”Este adevărat că Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că nu este obligatorie prezența, elevii având libertatea să aleagă. Dar întrebarea firească este următoarea: Ce se va întâmpla cu toate cadrele didactice implicate în materiile de examen, care vor fi nevoite să vină la școală? Este posibil ca acestea să țină două sau trei ore de pregătire –cât vor rezista cu masca pe față –, iar cei mai mulți dintre elevi, dacă nu toți, să rămână acasă! Ce se va întâmpla cu elevii care aleg să rămână acasă, care vor opta pentru continuarea cursurilor în regim online? Pentru profesori, mulți dintre ei navetiști, va fi foarte greu ca, după câteva ore de cursuri și de drum, să ajungă acasă și să continue școala online, pentru elevii care au ales să rămână acasă. Cred, în consecință, că această măsură nu e cea mai înțeleaptă care se putea lua. Mult mai bine era ca toți elevii să fi fost lăsați să continue cursurile de acasă. În al doilea rând, există riscul de care toată lumea vorbește, acela al contaminării în transportul în comun și riscul contaminării la școală, unde, ipotetic, ar urma să se desfășoare examenele școlare. Există, deci, anumite riscuri pe care, cei care au luat aceste decizii, am senzația că nu le-au luat în calcul. Rămâne de văzut ce se va întâmpla, pentru că, așa cum știm, realitatea bate, întotdeauna filmul”.
”S-a întrebat cineva cât timp vor rezista elevii cu masca pe față?”
În ceea ce privește aplicarea măsurilor de prevenție și siguranță la nivelul unităților școlare din întreaga țară, Simion Hancescu spune: ”În opinia noastră, a FSLI, infrastructura din România nu permite asigurarea tuturor condițiilor impuse și anunțate de autorități, cu tot ce înseamnă dezinfectare, mănuși, măști pentru toți elevii și toate cadrele didactice. Avem mari îndoieli. Să nu uităm că există multe unități de învățământ care au toaletele în curte. Ne existând o sursă de alimentare cu apă, cum se vor spăla acești elevi și profesori?”. Referitor la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, elevilor li se va lua temperatura la intrarea în sala de curs și, implicit de examen: ”S-a gândit Guvernul dacă are suficient personal medical? Pot veni la examen 250, 300 de copii! De la ce oră vor trebui să vină acești copii, pentru a sta la rând ca să li se ia temperatura? S-a întrebat cineva cât timp vor rezista elevii cu masca pe față? Pentru că se știe, subiectele nu vin imediat. Riscurile sunt, așadar, foarte mari și nu știe nimeni cum vor evolua lucrurile”.

”Lucrurile trebuie privite mult mai responsabil, în toate detaliile”
Președintele FSLI mai spune că e posibil să apară situații neprevăzute, neplăcute – elevi care nu vor rezista fizic și care vor abandona examenul, vor ieși din sală, elevi care pot face temperatură pe fond emoțional, de stres și care nu vor fi primiți în examen, elevi care, având virusul, sunt asimptomatici (în general, copiii nu prezintă simptome) și care, ajungând acasă, își pot îmbolnăvi familia ș.a.m.d.. ”Lucrurile trebuie privite mult mai responsabil, în toate detaliile, pentru că, repet, realitatea din teren este întotdeauna diferită. Nu ne putem permite să ne jucăm cu experimente de genul acesta. Personal, aș fi extrem de fericit ca toate aceste temeri să se dovedească nefondate. Dar întrebările nu pot fi evitate!” a încheiat Simion Hancescu, președintele FSLI.
Așteptăm, deocamdată, anunțul oficial al autorităților, cu privire la setul final de măsuri care vor fi luate privitor la întoarcerea elevilor din anii terminali la școală, în intervalul 2-11 iunie, și la organizarea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat.