Mai mulți profesori merituoși, directori de unități de învățământ, au fost distinși cu titlul Directorul Anului 2021 de Asociația pentru Valori în Educație:
- Adina Romanescu, de la Liceul Teoretic de Informatică Grigore Moisil Iași – Directorul Anului 2021
- Cătălin Condrea, de la Școala Gimnazială Specială Pașcani, județul Iași – Directorul Anului 2021 pentru inovare
- Adrian Emanuel Silimon, de la Școala Gimnazială Nr. 4 Turnu Măgurele, județul Teleorman – Directorul Anului 2021 pentru egalitate de șanse
- Adriana Lefter, de la Școala Gimnazială Elena Doamna Tecuci, județul Galați – Directorul Anului 2021 pentru antreprenoriat
Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2021 s-a desfășurat sub Înaltul patronaj al Președintelui României. Președintele Klaus Iohannis a transmis cu acest prilej un mesaj, prezentat de consilierul prezidențial Ligia Deca.
În mesajul său, președintele țării s-a referit la Proiectul „România Educată” ca reper al evoluției în domeniu: „În Proiectul România Educată, mi-am asumat dezideratul de a susține un management educațional profesionist, bazat pe responsabilitate și autonomie, capabil să inoveze și să decidă fără presiuni externe. În acest an școlar, în care se organizează concursuri pentru ocuparea funcției de director în unitățile de învățământ, îmi doresc să identificăm și să multiplicăm acele modele de excelență în management, precum directorii premiați astăzi. Îmi doresc, totodată, să văd o analiză onestă a modului în care s-a derulat concursul de directori, pentru a potența ce s-a făcut bine și pentru a corecta ce a mers mai puțin bine. Am remarcat implicarea activă a mediului privat în acest concurs, inclusiv prin intermediul Asociației pentru Valori în Educație, reunind experți în domeniul resurselor umane, dispuși să investească timp și cunoștințe pentru a selecta astăzi directorii de mâine”.
Referindu-se la misiunea profesorului în societatea de azi, președintele Klaus Iohannis a subliniat în mesajul său: „Înainte de toate, suntem cu toții cadre didactice. Capacitatea de a inspira, de a încuraja un tânăr să-și dezvolte abilitățile și să devină performant reprezintă esența acestei profesii de care sunt încă puternic atașat și care este foarte importantă pentru viitorul societății noastre. Pentru elevi, această perioadă a fost una grea, în care au trăit experiențe diferite, în funcție de posibilitățile tehnice, de implicarea și de flexibilitatea cadrelor didactice, de susținerea și de resursele părinților. Nici pentru cadrele didactice nu a fost o perioadă ușoară. Dascăli cu vocație din întreaga țară au pregătit lecții și au derulat orele on-line cu elevii lor. Mulți dintre ei nu s-au limitat la a trimite fișe sau teme electronic, ci și-au ținut orele live, pe diverse platforme, au inovat prin forme alternative pentru a menține vie interacțiunea cu elevii lor. Iar toate aceste eforturi se văd și merită apreciate. Revenirea la școală, cu prezență fizică, a fost și este esențială. Dar ea depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi – respectarea normelor sanitare și vaccinarea sunt vitale!”
Foto: Asociația pentru Valori în Educație