Și antreprenoriatul își are olimpicii lui. Li se poate zice (și chiar sunt) performeri, laureați, campioni. Nu sunt de trecut neapărat la supradotați. Se arată, se poartă, gândesc și vorbesc în primul rând ca tineri eleganți, inteligenți, cu picioarele pe pământ, cumva cu un pas înaintea celorlalți prin ideile pe care încearcă să le transforme în creații. Ei sunt creatori de business. Aspiranți la devenire într-un domeniu prin excelență al concurenței, își au competițiile lor de profil. De referință la nivel internațional sunt European Company of the Year (pentru elevi), European Enterprise Challenge (pentru studenți), la care tinerii noștri aspiră, participă și obțin performanțe în fiecare an. Îi recomandă calitatea de cei mai buni din țară, premianți în etapa națională a competiției Compania Anului. Este organizată de Junior Achievement România, organizație care dezvoltă la noi în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării programele internaționale JA de educație antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate și viață activă și dezvoltarea abilităților pentru viață.
Deloc în joacă.
Finala națională Compania Anului 2020 a fost neobișnuită. Concurenții – 16 echipe de studenți și 18 echipe de elevi, cele mai bune din 243 înscrise inițial în incubatorul educațional JA BizzFactory™ – s-au reunit pe o platformă online, și-au prezentat planurile de afaceri, și-au susținut ideile, s-au confruntat cu juriul, au primit observații, adică au fost tratați ca investitori în devenire, cărora și sfaturile, și criticile unor profesioniști le pot folosi într-un viitor care e tare aproape. N-a fost nici joacă de-a cum se face, nici succesiune de compilații cum se poartă pe la case mai mari și mai mici. A fost învățătură, dobândită inclusiv prin webinarii live susținute de specialiști din business și de voluntari ai JA. În concurs, fezabilitatea start-up-urilor create de competitori a interesat în primul rând. Componența juriului poate fi socotită o garanție că tinerii au avut de la cine învăța ceva de folos pentru pasiune de moment, ca și pentru carieră: Romanian-American Foundation, Citi România, Metropolitan Life, Accenture, Accelera Consulting, Bayer Fund, EY, FedEx, HP România, KPMG, NN România, toți, parteneri și susținători ai programului JA de antreprenoriat.
Ideile de afaceri ale tinerilor antreprenori au ilustrat domenii dintre cele mai provocatoare la această oră pentru business: tehnologie, e-commerce, afaceri sociale, industrii creative, educație, agricultură.
Cafeaua fără eroare.
Ideea de business cu cafea potrivită, preparată, servită fix pe măsura clientului a câștigat Marele Premiu la Secțiunea Elevi. A prezentat-o echipa Cyber Coffee de la Colegiul Național Mihai Eminescu din București: Gabriel Bilciurescu, Andreea Oancea, Jean Mera, Ștefan Bogliș, elevi în clasa a X-a D, coordonați de prof. Gabriela Ianoș. Din prezentare, din explicații și demonstrații, se vede că e vorba despre o aplicație mobilă bazată pe un aparat inteligent care face „o cafea fără eroare“, adică „adaptată preferințe-lor individuale ale consumatorilor“. Cafeaua este personalizată în condiții depline de siguranță, după cum o comandă clientul. Oferit ca la carte, serviciul a fost proiectat după principii de etică și de utilizare responsabilă a resurselor.
Înainte de orice, câștigătorii mulțumesc doamnei lor profesoare de educație antreprenorială Gabriela Ianoș, ca și membrilor și partenerilor Junior Achievement România: „Datorită lor, am avut parte de această experiență minunată. Toate aptitudinile pe care le-am dobândit în cadrul acestui program ne vor ajuta, atât în cariera profesională, cât și în plan personal. Suntem încântați că avem ocazia de a participa la etapa europeană a acestui concurs. Această oportunitate care ne-a fost acordată de către JA va fi o experiență unică în perioada noastră liceală și în dezvoltarea noastră personală. Acest program reprezintă un proces interactiv și interesant, prin care tinerele generații își pot dezvolta spiritul antreprenorial, spiritul de lucru în echipă și creativitatea“.
Performerii de la colegiul bucureștean Mihai Eminescu reprezintă România la finala online European Company of the Year 2020, secțiunea elevi, organizată de Junior Achievement Portugalia.
Premii speciale pentru valoarea planurilor antreprenoriale propuse au încununat de asemenea munca unor echipe de elevi: premiul Innovation Award, susținut de Accenture România – echipa MSC Modern Software Corporation, Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu Toplița; premiul Access Award, susținut de FedEx România – echipa Track Plans & Schematics, Colegiul Național I.L. Caragiale București; premiul Best Financial Plan, susținut de EY România – echipa Home Solution Innovators, Liceul Teoretic Aurel Lazăr Oradea; premiul Agribusiness Award, susținut de Romanian-American Foundation – echipa Rainbow, Liceul Tehnologic Agricol Mihail Kogălniceanu Miroslava, echipa Ferma Măriucăi, Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir Iași, echipa Agra, Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir Huși; premiul Best Business Plan, susținut de Citi România – echipa Pet Pub Pet & Play, Colegiul Național Gheorghe Țițeica, Drobeta-Turnu Severin; premiul Best Business Concept for Community, susținut de Metropolitan Life – echipa Vidys, Colegiul Național Alexandru Odobescu Pitești.
Articolul integral poate fi citit în numarul 6-7, serie nouă, al revistei Tribuna învățământului.