Cea mai nouă școală într-o meserie de viitor

Cea mai nouă școală într-o meserie de viitor
Foto: EMS Floor Group

Școala de aplicatori în domeniul pardoselilor sintetice și hidroizolațiilor este fără precedent la noi ca meserie de viitor în care asigură educație și formare și ca adresare către elevi. Este frecventată de elevi de liceu (clasele a XI-a și a XII-a), școală profesională (clasele a X-a și a XI-a), școală postliceală (toți anii de studii), fără să se desprindă de forma și unitatea de învățământ unde sunt înscriși de drept, ci doar școlarizați în același timp și într-o formă de învățământ profesional. În acest moment, sunt 185 de elevi, din zone defavorizate din regiunea Nord-Vest, care se specializează într-o meserie nouă.

Unul dintre creatorii școlii, Marius Baciu, antreprenor, cofondator împreună cu fratele său, Claudiu Baciu, al companiei românești EMS Floor Group din Turda, cea mai mare companie din Europa specializată în aplicarea de pardoseli pe bază de rășini sintetice, subliniază: „Ne-am axat pe elevii care provin din zone defavorizate, precum Ocna Mureș, Poiana sau Câmpia Turzii și suntem în proces de semnare a parteneriatelor cu școlile din zonă. Împreună cu directorii unităților de învățământ, am stabilit că, dacă numărul elevilor care vor dori să intre în program va depăși limita de 185, îi vom școlariza pe toți, iar EMS își va asuma costurile suplimentare. Scopul acestui program este de a oferi copiilor de aici șansa să învețe o meserie care ar putea să le ofere pe viitor un trai decent”.

Elevi calificați la standarde înalte

Programa școlii cuprinde noțiuni teoretice despre sistemele de rășini, pe care apoi elevii le exersează în stagii de practică. Stagiile de formare sunt de câte trei luni. Odată calificați, elevii vor putea să execute lucrări cum sunt trasarea și organizarea terenurilor de sport, amenajarea de căi pietonale în școli și în afara lor, recondiționări de scări și căi de acces în clădiri, lucrări bazate pe rășină, realizate sub stricta supraveghere a specialiștilor de la EMS.

Realizarea școlii este concretizarea unui proiect cu finanțare europeană de 500.000 de euro prin Programul Operațional cu Capital Uman: Stagii de practică în domeniul construcțiilor pentru 185 de elevi din regiunea Nord-Vest, 2020-2022.

Despre motivația demersului, Claudiu Baciu, accentuează: „Lucrând cot la cot cu aplicatorii, la începuturile afacerii noastre, am descoperit că procesul de învățare a tehnicilor și sistemelor de aplicare a rășinilor durează aproape doi ani. De asemenea, în procesul de dezvoltare a echipelor EMS, am descoperit că în România nu există o specializare în acest sens, astfel că ideea unei școli de profil, care să îmbine teoria cu stagii concrete de practică, a venit firesc”.

Foto. EMS Floor Group