CCR a decis: Titlul/diploma de doctor nu pot fi revocate după ce acestea au intrat în circuitul civil

CCR a decis: Titlul/diploma de doctor nu pot fi revocate după ce acestea au intrat în circuitul civil

Curtea Constitutionala a României a decis, în data de 8 octombrie, că titlul/  diploma de doctor nu pot fi revocate după ce acestea au intrat în circuitul civil și au început să producă efecte juricie. Odată ce comisia de doctorat s-a pronunțat, nicio altă comisie nu se poate transforma în cenzorul acesteia, astfel că nu poate să realizeze o reanalizare și o reapreciere a evaluării acesteia, să infirme constatările acesteia și să dea un verdict propriu.

Concret, cu majoritate de voturi, CCR a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.170 alin.(1) lit.b) din Legea Educației Naționale în vigoare sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil, se specifică pe site-ul Uniunii Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul”, al cărei președinte este liderul UNPR Gabriel Oprea.

Potrivit motivării CCR, „desființarea diplomei de doctor (…) se realizează prin revocare atunci când aceasta nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte, iar prin anulare atunci când aceasta a intrat în circuitul civil și a produs efecte”, scrie umpmv.eu.

De asemenea, „indiferent de denumirea lor, actele administrative, odată intrate în circuitul civil, se anulează de instanța judecătorească, nu de instituția emitentă, pentru că nu mai pot fi revocate”.

În motivare se mai arată că „după cum nici instanța judecătorească nu are competența de a statua cu privire la fondul științific al tezei de doctorat elaborate, nici autoritatea emitentă nu are competența de a reaprecia fondul științific al acesteia.

Anularea sau revocarea, după caz, a titlului de doctor/diplomei de doctor nu poate fi realizată pentru aceste aspecte, ci doar pentru aspecte ce țin de legalitatea desfășurării procedurii de conferire/atribuire, cu respectarea termenelor prevăzute de lege. Altfel, s-ar ajunge la arbitrar și la o insecuritate juridică permanentă în privința deținerii titlului de doctor”.

În plus, „desființarea diplomei de doctor antereferite se realizează prin revocare atunci când aceasta nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte, iar prin anulare atunci când aceasta a intrat în circuitul civil și a produs efecte.

De asemenea, retragerea titlului de doctor – act administrativ – care a intrat în circuitul civil și a generat drepturi subiective garantate de lege nu poate lua forma revocării dispuse de instituția emitentă, ci pe cea a anulării, sens în care Curtea, prin Decizia nr. 624 din 26 octombrie 2016, paragraful 51, a impus exigența ca aceasta să se realizeze exclusiv de o instanță judecătorească.

Indiferent de denumirea lor, actele administrative, odată intrate în circuitul civil, se anulează de instanța judecătorească, și nu de instituția emitentă, tocmai pentru că ele nu mai pot fi revocate”.