Casa Corpului Didactic „Grigore Tăbăcaru”, din Bacău, organizează în lunile noiembrie și decembrie, programul de formare continuă „Managementul organizației școlare”.
Acesta a debutat recent, este destinat personalului didactic din învățământul preuniversitar, fiind avizat de Ministerul Educației Naționale și coordonat de prof. Theodora Craus, formator acreditat.
În această serie participă peste 70 de cadre didactice, cursurile desfășurându-se la Colegiul Economic Ion Ghica, din Bacău.
Programul este fundamentat pe opțiunile strategice ale politicii educaționale din România, în contextul sistemului educațional european, stabilit prin „Declarația de la Copenhaga”.
Menirea lui derivă din prevederile Legii Educației Naționale Nr. 1/2011, care stabilește scopul și obiectivele generale ale educației, coroborate cu prevederile Legii 87/2006, privind asigurarea calității în educație.
Obiectivele cursului vizează activizarea și dezvoltarea competențelor dobândite prin formarea inițială, precum și formarea de noi competențe, în acord cu obiectivul strategic al Consiliului European, de la Barcelona, din 2002, care stipulează: „Îmbunătățirea calității și eficienței sistemelor educaționale și de formare profesională din Uniunea Europeană”.
Cele 40 de ore cuprinse în curriculum sunt repartizate în mod judicios, astfel încât temele fundamentale sunt acoperite complet.
Acestea sunt: apariția managementului educațional, management și schimbare, organizația școlară, cultura organizațională, managementul resurselor umane, managementul economico-financiar și al resurselor materiale, managementul calității totale, sistemul românesc de management și asigurarea calității în educație, asigurarea calității la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, comisia de evaluare și asigurare a calității din unitățile de învățământ preuniversitar, procesul de evaluare instituțională, învățarea experiențială în managementul calității educației – practică și tutoriat, decizia și rezolvarea problemelor, managementul timpului, legislație școlară și managementul de proiect.
Relansarea în anul școlar prezent a acestui program constituie o prioritate pentru noi. El este de maxim interes pentru colegi, solicitările fiind pe măsură.
În acest context, dar urmărind permanent și ridicarea calității managementului în învățământul preuniversitar, vom încerca să pregătim manageri școlari pentru aceste timpuri. Să nu uităm că acest program este obligatoriu pentru cei care doresc să ocupe o funcție de conducere în sistem.
Prof. Gabriel STAN,
Directorul CCD Bacău
 
 
 

Distribuie acest articol!