La nivel european, inclusiv în România, datele pentru perioada 11-17 iulie se constată o creștere cu 64,3% a ratei de notificare a cazurilor de Covid 19 la interval de 14 zile, cu accentuarea că „marea majoritate a cazurilor raportate în această perioadă sunt la persoane tinere, la persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, creșterea fiind limitată la persoanele peste 65 de ani, care, într-un procent semnificativ, sunt deja vaccinate”, a anunțat col. dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților Privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.
În România, media cazurilor săptămânale, în săptămâna menționată a fost în creștere cu 38,9% față de săptămâna precedentă. Referitor la tulpina Delta, coordonatorul national a precizat: „Conform raportului săptămânal prezentat de Institutul Național de Sănătate Publică, sunt confirmate 101 tulpini variante virale Delta, ceea ce reprezintă 6% din totalul variantelor de îngrijorare diagnosticate în urmă secvențierilor. S-au efectuat, până la acest moment, până în săptămâna 28 inclusiv, 2.415 secvențieri și s-au identificat 75% variante virale de îngrijorare. Din aceste variante virale de îngrijorare, în valoare absolută 1.817, 101 sunt variante Delta, ceea ce reprezintă 6% din procentul variantelor de îngrijorare din țara noastră, cu 1% în plus față de săptămâna precedent”. Din cele 101 cazuri confirmate cu variantă Delta, 8 persoane erau vaccinate, din care 6, cu două doze.
La sfârșitul lui august, varianta Delta va deveni dominantă inclusiv în Europa
Creșterea numărului de cazuri la tineri a fost explicate de către coordonatorul camapaniei naționale, „pe de o parte, prin renunțarea la o parte dintre măsurile nefarmaceutice de limitare a răspândirii cazurilor și, pe de altă parte, de procentele mai reduse de vaccinare în rândul populației tinere, comparativ cu populația vulnerabilă și populația vârstnică. Evident că tinerii se vaccinează, însă dacă ne uităm și în Marea Britanie, procentul celor sub 20, sub 30 de ani care sunt vaccinați este mult mai mic, comparativ cu persoanele peste 80 de ani, unde sunt vaccinate în proporție de peste 90%. Deci, practic, ceea ce explică această creștere a numărului de infecții în rândul celor tineri, pe de o parte, faptul că există un potențial mai mare de aglomerări într-un număr mai mare de persoane, de participări la evenimente cu un număr mare de persoane, unde respectarea măsurilor de prevenție nu se mai impune ca urmare a faptului că s-au ridicat marea parte a restricțiilor și, evident, faptul că procentul celor vaccinați este mic explică, pe de o parte, creșterea cazurilor, dar, să nu uităm că o altă explicație la fel de importantă sau poate cea mai importantă este legată de extensia și propagarea variantei virale Delta, care este mult mai contagioasă, se răspândește mult mai ușor și, ca atare, explică creșterile importante ale numărului de cazuri în țări precum Spania, Portugalia, Grecia, Cipru. Practic, în momentul de față este o preocupare importantă la nivel european și experții asta estimează, că în luna august, la sfârșitul lunii august, varianta Delta va deveni dominantă inclusiv în Europa”.
Vaccinarea, principala soluție prin care putem să limităm consecințele negative
Cu argumente de specialitate, col. dr. Valeriu Gheorghiță a atras atenția că estimările „sunt cât se poate de clare că vom înregistra o creștere a numărului de cazuri lent, dar progresiv în perioada următoare. Nu este relevantă cifra de astăzi. Este important să vedem care va fi evoluția pe următoarele 7-14 zile pentru a putea într-adevăr să definim un trend al evoluției epidemiologice, însă este important să fim foarte atenți la respectarea măsurilor de prevenție, să evităm totuși zonele supraaglomerate atunci când nu e neapărată nevoie să fim prezenți acolo, să încercăm să respectăm pe mai departe măsurile celelalte, cum ar fi masca de protecție, să aerisim spațiile, să fim atenți la regulile de igienă personală și, bineînțeles, cel mai important este să ne adresăm pentru vaccinare, pentru că este evident, sunt dovezile imbatabile, că vaccinarea este principala soluție prin care noi putem să limităm consecințele negative ale acestei pandemii. Și ne uităm la ce se întâmplă în Marea Britanie: este un caz la care toată lumea se uită, la situația epidemiologică. Dacă vorbim de o creștere importantă a numărului de cazuri, practic s-a ajuns la 50.000 de cazuri raportate într-o singură zi, comparativ cu valul precedent în care s-au înregistrat maxim circa 64.000 de cazuri, totuși, comparativ cu valul precedent, doar 10% dintre persoanele diagnosticate ajung la spital și, comparativ cu mortalitatea înregistrată în valul precedent, în momentul de față circa 3,3% este, practic, numărul celor care își pierd viața din cauza acestei maladii, comparativ cu ce se întâmpla data trecută. Deci mortalitatea este undeva de 30 de ori mai redusă comparativ cu valul precedent”.
La noi, în momentul de față, rata de vaccinare la categoria de vârstă 12-15 ani este de 2,9%; la categoria 16-19 ani, este de 16,6%.
Foto: Guvernul României