Urmează, în cel mai scurt timp posibil, să apară în Monitorul Oficial Noul Regulament-cadru de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar. Acesta va intra în vigoare începând cu anul școlar 2022-20223, mai precis de la 1 septembrie. Pe lângă noile reglementări pe care le prevede, noul ROFUIP se referă și la utilizarea catalogului electronic, dar deocamdată, numai în unitățile–pilot, anunță Ministerul Educației, școlile fiind obligate să-l tipărească la finalul fiecărui an școlar.
Redăm câteva dintre reglementările prevăzute în noul Regulament-cadru de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar:
- Rezultatele evaluării se exprimă, după caz, prin aprecieri descriptive privind dezvoltarea copilului la nivelurile antepreșcolar, preșcolar și clasa pregătitoare; calificative la clasele I-IV și în învățământul specia care școlarizează elevi cu deficiențe grave,severe, profunde sau asociate; note de la 1 la 10 în învățământul secundar și în învățământulpostliceal.
- Rezultatele evaluării se consemnează în catalog, cu cerneală albastră, astfel: calificativul/data, respectiv nota/data sau în catalogul electronic, în cazul unităților–pilot în care se utilizează acesta, cu obligativitatea tipăririi, înregistrării și arhivării acestuia la sfârșitul anului școlar prin compartimentul secretariat
- Prin excepție de la prevederile alin. (2), la nivelurile antepreșcolar și preșcolar, rezultatele evaluării sunt consemnate în caietul de observații, iar pentru clasa pregătitoare în raportul anual de evaluare.
- Pentru fraudă constatată la evaluările scrise, inclusive la probele scrise din cadrul examenelor/concursurilor organizate la nivelul unității de învățământ, conform prezentului regulament, se acordă nota 1 sau, după caz, calificativul insuficient.
- Elevii vor beneficia pe parcursul unui an școlar de cel puțin un plan individualizat de învățare, elaborate în urmă evaluărilor susținute și după interpretarea rezultatelor de către cadrul didactic, care va fi folosit pentru consolidarea cunoștințelor, pentru întreprinderea unor acțiuni de învățare remedială și pentru stimularea elevilor capabili de performanțe superioare.