Ministerul Educaţiei Naţionale a organizat joi, 15 iunie, la Palatul Parlamentului, festivitatea de premiere a celor 63 de unităţi de învăţământ preuniversitar care s-au impus la ediţia a XIV-a a competiţiei Şcoala Europeană. La eveniment au fost prezenţi ministrul educaţiei naţionale, Pavel Năstase, secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Ariana Oana Bucur, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat, Ecaterina Andronescu, coordonatorul echipei de informare-comunicare în cadrul reprezentanţei Comisiei Europene din România, Vincent Lambotte, directorul general al Institutului European din România, Gabriela Drăgan, şi reprezentantul Biroului de Informare al Comisiei Europene din România, Doina Şerban.
În mod exceptional, faţă de anii anteriori, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale a premiat atât unităţile de învăţământ preuniversitar care au demarat proiecte de cooperare chiar din primul an de desfăşurare a acestora (1997), cât şi unităţile de învăţământ care au derulat cele mai multe proiecte europene până în prezent.
Fiecare unitate de învăţământ care a primit certificatul Şcoală Europeană – 2017 a intrat şi în posesia sumei de 5.000 lei, oferită de Ministerul Educaţiei Naţionale. Banii pot fi utilizaţi pentru dotări, iar decizia privind bunurile achiziţionate îi aparţine conducerii şcolii. Certificatul obţinut are o valabilitate de trei ani. Pentru reconfirmarea titlului, şcoala trebuie să se înscrie din nou. În acest sens, trebuie să dezvolte în continuare noi proiecte de parteneriat cu alte şcoli din UE, iar managementul trebuie să fie unul coerent şi performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei.
La ediţia 2017 a competiţiei s-au înscris 117 unităţi de învăţământ preuniversitar din 35 de judeţe şi din municipiul Bucureşti. Pe primul loc, la egalitate de puncte, s-au clasat Colegiul Silvic Bucovina din Câmpulung Moldovenesc şi Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă“ Siret, judeţul Suceava (182 puncte), pe locul al doilea – Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu“, din Zorleni, judeţul Vaslui (178 puncte), iar pe locul al treilea, cu 176 de puncte, sunt patru unităţi de învăţământ: Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca, Şcoala Gimnazială „George Vâlsan“, din Amara, judeţul Ialomiţa, Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu“, din Iaşi, şi Şcoala Gimnazială „Constantin Parfene“, din Vaslui.
Competiţia Şcoala Europeană se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale şi constă în evaluarea calităţii şi coerenţei managementului şcolii, reflectat în documentele manageriale, precum şi a impactului pe care activităţile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaţionale şi a ethosului şcolii. (Biroul de Comunicare al MEN)