
Foto: Casa de Cultură a Studenților București
Pentru revitalizarea caselor de cultură ale studenților, guvernul a adoptat o hotărâre pentru „modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 801/2004 privind organizarea și funcționarea caselor de cultură ale studenților și a Complexului Cultural Sportiv Studențesc Tei”.
Marcel Ciolacu, prim-ministru al Guvernului României: „Investim masiv și în zona proiectelor pentru tineri și le oferim noi posibilități de dezvoltare pentru casele de cultură ale studenților, dar și pentru Complexul Studențesc Tei din Capitală. Aceste spații trebuie modernizate, iar astăzi le creăm cadrul legal pentru a putea accesa fonduri europene în susținerea politicilor de tineret. Până în acest moment, nimeni nu s-a gândit ca cele 14 case ale studenților existente în țară să poată accesa fonduri europene.”
Executivul precizează hotărârea adoptată „introduce noi atribuții în activitatea caselor de cultură ale studenților și a Complexului Cultural Sportiv Studențesc Tei, precum și reducerea de la 350 la 284 a numărului de posturi existente în schema de personal.
Prin noile modificări aduse, casele de cultură studențești vor avea posibilitatea de a dezvolta parteneriate în plan intern și extern cu instituții de învățământ superior, în vederea sprijinirii manifestărilor cultural-științifice ale studenților.
De asemenea, vor avea posibilitatea de a accesa fonduri structurale și investiții europene destinate susținerii politicilor de coeziune în domeniul tineretului, vor putea gestiona fonduri publice și fonduri atrase de la organisme finanțatoare interne sau internaționale, ajungând astfel, în mod direct, la tineri și contribuind la creșterea asociativității acestora.
Totodată, casele de cultură ale studenților vor putea desfășura proiecte de voluntariat și implicare comunitară, acțiuni care să promoveze sănătatea și bunăstarea tinerilor evenimente sau ateliere legate de sănătatea mentală, nutriție, pot deveni hub-uri pentru antreprenoriat și inovație. Pe de altă parte, aceste instituții vor putea organiza proiecte și activități de mentorat, de dezvoltare a competențelor, de orientare în carieră.
Măsurile vor contribui la diversificarea activității și vor determina atragerea către proiectele desfășurate în cadrul acestor instituții a mai multor categorii de studenți și tineri. De asemenea, vor contribui la îmbogățirea vieții culturale, sociale și de petrecere a timpului liber, prin activități specifice de tabără, în rândul tinerilor și studenților, dar vor oferi și o gamă mai largă de oportunități educaționale și de dezvoltare personală pentru aceștia, inclusiv prin intermediul centrelor de tineret care vor fi înființate.
În prezent, la nivel național, există un număr de 14 case de cultură ale studenților (Alba Iulia, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Iași, Petroșani, Pitești, Ploiești, Reșița, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara) și Complexul Cultural Sportiv Studențesc Tei”.
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, sub a cărui autoritate funcționează obiectivele în discuție, ca instituții autonome, precizează că „măsură urmărește să extindă atribuțiile acestor instituții și să sprijine dezvoltarea comunității tinerilor și studenților din România printr-o gamă largă de activități și oportunități noi”.
Natalia-Elena Intotero, ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse: „Aceste instituții aveau până acum că principală misiune organizarea și desfășurarea de activități cultural-artistice, educative, turistice, sportive și recreative dedicate studenților.
Prin noua hotărâre de guvern, casele de cultură ale studenților și Complexul Tei își vor extinde atribuțiile, urmând să răspundă unei game mai variate de nevoi și interese ale tinerilor. Aceste noi responsabilități vor contribui la diversificarea vieții culturale, sociale și educaționale a tinerilor, fiind incluse activități de tabără și inițiative de dezvoltare personală și profesională. Prin acest demers, Guvernul României reafirmă angajamentul de a sprijini dezvoltarea socială, culturală și profesională a tinerilor și de a crea noi oportunități de educație și dezvoltare în cadrul comunității studențești.”
Noile atribuții ale caselor de cultură ale studenților și Complexului Tei
* Proiecte de voluntariat și implicare comunitară, evenimente de sănătate mentală, nutriție, antreprenoriat și mentorat pentru tineri;
* Organizarea de activități culturale, artistice, sportive și recreative în colaborare cu studenții, precum și programe de voluntariat și antreprenoriat;
* Sprijinirea implementării programelor Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, conform Programului de Guvernare și strategiei naționale pentru tineret;
* Dezvoltarea de centre de resurse pentru tineri, inclusiv hub-uri și centre de tineret;
* Organizarea de tabere pentru copii și tineri și pregătirea profesională continuă;
* Parteneriate naționale și internaționale pentru educație nonformală, activități recreative și sprijin pentru copii și tineri;
* Consiliere pentru studenți și organizațiile lor, colaborări cu universitățile și accesarea de fonduri europene pentru susținerea inițiativelor tinerilor;
* Administrarea și modernizarea infrastructurii proprii și promovarea activităților destinate tinerilor.
Casele de cultură ale studenților și Complexul Tei pot beneficia de subvenții de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor programelor culturale și sportive dedicate studenților, iar conducerea lor va fi asigurată de un consiliu de administrație și un director numit prin concurs.