Cărţile sunt incluse în categoria bunurilor esenţiale, librăriile rămân deschise când colectivitățile se închid în sine și în case și devine dominantă renunțarea la cele mai multe lucruri – se întâmplă în Belgia, unde s-a decretat izolare la domiciliu timp de şase săptămâni, cu diminuarea drastică a diverselor activități cotidiene; nu și a lecturii, a legăturii cu cartea, cunoașterea și cultura. Dimpotrivă, guvernul belgian subliniază menținerea domeniului cărții între sectoarele economice indispensabile, astfel că librăriile „rămân deschise pentru public, atât timp cât oferă în principal bunuri esenţiale”. Este valorificată acum o învățătură din perioada de primăvară a pandemiei, când librăriile din Bruxelles au fost închise timp două luni, decizia actuală fiind apreciată de profesioniștii domeniului și însoțită de măsuri sanitare corespunzătoare.
Cartea corespunde unei nevoi evidente într-o perioadă de angoasă
În perioada premergătoare deciziei de izolare, în peisajul capitalei belgiene, Bruxelles, era frapantă imaginea Galeriilor Regale, zonă comercială efervescentă, cu clienţi numeroși în celebra librărie Tropismes și nu în ciocolateriilor vecine, altfel puncte de atracție turistică recunoscută.
Locul acordat cărții și lecturii în contextul actual este subliniat de vicepremierul belgian Georges Gilkinet: „Credem că este esenţial să dezvoltăm o preocupare în ceea ce priveşte sănătatea mintală a tuturor belgienilor. Cultura joacă un rol enorm”.
Marc El Khadem, specialist al departamentului de ştiinţe umaniste al librăriei Tropismes: „În acelaşi fel în care am păstrat deschise magazinele de bricolaj, părea la fel de evident să deschidem ceea ce permite bricolarea prin cuvinte şi gânduri. Cartea corespunde unei nevoi evidente într-o perioadă de angoasă, de incertitudini, care ne fac pe fiecare dintre noi să ne gândim la propria mortalitate, la precaritatea existenţei. Cartea reprezintă legătura cu tradiţia, promisiunea unui viitor, revenirea în trecut”. Ca observație asupra comportamentului de consum al publicului, se remarcă „mai degrabă o dorinţă de meditaţie, decât de evadare” și preferința în această perioadă pentru eseistică şi filosofie, în special, stoici.
Sebastien Decupere, recepţioner în secţiunea educaţiea librăriei Tropismes: „În această librărie, decorată cu ornamente şi oglinzi datând din secolul al XIX-lea, clienţii au venit în număr mare. În Belgia, este singura modalitatea de acces către cultură rămasă. Între cumpărăturile de la supermarket şi a te întoarce acasă ca să nu faci nimic, este important să citim”.
François Bellet, cititor pensionar din Bruxelles: „Lectura în perioada de izolare este esenţială”.