Carieră în IT, pentru siguranță și salariu

Carieră în IT, pentru siguranță și salariu

Cel mai dorit domeniu pentru angajare în acest moment este IT, cu o pondere de 64% între participanții la studiul de piață The Future is IT, realizat de Codecool (online, metoda CAWI), pe un eșantion de 1.864 de persoane cu vârste peste 18 ani. Urmează ca opțiuni dezirabile industriile creative (50%) și telecom (38%).

Deficitul de profesioniști în IT&C anul trecut a depășit 15.000. Anul acesta, se adaugă criza provocată de pandemie, plus rata crescută a șomajului și intensificarea digitalizării.

Claudia Tamași, Country Manager Codecool România: „Dacă anul trecut am realizat un studiu referitor la piața forței de muncă din domeniu și am adus în atenția publicului deficitul de specialiști în programare, anul acesta am vrut să analizăm măsura în care românii sunt interesați de un job în IT. Asta mai ales în contextul pandemiei Covid-19 și al schimbărilor generate de aceasta pe piața muncii, schimbări ce i-au determinat pe mulți să se reorienteze și să ia în considerare reconversia profesională. Iar prin intermediul sondajului putem afla cel mai bine nevoile oamenilor și le putem veni în întâmpinare”.

Preferință pentru formare online, cu mentori

Dintre motivele de atracție, sunt de reținut: siguranța joburilor pe termen lung – IT (80%), de două ori mai mulți față de următoarele opțiuni, farma, financiar și telecom; salariu – IT (91%), financiar (57%), farma (35%).

Așteptările salariale pentru o poziție de programator junior fără experiență în domeniu: 40% dintre respondenți – salariu net 2001-3000 lei, 31% – 3001-4000 lei, 12% – 4001-5000 lei, 8% – mai mult de 5000 lei, 9% – mai puțin de 2000 lei.

În privința formării profesionale în domeniu: 6-12 luni – perioadă dorită de aproximativ o treime dintre respondenți, 3-6 luni – tot o treime, până la un an –  aproape un sfert. Un sfert dintre cei chestionați declară că au urmat un curs de IT în trecut, dar acum, 7 din 10 doresc să participe la un astfel de curs în următoarele 12 luni. Motivația e găsită ca suficientă pentru a învăța programare. 44% declară că s-ar orienta către IT din pasiune, tot atâția ar face-o pentru  pentru reconversie profesională. Java și JavaScript sunt cele mai căutate limbaje de programare (pondere aproape 60%), apoi C++ și Python. Metoda de învățare preferată de cei mai mulți respondenți (27%) este online, cu asistența unui de mentor, urmată de învățământul tradițional (23%), cursuri online individuale (22%). 45% dintre respondenți declară că au nevoie de validarea unui mentor în procesul de învățare.