În proiectul Legii Învățământului Preuniversitar, prezentat de ministrul Ligia Deca, elevii navetiști nu vor mai avea gratuite la transport, ci vor utiliza Cardurile naționale de elevi.
Conform prevederilor din proiectul Legii Învățământului Preuniversitar, elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu nu vor beneficia de transport gratuit, ci vor primi în continuare o sumă forfetară care va fi stabilită anual de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice. Elevii vor avea gratuitate la serviciile de transport public local și județean, iar elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu și „nu pot beneficia de transport public de persoane prin curse regulate, vor primi o sumă forfetară în baza unui card național de elev sau prin Sistemul Integrat de Management al Școlarității. Elevii vor avea gratuitate la serviciile de transport public local și județean, rutier, naval cu metroul precum și feroviar la toate categoriile de trenul de clasa doua pe parcursul anului calendaristic, utilizate pentru accesul la educație”.
Astfel, în proiectului Legii Învățământului Preuniversitar, la Secțiunea 9 – Dreptul la transport și alte facilități, Art. 80, este menționat faptul că;
„(1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, în scopul asigurării dreptului la educație.
(2) În vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1) pentru transportul public local și județean, rutier și naval se asigură de consiliile locale/Consiliul General al Municipiului București și consiliile județene care au calitate de autoritate contractantă cu operatorii de transport, de la bugetele locale. Prin bugetul de stat se alocă bugetelor locale sume defalcate din unele venituri ale bugetului, alocate cu această destinație, cu respectarea art. 6 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 618 din 18 iulie 2006, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Autoritățile publice locale nu pot condiționa asigurarea gratuității transportului pentru elevi de alocarea sumelor defalcate din unele venituri de la bugetul de stat.
(4) Procedura de acordare a licențelor de traseu, din cadrul programelor județene și interjudețene de transport public local de persoane prin curse regulate, include cerințe clare cu privire la politica de tarifare practicată pentru elevii din învățământul preuniversitar.
(5) Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), în calitate de autoritate de reglementare competentă pentru transportul public local și județean, elaborează normele-cadru privind stabilirea, ajustarea și modificarea tarifelor serviciilor publice de transport local și județean, inclusiv în vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1).
(6) Prin contractele de serviciu public se asigură compensarea operatorilor de transport de către autoritățile contractante pentru obligațiile de serviciu public aferente gratuității elevilor. Nerespectarea de către operatorii de transport a gratuității elevilor se sancționează cu încetarea de drept a contractului de serviciu public. Operatorii de transport au obligația instalării de cititoare decard, în mijloacele de transport public utilizat transportul elevilor, în termen de un an de la intrarea vigoare a prevederilor prezentei legi.
(7) În vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1), transportul cu metroul și feroviar, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
(8) Elevii fac dovada calității de beneficiar al gratuității la transport prin Cardul Național de Elev sau prin interogarea Sistemului Integrat de Management al Școlarității.
(9) În cazul în care elevii care nu sunt școlarizați în comuna, orașul sau municipiul de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public, aceștia beneficiază, pe durata cursurilor școlare, de o sumă forfetară lunară al cărei cuantum se stabilește anual, de ANRSC, în funcție de distanța dintre unitatea de învățământ și domiciliu. În toate cazurile, DJIP/DMBIP realizează analize semestriale cu privire la aceste situații și le prezintă Ministerului Educației și autorităților locale competente în vederea extinderii serviciilor publice de transport de persoane.
(10) Pentru identificarea rutelor prevăzute la alin. (9) consiliile județene transmit către DJIP, cu 30 de zile înainte de începerea anului școlar, lista rutelor pentru care se asigură transport public.
(11) Finanțarea facilităților prevăzute la alin. (9) se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației.
În prezent, elevii navetiști, cei care învață în altă localitate decât cea de domiciliu primesc o sumă forfetară prin Ordinul de ministru nr. 6.376/7.12.2022
Ordinul stabilește că „unitățile de învățământ preuniversitar care școlarizează elevi cu domiciliul într-o altă localitate decât localitatea în care se află unitatea de învățământ asigură acestora o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare.
(2) Elevii beneficiază de plata în avans a sumei forfetare lunare.
(3) Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază și localitatea de domiciliu, astfel:
- a) contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați;
- b) contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați.
(4) Decontarea cheltuielilor ocazionate de acordarea facilităților de la alin. (3) se face pe baza documentelor de transport.”