Caravana UNATC pentru Românii de pretutindeni merge în Italia

Caravana UNATC pentru Românii de pretutindeni merge în Italia

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale își continuă proiectul „Caravana UNATC pentru românii de pretutindeni”, organizat sub patronajul Administrației Prezidențiale și sprijinit de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Educației din România.

În perioada 26-31 mai 2023, caravana UNATC se află în Italia, pentru a doua oară, cu o echipă de profesori și studenți, susținând pentru comunitatea românească din Roma, Torino, Padova și Veneția o suită de spectacole de teatru. Programul din Italia are ca parteneri principali Ambasada României și Episcopia Ortodoxă Română din țara-gazdă.

Întâlnire cu profesori și copii care urmează cursuri de limbă, cultură și civilizație românească în Italia

Organizatorii anunță că „lansarea oficială a proiectului în Italia va avea loc vineri, 26 mai, la sediul Ambasadei României în Italia, în prezența ambasadorului României în Italia, Excelența Sa, doamna Gabriela Dancău, a rectorului UNATC, prof. univ. dr. Liviu Lucaci și a profesorilor și copiilor care urmează cursuri de limbă, cultură și civilizație românească din Italia.

Studenții UNATC, anii al II-lea și al III-lea, au pregătit o suită de trei spectacole: D’ale Carnavalului, de I.L. Caragiale, susținut de studenții specializării Actorie, anul al III-lea, Nuntă în popor, inspirat din tradițiile și folclorul românesc, susținut de studenții specializării Actorie, anul al II-lea și Strings, susținut de studenții specializării Păpuși Marionete, anul al II-lea. Spectacolul pregătit de echipa de tineri artiști păpușari aduce publicului o suită de dansuri, trei populare românești, Horă moldovenească, Fetele de la Căpâlna și Dansul călușarilor, în dialog armonios și intercultural cu alte trei, Oriental, Tango și Balet clasic”.

Programul Caravanei UNATC în Italia este următorul:

  • 27 mai – Parohia Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Via di Santa Cornelia, 72-25, Roma/Prima Porta)
  • 28 mai – Villaggio Romeno (Via del Mare 188, Albano Laziale)
  • 29 mai – Parohia Înălțarea Sfintei Cruci (Via Accademia Albertina, 11, Torino)
  • 30 mai – Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel (San Gregorio, via Vigonovese 69, Padova)
  • 31 mai – Parohia Sfânta Muceniță Lucia (Via Everardo Scaramuzza 23, Zelarino, Venezia)
  • După cum precizează UNATC, „Caravana UNATC pentru românii de pretutindeni” facilitează întâlnirea comunităților românești din străinătate cu limba și cultura română, prin metode și mijloace puse la dispoziție de arta teatrului și filmului.

Detaliile proiectului Caravana UNATC pentru românii de pretutindeni vor putea fi găsite pe canalele de Social Media UNATC – www.unatc.ro și https://www.facebook.com/UNATC.ILC“.