
Foto: Guvernul României
Crearea unor campusuri profesionale integrate în consorții de învățământ dual, destinate și învățământului preuniversitar, și celui superior, cu cămine, cantine, baze sportive, spații de recreere și lectură pentru licee și universități tehnice, reprezintă noutatea discutată la întrevederea rectorilor mai multor universități din Consorțiul Universitaria cu prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.
Au participat rectorii Nicolae Istudor – Academia de Studii Economice din București, președintele în exercițiu al Consorțiului Universitaria, Tudorel Toader – Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Marian Preda – Universitatea din București, Marilen Pirtea – Universitatea de Vest din Timișoara, Daniel David – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. Din partea guvernului, au participat, împreună cu prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Marcel Boloș, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, consilierul de stat pentru domeniile educației și cercetării, Sorin Costreie, reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
A fost discutată crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior, cu un buget de 338 milioane de euro pe baza PNRR, de care să beneficieze universități și licee cu profil tehnic. Obiectivul vizat este dezvoltarea a zece consorții regionale, cu zece campusuri profesionale integrate, prin investiții în zece campusuri profesionale integrate mixte (licee și universități tehnice). Beneficiari ai acestor proiecte vor fi elevi din învățământul dual, studenți de la universitățile tehnice, operatori economici, autorități publice locale. În present, în grupul țintă sunt incluse Universitatea Politehnica din București, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, care pot aplica pentru dezvoltarea a patru centre Digital Innovation Hub’s în tehnologii avansate de componente și sisteme microelectronice. Ministerul Educației, în consultare cu reprezentanți ai Consorțiului Universitaria, va elabora un ghid care să definească în detaliu modalitatea de implementare a acestei reforme, astfel încât să fie implicate unități de învățământ profesional și tehnic inclusiv dual, universități tehnologice, agenți economici și unități administrativ-teritoriale, alți parteneri naționali/europeni (clustere de învățământ dual). Soluțiile identificate în cadrul discuțiilor de astăzi vor permite și altor mari universități comprehensive, care au programe de profil (informatica, cibernetica, TIC, s.a.) să dezvolte hub-uri digitale cu sprijin financiar din această componentă a PNRR.
„Educația are nevoie de soluții cu un pas înaintea nevoilor societății”
De asemenea, s-a discutat extinderea componentei din PNRR Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare și la marile universități, astfel încât pentru bugetul de 500 de milioane de euro al acestei componente să poată aplica marile universități cu profil informatică și cibernetică, nu doar cele tehnice.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat: „Educația are nevoie de susținere și finanțare adecvate, de soluții care să fie cu un pas înaintea nevoilor societății. Accentul asupra corelării educației cu piața forței de muncă, îmbunătățirea calității procesului de învățământ și a formării profesionale, promovarea competențelor digitale sunt elemente în măsură să contribuie la creșterea competitivității angajaților și a performanței economice. Am încredere că prin dialogul nostru constant vom reuși să îndreptăm lucrurile în direcția corectă: dumneavoastră aveți buna cunoaștere a domeniului, guvernul are determinarea, iar împreună putem găsi cele mai potrivite soluții.”