Campioni la limbi străine, codași la studii superioareZiarul Financiar a întocmit o listă cu 48 de indicatori statistici pentru a analiza locul pe care se situează România în cadrul Uniunii Europene. Conform acestui studiu, suntem pe primul loc la învățarea de limbi străine, dar pe ultimul loc la absolvirea de studii superioare.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la studiul limbilor străine, ca urmare a ă numărului foarte mare al elevilor care învață cel puțin două limbi străine. În plus, statisticile Eurostat revelevă  că liceeni din țară studiază limbi străine mai mult decât liceeni din restul Uniunii. În anul 2018, 98% dintre liceenii români studiau mai mult de două limbi străine, de două ori mai mult față de anul 2018, când ponderea era de 48%. Suntem printre singurele trei țări în care se întâmplă acest fenomen în proporție de peste 80%, celelalte două țări fiind Finlanda, cu 94% și Luxemburg, cu 82%.

În ceea ce privește totalul populației, ne plasăm pe locul al optulea față de țările europene, datorită vorbirii de cel puțin două limbi străine. Locuitorii din Luxemburg vorbesc cel puțin trei limbi, iar cei din Ungaria, Franța, Austria și Irlanda, doar una.

România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană pentru rata de absolvenți de studii superioare care au până în 34 de ani. În 2019, doar 25,8% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani absolviseră o facultate, după cum relevă datele Comisiei Europene. La polul opus, populația din Cipru din același segment de vârstă are o rată de absolvire de 58,8%.

Nici la participarea adulților la un proces de educație nu ne putem mândri, fiind, încă o dată, pe ultimul loc al clasamentului, ca urmare a faptului că pentru categoria de vârstă 25-64 de ani, doar 1,3% s-au înscris la un program de educație sau formare.

Detalii: Ziarul Financiar

Distribuie acest articol!