Campanie pentru tineri de conștientizare a efectelor consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan

Campanie pentru tineri de conștientizare a efectelor consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan
Foto: ANA

Tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, care doresc să obțină permis de conducere sau dețin calitatea de conducător auto, le este adresată campania „Drive clean” de prevenire a riscurilor asociate consumului de alcool și droguri la volan lansată de Agenția Națională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Academia Titi Aur. Obiectivele campaniei sunt siguranța rutieră și comportamentul adictiv.

Cu ocazia deschiderii campaniei, la sediul Academiei Titi Aur, cu ajutorul ochelarilor speciali, a fost experimentat condusul sub influența alcoolului și a substanțelor psihoactive. Inițiatorii campaniei subliniază că „au avut loc demonstrații în sala de simulatoare, fiind testată viteză de reacție cu și fără ochelarii speciali, dar și demonstrații pe platoul de îndemânare, fiind parcurs un traseu simplu: jaloane și frânare la punct fix, cu și fără ochelarii speciali.

Unul dintre obiectivele principale ale evenimentului a fost de a informa participanții la trafic cu privire la modificarea Codului Penal. Astfel, conducătorul auto, aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei”.

ANA reamintește că „substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, modifică senzațiile și percepțiile, atenția și gândirea și generează tulburări în întreaga viață afectivă, emoțională, dar și în comportamentul celor ce le consumă”.