Campania integrată de informare și educare intitulată „Reciclăm în România” a fost lansată de Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu Administrația Fondului de Mediu, sub sloganul „Unele lucruri merg mai bine separate. La fel și deșeurile. Colectează separate”. Campania, cu un buget de 10 milioane de lei, se desfășoară la nivel național, începând din 1 decembrie online și din 15 decembrie pe toate celelalte medii de difuzare.
Obiectivul campaniei este „responsabilizarea tuturor jucătorilor de pe lanțul de colectare, respectiv de reciclare”.
Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor și pădurilor: „Mesajul principal al campaniei este unul de responsabilizare, indiferent dacă vorbim de autoritate publică locală, indiferent dacă vorbim de individ, de părinți, de copii. Fără să fim uniți în jurul acestui obiectiv, de a crește gradul de colectare separată și gestionare eficientă a deșeurilor, nu putem schimba situația. Responsabilitatea este mai ușor de aruncat decât deșeurile, dar dacă suntem cinstiți cu noi înșine și știm că avem o problemă, numai atunci putem începe să o rezolvăm. Prețul necolectării separate se plătește de fiecare dată de cetățeni. Anual, autoritățile publice locale sunt obligate să plătească acele contribuții la AFM, în cazul în care nu realizează țintele pe care le impune Comisia și indirect, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. De exemplu, în 2020, comunitățile, prin primării, au plătit peste 110 milioane de lei, pentru nerealizarea țintelor la nivel de comună sau oraș. Această sumă a crescut la 224 milioane de de lei, în 2021, și probabil că va crește și în 2022. Sunt bani care ar fi putut redirecționați către investiții absolut necesare la nivel local – creșe, grădinițe, spitale.”
Sub aspect educațional, ministrul a accentuat: „Suntem conștienți că pentru a determina schimbări de percepții și comportamente avem nevoie de mult timp. Într-un an, după ce vom măsura rezultatele campaniei, vom vedea cum și cu cât a crescut gradul de informare al cetățenilor cu privire la colectarea separată și dacă s-a modificat și gradul efectiv de colectare separată și reciclare. Dar cea mai mare așteptare este legată de informare și educare – oamenii să aibă informațiile corecte despre ce înseamnă pentru mediu și pentru comunitate să colectezi separat. Și să nu uite și că este obligatoriu să colecteze separat, conform legii.”