Campanie educativă pe teme antidiscriminare

Campanie educativă pe teme antidiscriminare
Foto: HAO

Campania de creștere a conștientizării pe teme antidiscriminare desfășurată în cadrul proiectului „Servicii integrate pentru incluziunea romilor” a continuat cu o acțiune de voluntariat care a constat ecologizarea parcului Intim din Medgidia, județul Constanța. Evenimentul a fost organizat de Fundația Health Action Overseas România (HAO) în parteneriat cu Asociația Curcubeul Cunoașterii.

Proiectul „Servicii integrate pentru incluziunea romilor” este implementat în perioada februarie 2022-ianuarie 2024 de Fundația Health Action Overseas România (HAO), în calitate de promotor de proiect, în parteneriat cu Asociația Curcubeul Cunoașterii (Medgidia), Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) și Primăria Gălbinași. La buna derulare a proiectului colaborează Primăria Municipiului Medgidia și Școala Gimnazială Nr. 1 din Gălbinași. Alina Dobrescu, psiholog și coordonator formare în cadrul HAO: „Deși vremea nu a fost tocmai prielnică, 34 de copii, adolescenți și adulți, atât de etnie romă, cât și aparținând populației majoritare, au răspuns invitației noastre de a ecologiza împreună parcul INTIM din Medgidia. Profitând de timpul petrecut în natură, am discutat despre plante și despre importanța ocrotirii acestora. Apoi, grupați în echipe, voluntarii noștri, mici și mari, au plantat diferite semințe de flori în ghivece, pe care copiii le-au luat acasă. Astfel, vor avea ocazia să aplice ceea ce am învățat împreună în parc și să se bucure de rezultatele muncii lor.”

Nicolae Dobrescu, director executiv HAO, managerul proiectului: „În cadrul aceleiași campanii, în toamna acestui an, vom organiza la Medgidia și la Gălbinași, încă două expoziții de fotografie, cu imagini realizate în comunitate, dar și în cadrul activităților desfășurate în cadrul proiectului nostru. Autorii fotografiilor sunt micii noștri beneficiari și membrii echipei de proiect. Deși perspectivele sunt diferire, mesajul este unul singur: datorită acestui proiect, etnicii romi din localitățile în care intervenim au o șansă reală de a-și schimba viața prin accesul la educație, servicii sociale, medicale, de ocupare și locuire.”

Sprijin pentru adulți, tineri, copii aflați în situații de vulnerabilitate

Fundația HAO subliniază că, „prin organizarea acestor evenimente, axate pe comunicare inter-etnică, echipa proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor își dorește să contribuie la diminuarea prejudecăților și stereotipurilor legate de etnia romă.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 822.018 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală și vizează creșterea gradului de incluziune al populației de etnie romă din Barăci – Medgidia și comuna Gălbinași prin măsuri integrate, activități de abilitare și prin acțiuni de combatere a discriminării”.

De serviciile oferite prin proiect populației de etnie romă din comunitățile amintite vor beneficia, în principal, 800 de persoane și familii aflate în situații de vulnerabilitate, risc și care se confruntă cu diverse forme de excluziune socială, 220 de persoane (adulți, tineri, copii), în special femei și tinere cu niveluri scăzute de conștientizare a drepturilor pe care le au, precum și 80 de experți și lideri de etnie romă.