În vacanță, se intensifică formele de educație pentru prevenirea și reducerea riscurilor asociate consumului de droguri derulate în mod profesionist de Agenția Națională Antidrog (ANA). Litoralul fiind o zonă predilectă de petrecere a vacanței de către tineri, ANA implementează un set de măsuri prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CRPECA) Constanța, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Constanța, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța, Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Constanța și Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis Constanța. La activitățile de prevenire a consumului de droguri de pe litoral vor participa și voluntarii antidrog ai ANA.
ANA informează că „echipele multidisciplinare de specialiști în prevenire implementează următoarele campanii și proiecte de informare și reducere a riscurilor asociate consumului de droguri:
- Campania de prevenire a consumului de droguri „Litoral fără droguri” 2021, care are drept scop conștientizarea și responsabilizarea tinerilor aflați în stațiunile turistice din județul Constanța, cu privire la consecințele fizice, psihice și juridice la care se expun în urma consumului de droguri, precum și dezvoltarea de abilități sănătoase de petrecere a timpului liber. Astfel, pe plajele de pe litoralul românesc, există puncte de informare antidrog, au loc evenimente tematice de informare, educare și conștientizare cu privire la consumul de droguri, dar și sesiuni de formare antidrog cu personalul din cadrul IPJ Constanța. De asemenea, în trafic, respectiv în zonele cheie de pe litoralul românesc, sunt organizate activități de informare și testare antidrog a conducătorilor auto, pentru prevenirea conducerii autoturismelor sub influența consumului de droguri, cu participarea specialiștilor din cadrul ANA – CRPECA Constanța, alături de polițiști din cadrul Serviciului Rutier.
- Campania de prevenire a consumului de droguri și a riscurilor asociate consumului de droguri „Safe Parties!”, ediția a IV-a, care are drept scop conștientizarea și responsabilizarea tinerilor participanți la evenimentele muzical-artistice, organizate pe litoral în cluburi, beach-baruri și terase, cu privire la efectele consumului de droguri și prevenirea riscurilor asociate consumului de droguri. În cadrul acestei campanii, sunt organizate puncte de informare în locațiile de desfășurare a evenimentelor muzical-artistice de pe litoral, având loc și sesiuni de informare antidrog, cursuri privind acordarea măsurilor de prim-ajutor în anumite situații de criză (supradoză, intoxicație acută etc) cu întreg personalul angajat (barmani, ospătari, agenți de securitate) al cluburilor, teraselor și beach-barurilor unde au loc evenimentele muzical-artistice. În egală măsură, adolescenții și tinerii pot beneficia de informații profesioniste legate de efectele consumului și abuzului de alcool și droguri, de consiliere în situații de criză și de materiale de reducere a riscurilor.
- Proiectul de prevenire a consumului de droguri „Vacanță în siguranță – fără droguri!”, ediția a VI-a, implementat în taberele școlare din zona litoralului, care are ca scop informarea elevilor din taberele școlare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri. Elevii din aceste tabere vor beneficia și de activități de prevenire a delicvenței juvenile și a victimizării copilului, precum și de activități de dezvoltare a abilităților sănătoase de petrecere a timpului liber, prin organizarea unor evenimente cultural-artistice și sportive.
- Proiectul de prevenire a consumului de droguri „Vară în siguranță – Tu contezi cel mai mult”, ediția a VII-a, implementat în centrele de plasament din municipiul Constanța, având drept scop conștientizarea riscurilor consumului de tutun, alcool și droguri și a riscurilor asociate delincvenței juvenile, victimizării copiilor și cazurilor de dispariții, în rândul preadolescenților și adolescenților din aceste servicii rezidențiale. Activități derulate în cadrul acestui proiect constau în organizarea unor sesiuni de informare a adolescenților aflați în centrele de plasament din județul Constanța, acestora fiindu-le prezentate teme legate de efectele negative ale consumului de droguri, prevenirea victimizării minorilor, prevenirea delincvenței juvenile și a disparițiilor, precum și prevenirea evenimentelor rutiere. Totodată, copiii aflați în plasament vor beneficia și de activități cultural-artistice și sportive. Evenimentele cultural-artistice sunt realizate în colaborare cu Centrul Cultural Județean Teodor T. Burada Constanța, iar cele sportive se desfășoară în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Constanța”.
După cum subliniază ANA, „acțiunile comune ale partenerilor locali vizează: „Creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației generale și a populației la risc cu privire la efectele, riscurile și consecințele negative ale consumului de droguri, în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de droguri; adoptarea unui stil de viață sănătos la nivelul populației generale, ca alternativă la consumul de droguri, în cadrul programelor de petrecere a timpului liber; desfășurarea unor programe de reducere a riscurilor și consecințelor negative asociate consumului de droguri; dezvoltarea intervențiilor de identificare, atragere și motivare a persoanelor consumatoare de droguri care nu au contact cu serviciile de asistență specializată; formarea și informarea unor categorii socio-profesionale în domeniul antidrog; atragerea adolescenților și tinerilor către activități de voluntariat antidrog”.