În cadrul campaniei internaționale „19 zile de activism pentru prevenirea violenței împotriva copiilor și tinerilor”, în Școala Gimnazială Nr. 117, București s-au desfășurat activități concrete, care să constituie modele de bune practici de educație formală și nonformală.
Această campanie este organizată anual de Women’s World Summit Foundation, Secțiunea copii-tineret, în perioada 1-19 noiembrie, la care participă organizații și instituții din peste 150 de țări. În România campania este coordonată de Organizația neguvernamentală FICE România (Federația Internațională a Comunităților Educative – secțiunea România). Tema principală a ediției din anul 2015 este Combaterea fenomenului de HĂRȚUIRE (BULLYING).
Comunitatea educativă din Școala 117 a participat pentru prima dată la această campanie în anul 2014, când o parte dintre profesori și elevi s-a familiarizat cu această acțiune internațională. După terminarea ediției din 2014 ne-am pus problema pregătirii din timp a participării Școlii 117 la ediția viitoare cu niște activități concrete și care să constituie modele de bune practici, în primul rând pentru Comunitatea educativă din școala noastră. În acest sens s-au materializat două inițiative de realizare a unor parteneriate internaționale pe această temă, pentru a face un schimb de experiență, găsirea celor mai eficiente soluții și realizarea unei diseminări cât mai largi a acestora: – prima, a dlui prof. Constantin Hărăbor, care a implicat școala noastră într-un proiect internațional de educație interculturală multianual, tip Sister Schools, intitulat Educația – legătura între Nepal și România, având ca parteneri școlile gimnaziale Nobel Academy și Universal H.S. School din Kathmandu. S-a decis ca tema proiectului pentru anul școlar 2014-2015 să fie Campania Anti Bully în școală. Echipa de proiect: Adriana Stoica – manager general, Constantin Hărăbor – autor și coordonator de proiect, Adriana Cireș, profesor de Educație civică – ofițer de proiect, și Rodica Negurescu – profesor de Limba engleză; – a doua inițiativă a fost cea a dnei prof. Adriana Cireș și este tot un proiect internațional multianual intitulat: Educație fără frontiere, care constă în elaborarea și editarea unei reviste școlare internaționale cu acest titlu, conținând articole scrise de elevi și profesori pe tema mai cuprinzătoare a cunoașterii și respectării drepturilor copiilor și tinerilor, prin dialog inter- și intra-cultural, având parteneri de renume din SUA, Nepal, Turcia, Republica Moldova și Ungaria. Aceste proiecte au fost apreciate atât la nivel național: ele au fost luate în calcul la Competiția Națională Școala Europeană, organizată de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, școala noastră obținând astfel pentru a doua oară consecutiv Certificatul de Școală Europeană pentru următorii trei ani școlari; proiectul Campania Anti Bully în școală a primit Diploma de excelență în cadrul Galei EduManager.ro – Proiecte de Referință în Educație 2015, iar celălalt a obținut Premiul I la Concursul Național de Reviste Școlare „Anelisse”, 2015, Iași, cât și internațional, al doilea proiect obținând Premiul II la Concursul Internațional „Tinerețe și Jurnalism”, 2015, iar primul proiect a fost onorat cu Diploma de excelență oferită de partenerii din Nepal.
Pentru desfășurarea în bune condiții a campaniei în 2015, am stabilit mai întâi o echipă de proiect la nivelul școlii, cu următoarea componență:
- Adriana Stoica – manager general de campanie;
- Camelia Chita – manager executiv pentru clasele V-VIII;
- Corina Mirescu – manager executiv pentru clasele 0-IV;
- Georgiana Padiu – coordonator de proiecte educative;
- Adriana Cireș – profesor de Educatie civică;
- Daniela Șerban – profesor de Limba engleză;
- Constantin Hărăbor – coordonatorul campaniei/reprezentant al Biroului FICE România.
Apoi echipa de proiect a declanșat desfășurarea unui program de activități specifice, prezentat în mare în cele ce urmează:
- Imediat după primirea adresei din partea FICE România, respectiv din partea ISMB, s-a tradus în limba română materialul cuprinzând recomandările și precizările WWSF referitoare la campania din acest an, cu accent pe tema sa principală, și s-a afișat pe site-ul școlii, astfel ca fiecare membru al comunității educative să aibă acces la el;
- S-a realizat Panoul proiectului, cuprinzând informații și fotografii ilustrând activitățile specifice campaniei organizate la noi în școală;
- Colega noastră Irene Ionescu, psiholog și profesor pentru învățământul primar, a redactat și publicat pe site-ul școlii un articol științific pe tema agresivității de tip hărțuire (bullying), prin care s-a stabilit o definiție comună a acestui fenomen în rândul membrilor comunității educative, pentru ca toate persoanele să aibă în mod constant aceleași așteptări;
- Doamna profesoară Cristina Sebe a elaborat articolul: Hărțuirea în mediul virtual;
- S-au organizat două lectorate/dezbateri pe această temă cu diriginții claselor V-VIII, respectiv cu învățătorii, realizându-se un brainstorming referitor la acțiunile desfășurate până acum, la modul de valorificare a acestora în cadrul campaniei și ce acțiuni se vor desfășura în perioada 1-19 noiembrie a.c.;
- Ca urmare, echipa de management a stabilit ca activități principale în cadrul Campaniei: diseminarea rezultatelor obținute în cadrul celor două proiecte internaționale menționate mai sus, ca modele concrete de bune practici educative, în rândul profesorilor, elevilor și părinților; pentru aceasta, echipele celor două proiecte, elevi și profesori, au diseminat aceste modele de bune practici în fața profesorilor, învățătorilor, a membrilor Consiliului Elevilor din școală; după aceea, fiecare diriginte/învățător a prezentat la rândul său campania și modelele de bună practică în fața elevilor, în fiecare clasă, la orele de dirigenție, educație civică, discipline opționale: teatru etc.; apoi, în cadrul educației nonformale, elevii și cadrele didactice au dezbătut, conceput și stabilit ce proiecte educative vor desfășura pe perioada campaniei. În acest sens, s-a stabilit ca în această campanie să se folosească produsele finale ale proiectelor organizate la nivel de școală/clasă pe această temă, realizate în colaborare cu diferiți parteneri (Salvați Copiii, Poliția, Jandarmeria, CMBRAE etc.), precum și articolele scrise pe această temă de elevii școlii în revista internațională Educație fără frontiere; totodată diriginții/învățătorii au organizat lectorate cu părinții legate de acest subiect, unde s-a stabilit modul de implicare a acestora în sprijinirea campaniei etc.
Ca urmare a acestor prezentări și dezbateri, profesorii, elevii și părinții au înțeles definiția fenomenului, diferența dintre tachinare și hărțuire, au conștientizat efectele negative pe termen lung ale hărțuirii/violenței atât pentru persoana agresată, cât și pentru agresor etc. În cadrul acestor dezbateri, pornind de la modelul proiectului cu școlile din Nepal, elevii au decis efectuarea unui studiu la nivelul fiecărei clase, prin care să se stabilească formele de hărțuire manifestate, gradul lor de extindere, pentru a stabili apoi ce măsuri/acțiuni trebuie luate/întreprinse. Totodată s-a decis folosirea unor forme de artă: postere, desene, eseuri, poezii, cântece, teatru – dramatizări, dezbateri, jocuri de rol, fotografii, PP-uri sau filmulețe pentru a-și exprima poziția lor față de hărțuire/violență în general și a găsi soluții proactive.
Menționăm câteva dintre acțiunile/proiectele desfășurate și propunerile de acțiune în viitor.
Elevii clasei a VII-a B au propus, în cadrul dezbaterii Școala liberă de hărțuire, înființarea unui comitet împotriva hărțuirii, pe clasă, dar mai ales pe școală, care să prevină și să descurajeze hărțuirea și alte acte de violență împotriva copiilor. De asemenea, ei au decis efectuarea unui experiment: alegerea unei zile în care toată lumea să se abțină de la comiterea celui mai mic act de hărțuire, tachinare, ironie etc.
La clasa a VI-a D elevii au finalizat activitățile desfășurate în cadrul campaniei cu Prezentarea PP: Anti HARRASING!;
Clasa a V-a B a realizat Prezentarea PP: Pericolele întâlnite în mediul virtual: Hărțuirea online;
Clasa a VI-a B a realizat Prezentarea PP: Violenta/Hărțuirea distruge vieți;
Clasa a VI-a F a realizat posterul Stop Violență!, precum și o Prezentare PP cu tema: Implică-te! Indiferența nu salvează vieți!
Clasa a VIII-a B a realizat PPP-ul: Despre școală și abandon școlar la nivel mondial.
La clasa a IV-a A, în cadrul disciplinei opționale „Teatru pentru copii”, s-a desfășurat activitatea „Învățăm din povești!”, în care s-a discutat despre hărțuire, violență vs nonviolență pornind de la rolurile de teatru interpretate de copii.
În cadrul proiectului Împreună împotriva violenței, organizat la nivelul claselor I-IV împreună cu Grădinița Nr. 217, sub titlul: „Rescriem povestea lui Tom și Jerrry”, s-au desfășurat jocuri didactice în scopul familiarizării copiilor cu modul de comunicare asertivă.
Tot la nivelul claselor I-IV s-a organizat expoziția de desene: Stop violenței! Comunicând avem soluții! Și exemplele ar mai putea continua.
Cele mai reușite proiecte/activități vor fi publicate în numărul următor al Revistei Internaționale Educație fără frontiere.
Printr-o fericită coincidență, în perioada campaniei, și anume pe 16 noiembrie, a avut loc Gala EduManager.ro – Proiecte de Referință în Educație 2015, unde Școala 117 a fost singura școală gimnazială din țară laureată cu Diploma de excelență. Așa se face că am încheiat Campania „en fanfare“, printr-o activitate de înmânare a Diplomelor de excelență membrilor echipei de proiect – profesori și elevi: Campania Anti Bully în Școală, oferite de Portalul Național EduManager.ro, precum și de partenerii din Nepal, urmată de o prezentare a acestor rezultate în fața careului școlii, în data de 19 noiembrie a.c. Rezultatele notabile menționate ne-au mobilizat pentru a continua campania, contribuind astfel la atingerea dezideratului propus: Școala 117 – Școala liberă de violență!
Prof. Adriana STOICA,
Pof. Camelia CHITĂ,
Prof. Corina MIRESCU,
Prof. Adriana CIREȘ,
Prof. Constantin HĂRĂBOR