Prof. dr. Nicolae Grindeanu

Prof. dr. Nicolae Grindeanu

Interviu cu prof. dr. Nicolae Grindeanu, inspector general al ISJ Caraş-Severin
Domnule inspector general, chiar dacă ocupaţi această funcţie de doar câteva zile, nu sunteţi străin deloc de problemele cu care se confruntă ISJ Caraş-Severin, fiind pentru a treia oară când ocupaţi această fucţie. Tocmai
de aceea vă întreb pentru început care sunt, în opinia dvs., paşii care ar trebui făcuţi în vederea îmbunătăţirii
şi eficientizării sistemului educaţional din judeţ?
Un prim pas în vederea îmbunătăţirii şi eficientizării sistemului educaţional din judeţul nostru este îmbunătăţirea calităţii managementului unităţilor de învăţământ, pentru a obţine performanţa. Performanţa în sistem înseamnă, în primul rând, rezultatele obţinute la examenele naţionale (evaluare, bacalaureat, titularizare). Un sistem de învăţământ performant nu există fără un personal didactic competent, bine pregătit. O problemă esenţială este găsirea modalităţilor de atragere a tinerilor spre profesia de dascăl şi de păstrare în cadrul sistemului a persoanelor cu experienţă şi rezultate deosebite.
De asemenea, un alt pas în această direcţie care se află în planul de acţiune al ISJ Caraş-Severin este adecvarea ofertei educaţionale la nevoile comunităţii locale şi la o piaţă a forţei de muncă în continuă schimbare.
Cum lucrează ISJ Caraş-Severin în vederea compatibilizării sistemului educaţional cărăşan cu sistemele europene?
Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin îşi doreşte să compatibilizeze sistemul naţional de educaţie cu sistemele europene, promovând diversitatea culturală în educaţie, creşterea mobilităţii cadrelor didactice în spaţiul Uniunii Europene şi dezvoltarea educaţiei permanente. În încercarea de a face faţă provocărilor lumii contemporane, una din direcţiile de restructurare a realităţii educaţionale este extinderea actului educativ la nivelul întregii vieţi a individului.
În acest sens, la nivelul ISJ Caraş-Severin au fost desfăşurate 27 de proiecte europene în anul 2013: trei proiecte POSDRU, 8 proiecte COMENIUS şi 16 proiecte LEONARDO.
Scrie pe site-ul ISJ-ului pe care îl conduceţi că educaţia nu este doar un mijloc de a-ţi câştiga existenţa. S-ar spune că prin asta ISJ Caraş-Severin îşi propune modificarea unei mentalităţi care s-a hrănit în ultimii 20 de ani din situaţia tulbure în care s-a zbătut şcoala românească. Cum trebuie să arate profesorul, cadrul didactic, în această nouă paradigmă?
În opinia personală, profesorul, cadrul didactic, în şcoală şi în afara ei, are o grilă de valori ştiinţifice, culturale şi sociale. Valorile profesionale sunt legate de valoarea mesajului didactic, de relaţionarea pe care o are un cadru didactic în mediul şcolar. Cadrele didactice din judeţul nostru, într-o mare parte, manifestă o atitudine de asimilare şi promovare a practicilor pedagogice novatoare. Noua paradigmă a valorilor unui cadru didactic trebuie să deconspire valorile atitudinale dominate de etică, ordine, integritate, responsabilitate, respectul pentru legi şi regulamente, spiritul de empatie.
Mai sunt puţine luni până la sfârşitul acestui an şcolar şi, implicit, până la examenele naţionale din vară. Cum vor arăta acestea, în lumina simulărilor din această primăvară, de la bacalaureat şi evaluarea naţională?
Rezultatele la simularea evaluării naţionale şi a bacalaureatului nu au fost deloc satisfăcătoare în judeţul nostru, ba din contră. Procentul de promovabilitate la simularea evaluării naţionale la clasa a VIII-a a fost de 36,30%, iar la bacalaureat a fost de 34,08%. Rezultatele au fost cu mult sub aşteptări, dar nu am pierdut timpul, am întreprins la nivel de judeţ mai multe acţiuni în vederea obţinerii unor rezultate mai bune la examenele din vară. Astfel, în toate unităţile de învăţământ din judeţ se organizează, săptămânal, meditaţii gratuite cu elevii claselor terminale.
De asemenea, ISJ Caraş-Severin a încheiat un protocol de colaborare cu Universitatea Eftimie Murgu, din Reşiţa, în baza căruia elevii claselor a XII-a beneficiază de meditaţii gratuite la matematică şi fizică, meditaţii care se desfăşoară sâmbăta. Noi am depus toate eforturile pentru a veni în sprijinul elevilor. Au fost organizate şi şedinţe cu părinţii, în cadrul cărora profesorii le-au cerut sprijinul în lucrul cu elevii, pentru că rezultatele nu pot fi îmbunătăţite decât prin muncă. Elevii trebuie să muncească şi acasă.
Sunteţi mulţumit de rezultatele obţinute de elevii din judeţ sau amintitele simulări sunt un semnal de alarmă pentru gradul de pregătire şi de interes al acestora?
Aşa cum am mai spus, rezultatele nu ne mulţumesc, ştim că este loc pentru mai bine, ne dorim rezultate mai bune la evaluarea naţională şi la bacalaureat şi, implicit, acest lucru înseamnă elevi mai bine pregătiţi. Pentru că notele nu au fost trecute în catalog, interesul pe care l-au arătat elevii, mai ales cei de liceu, pentru simulări a fost scăzut. Dar, probabil, au realizat că au de muncit pentru a fi pregătiţi pentru adevăratul examen din vară.
Păstrându-ne în acelaşi perimetru de discuţie, ce face ISJ Caraş-Severin pentru motivarea elevilor, dar pentru incluziunea copiilor aparţinând unor categorii defavorizate de populaţie?
În primul rând, ne dorim să susţinem performanţa. Anul 2014 a fost un an bogat pentru învăţământul din judeţul nostru în ceea ce priveşte numărul elevilor care au atins performanţe la nivel de olimpiade şi concursuri şcolare. Avem 59 de premii la olimpiadele şi concursurile şcolare la nivel naţional. Este deopotrivă meritul dascălilor, care au ştiut să trezească elevilor dorinţa de competiţie, dar, în primul rând, al elevilor, care au înţeles că fără muncă şi fără unele sacrificii nu se poate atinge performanţa.
Toţi elevii care au obţinut rezultate frumoase la aceste olimpiade şi concursuri vor fi felicitaţi într-un cadru festiv şi premiaţi din partea ISJ Caraş-Severin şi li se va trimite şi o scrisoare de mulţumire pentru efortul lor, pentru onoarea pe care o aduc judeţului nostru.
ISJ Caraş-Severin a sprijinit proiectele privind educaţia şi integrarea rromilor, proiectele şi activităţile care au ca obiectiv păstrarea şi cultivarea identităţilor naţionale şi culturale, promovarea multiculturalităţii.
În ceea ce priveşte copiii cu cerinţe educative speciale, în judeţul nostru există 1.354 de elevi cu CES, din care 397 sunt şcolarizaţi în învăţământul special, 824 sunt cuprinşi în servicii educaţionale de sprijin şi 133 înscrişi în clasele speciale din cadrul unităţilor de masă. Astfel, integrarea şcolară a copiilor cu CES se realizează prin unităţi de învăţământ special, prin grupe şi clase speciale integrate în şcolile publice şi individual, în unităţi de învăţământ obişnuite. Copiii cu deficienţe medii, profunde, severe şi/sau asociate sunt înscrişi, de regulă, în şcolile speciale. Copiii cu dificultăţi de învăţare şi tulburări de limbaj, cu tulburări socio-afective sau de comportament sunt integraţi, de regulă, în şcolile de masă şi beneficiază de servicii educaţionale de sprijin (pe lângă asistenţa psihopedagogică).
Legat de calitatea în educaţie, la nivel de minister există o discuţie aprinsă referitoare la introducerea uniformelor şcolare. Care este poziţia dvs. vizavi de această problemă? Ar putea duce la creşterea calităţii actului educaţional reintroducerea unei uniforme decente în perimetrul şcolii?
De câţiva ani, problematica introducerii uniformelor şcolare în unităţile de învăţământ a trecut prin diverse etape.Ideea introducerii uniformelor şcolare a fost foarte bine primită în unele şcoli din judeţul nostru, existând astfel unităţi de învăţământ unde elevii poartă deja uniformă, fără să fie constrânşi.
Personal, sunt pentru introducerea uniformelor şcolare, dar uniforme diferite, alese de fiecare şcoală, astfel încât uniforma să devină un motiv de mândrie. Purtarea uniformelor de către elevi ar contribui la eliminarea discrepanţelor sociale dintre ei şi le-ar insufla ideea de apartenenţă la o comunitate şcolară.
Care sunt principalele direcţii pe care veţi acţiona în continuare?
Aşa cum am afirmat, calitatea managementului didactic este esenţială în performanţa şcolară, în formarea atitudinii prin care fiecare elev poate deveni un adult care să cunoască şi să respecte valorile europene într-o societate a cunoaşterii.
ISJ Caraş-Severin va acţiona pentru sporirea calităţii actului educativ, măsurând performanţa prin rezultatele obţinute de elevi la examenele naţionale din această vară (evaluare naţională, bacalaureat şi, nu în ultimul rând, testele naţionale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a). Dorim ca pregătirea şi desfăşurarea examenelor naţionale să se desfăşoare fără cusur.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU

Distribuie acest articol!