Calculatoare pentru elevi, recondiționate în Atelierul EduClick

Foto: Ateliere Fără Frontiere

Pentru școala care se face de un an și jumătate, atelierul EduClick al asociației Ateliere Fără Frontiere se dovedește un ajutor grozav: colectează calculatoare de la companii, le recondiționează și le donează școlilor și ONG-urilor. De fapt, ajută școlile în felul ăsta nu numai de când cu pandemia, ci de la înființare, de 13 ani, timp în care a donat 20.000 de calculatoare, pentru 480.000 de elevi din 2.500 de școli. Până la sfârșitul anului, are ca obiectiv să mai doneze 2.000 de calculatoare în 250 de școli.

Lorita Constantinescu, directorul de dezvoltare al asociației Ateliere Fără Frontiere: Copiii din mediile vulnerabile sunt cei cărora le croim un drum mai bun în sistemul educațional. Prin EduClick, contribuim la digitalizarea educației în mediile vulnerabile din România, pentru egalitatea de șanse ale copiilor în sistemul de învățământ și plierea lor la cerințele actuale ale pieții muncii și ale societății civile. Odată cu criza Covid-19, obiectivele noastre s-au concentrat asupra asigurării computerelor pentru copiii din zone defavorizate, care nu au acces la școala online. Statisticile spun ca unu din trei copii din România nu avea acces la cursurile online când acestea s-au implementat. Odată cu echipamentele IT necesare laboratoarelor de TIC sau învățământului de acasă, facilităm digitalizarea educației oferind și knowledge-ul necesar profesorilor pentru a le putea folosi la capacitate maximă, prin webinarii educative alături de profesori cu renume în noile metode de învățământ”.

Ajutând mediul educațional, asociația face ea însăși educație pentru mediu: atelierul EduClick este singurul colector de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) din țară, care recondiționează echipamentele IT. Spune directorul de dezvoltare: „Colectăm tot ce are baterie și tot ce se poate conecta la priză, mai ales calculatoare, laptopuri sau monitoare, cărora le dăm o viață nouă, donându-le mai departe copiilor și școlilor din medii vulnerabile. Am ales să le recondiționăm pentru a contribui la proteja mediul înconjurător și pentru a fi un exemplu de urmat în economia circulară. Recondiționarea și refolosirea unui produs este cea mai sustenabilă formă de consum și cea mai de dorit acțiune ce poate avea loc într-o societate. Așadar, echipamentele IT ajunse la noi sunt evaluate și reparate, apoi reasamblate în produse noi și performante, conform cerințelor pieței. Ateliere Fără Frontiere este colector autorizat de DEEE, deține certificatul ISO pentru standardele 9001 și 14001 de calitate pentru activitatea de management și este singurul ONG autorizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru activitatea de reutilizare a echipamentelor IT. Altfel spus, calculatoarele sunt repuse pe piață ca bunuri de valoare, în loc să fie reciclate – o acțiune ce are un impact de mediu în acord cu prevederile economiei circulare”.

Sprijin pentru educație și inserție socio-profesională

De sprijinul asociației beneficiază și propriii angajați, persoane apte de muncă vulnerabile din motive precum șomaj de lungă durată, violență domestică, adicții, dizabilități, trafic de persoane, probațiune, pedepse privative de libertate, lipsă a locuinței. Atelierul EduClick este pentru ei nu numai loc de muncă, ci și loc de educație și formare: „În procesul de recondiționare, angajații în inserție învață meseriile specifice recondiționării calculatoarelor, dar și principiile ce stau la baza reciclării echipamentelor electrice și electrocasnice uzate, pe care, dacă nu le putem refolosi, le dezmembrăm pe fracții și le trimitem către fabricile de reciclare DEEE din țară”, subliniază Lorita Constantinescu.

Donații pentru școli

În privința modalităților de contribuție la susținerea școlilor, interlocutoarea ne oferă câteva repere: „Companiile ne susțin fie prin predarea echipamentelor, fie prin sponsorizarea costului aferent procesului de recondiționare și donare a calculatoarelor (colectare, curățare, testare, ambalare, transport direct la beneficiari, acoperirea unui procent din salariile beneficiarilor). Deținem un portofoliu de sponsori variați, din toate piețele, care au un lucru comun – cred în noi, în activitatea noastră și în dorința noastră de a face bine educației, economiei și mediului. Avem nevoie de sprijinul tuturor, pe mai multe canale. Ne dorim să avem oameni care cred în noi pentru a duce vestea mai departe despre activitatea noastră. Companiile și persoanele fizice ne pot preda deșeuri electrice și electronice la sediul Ateliere Fără Frontiere, de pe Șos. Oltenitei, nr. 105. Când  cantitatea depășește 100 kg, venim noi să le luăm din București și zone limitrofe, dacă suntem contactați în prealabil prin formularul disponibil pe site educlick.ro/cum-ajuti sau pe e-mail pe colectare@atelierefarafrontiere.ro. Donații de bani se realizează prin contract de sponsorizare a demersurilor asociației și se întocmește prin contact direct cu oamenii din boardul Ateliere Fără Frontiere”.

Susținători ai elevilor prin donații de echipamente electronice sunt mai ales companiile mari, atunci când își schimbă flota IT sau când își mută sediul. Donează echipamente și firme mici, start-up-uri, instituții, companii internaționale. Socotind că din trei calculatoare uzate primite sub formă de deșeuri se poate recondiționa unu nou, directorul de dezvoltare Lorita Constantinescu conchide: „Pentru a dona 2.000 de calculatoare, avem nevoie de aproximativ 6.000, însă acestea sunt previziunile doar pentru acest an. Misiunea noastră continuă, cu speranța că vom crește, vom colecta și recondiționa din ce în ce mai mult, pentru a ajuta cât mai mulți copii. În acest demers, avem foarte mare nevoie de sustinere din partea oamenilor, a companiilor și a sponsorilor”.

Distribuie acest articol!