Călătorie în lumea păpușilor

8

Și nu au fost expuse orice fel de păpuși, ci numai din porțelan. Consider ideea strălucită, fericită  în același timp, a colectivului de la Muzeul „Samuil și Eugenia Ioneț“ din municipiul Rădăuți, colectiv condus de domnul Ilie Olărean. N-au vrut să-mi spună de efortul depus pentru colecționarea celor 152 de păpuși (atâtea sunt expuse) de toate felurile și de toate neamurile. Dar mi-am închipuit că, pe lângă multele păpuși puse la dispoziție de cele două colecționare vestite, Corina Moroșan și Emanoila Cimpoieșu-Radomir, care-au adus zeci de păpuși, au sărit în ajutor și alte, și alte persoane, plus elevii de la Școala Gimnazială Bogdan Vodă, din Rădăuți.

Expoziția a fost amenajată în „Sala albă“ a muzeului rădăuțean, care-a fost transformată într-o casă cu aspect țărănesc. Aspectul rustic îl dau lăicerele atârnate pe cei trei pereți. Pe piedestale, cu mai multe trepte, au fost așezate păpușile. Când intri în sală și vezi o sumedenie de păpuși, te aștepți și să izbucnească o hărmălaie mare, așa ca-ntre copii. Dar păpușile stau cuminți, te privesc cu niște ochi mari, de toate culorile și parcă așteaptă să le spui care este cea mai frumoasă. Dar eu, pentru a nu stârni proteste, le-am spus că toate sunt foarte frumoase. Să știți că nu le-am  mințit. Vă puteți convinge să le vizitați. M-am bucurat că m-au înțeles.

Dar, fie vorba între noi, pentru că sunt din diferite perioade, sunt totuși diferite. Iar doamnele le-au așezat pe piedestale în așa fel încât parcă sesizezi evoluția acestora, pe scara istoriei, de la păpuși foarte simple la adevărate zâne. Și îmbrăcămintea lor este foarte frumoasă și diversă. Deh, fiecare păpușă după vremea în care a fost creată. Am întâlnit chiar păpuși din sec. al XIX-lea. Oare cum au fost păstrate până acum? Dar ce nu face un colecționar înrăit? Îmi închipui că munca celor care-au confecționat a fost imensă. Apreciez și modul în care le-au păstrat zeci de ani, dar și gestul colecționarelor de-a le pune la dispoziția organizatorilor acestei expoziții.

Doamna Lucia Georgescu, membră a acestui colectiv organizator, mi-a declarat: „Observați că la intrare, pe partea dreaptă, stă o bătrânică într-un costum foarte vechi, care te îmbie să-i asculți poveștile, nu numai să admiri păpușile și costumele lor. Chiar în fața intrării, pe-o masă am amenajat un tablou rustic, unde vedeți păpuși de mai multe naționalități, nu numai românești. În partea dreaptă am amenajat un tablou cu păpuși indiene (!). În celălalt colț este o căsuță cu povești, de la care puteți împrumuta cărți pentru citit. Chiar în mijlocul sălii, am agățat de tavan câteva trapeze, la care evoluează păpuși în costume de clovn.

Doamna Alina Văcărean a ținut să adauge: „Expoziția a fost organizată de noi toți, cu scopul ca vizitatorii să călătorească pe undele amintirilor în lumea fermecată a copilăriei, să-și aducă aminte de cele petrecute atunci. La intrare, lângă căsuță, avem un căluț din lemn, vechi de peste un secol, adus de doamna Corina Moroșan. Mă mir că l-a păstrat atâția ani, pentru că l-a avut în copilărie și, după cum a socotit dânsa, este la a treia generație. Nu este el păpușă, dar este o raritate și merita să fie văzut“.

„Observați că pe pereți am afișat mai multe desene, care reprezintă păpuși. La acest capitol am fost sprijiniți efectiv de conducerea Școlii Gimnaziale Bogdan Vodă, prin elevii care-au executat aceste desene, majoritatea din imaginație. Copiii ne-au adus multe desene“, a adăugat doamna Maia Hrehorciuc.

La întrebarea cum au popularizat această expoziție, doamna Aurica Postolachi a pus: „Am popularizat-o, în primul rând, la școala cu care am stabilit să colaborăm, Școala Bogdan Vodă, cu care ne-am înțeles ca elevii să ne execute desene cu păpuși. Fiind integrată în manifestarea Zilele orașului, am folosit și noi  presa, postul de radio local și Postul TV Cromtel. În plus, am confecționat și pus afișe la sediul nostru, la casa de cultură și în câteva puncte din oraș“.

Închei cu precizarea c-am asistat la o expoziție inedită, pentru prima dată organizată în oraș, și sunt curios câtă lume îi va trece pragul pentru că, după cum mi-au spus organizatorii, va fi deschisă până la sfârșitul lunii. Apreciez în mod deosebit munca depusă de doamnele cu care-am stat de vorbă și de domnul Ilie Olărean, care conduce acest colectiv.

Prof. Gh. DOLINSKI, text și foto