Cadru pentru calitatea universităților europene

A fost finalizat Cadrul european pentru asigurarea comprehensivă a calității Universităților Europene, având ca obiectiv „crearea unei abordări comune a asigurării calității la nivelul Universităților Europene”. Din astfel de consorții academice fac parte și zece universități românești.

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) ne oferă informații: „Inițiativa europeană Erasmus+ European Universities (Universități Europene) urmărește consolidarea parteneriatelor strategice la nivelul Uniunii Europene (UE) între instituții de învățământ superior și încurajarea creării unor alianțe transnaționale de Universități Europene care le vor permite studenților să obțină o diplomă de învățământ superior prin combinarea studiilor din mai multe țări din UE și vor contribui la competitivitatea internațională a universităților europene.

Menționăm că, în cadrul acestei inițiative, în România există zece instituții de învățământ superior care fac parte din diferite alianțe de Universități Europene, înființate cu scopul de a contribui la crearea noii viziuni universitatea de tip european – universitate a viitorului.

În acest context, un Cadru european pentru asigurarea calității Universităților Europene reprezintă un instrument deosebit de util pentru îndeplinirea dezideratelor menționate mai sus. Acesta a fost realizat în cadrul proiectului Dezvoltarea unei Abordări Europene pentru Asigurarea Comprehensivă a Calității Rețelelor (Europene) de Universități – Developing a European Approach for Comprehensive QA of (European) University Networks: EUniQ), derulat în perioada mai 2019-mai 2021.

Pentru a veni în sprijinul instituțiilor de învățământ superior și al agențiilor de asigurare a calității, în procesul de punere în aplicare a Cadrului european, în proiectul EUniQ, a fost dezvoltat și documentul denumit Foaie de parcurs pentru implementare.

Proiectul EUniQ a fost co-finanțat din Programul Erasmus+ al Uniunii Europene – Acțiunea Sprijin pentru implementarea reformelor Spațiului European al Învățământului Superior (SEÎS) și a fost coordonat de Ministerul Flamand al Educației și Formării și de Organizația de Acreditare a Olandei și a Flandrei (Accreditation Organisation of the Netherlands and Flanders-NVAO).

ARACIS a colaborat cu Ministerul Educației la activitățile de implementare a proiectului EUniQ. Ministerul Educației din România a avut calitatea de partener în proiect, alături de alte patru Ministere ale Educației, de șapte agenții de asigurare a calității și de trei organizații ale părților interesate.

Cadrul european pentru asigurarea calității este prezentat într-un scurt video, disponibil aici, iar mai multe detalii despre proiectul EUniQ pot fi consultate în cadrul Buletinului informativ.

Uniunea Europeană continuă Inițiativa Universități Europene, inclusiv prin lansarea, la sfârșitul lunii noiembrie 2021, a Apelului Erasmus+ 2022 pentru depunerea de noi proiecte, prin care să fie sprijinite alianțele de Universități Europene deja existente, precum și crearea unor noi astfel de alianțe”.

Distribuie acest articol!