„Butonul roșu” sau Ordinul privind sesizările pe care le pot face elevii în cazuri de violență a fost publicat în Monitorul Oficial„Butonul roșu” sau, mai exact, Ordinul privind sesizările pe care le pot face elevii în cazuri de violență, abuzuri și consum de droguri a fost publicat marți, în Monitorul Oficial. Acesta este un formular tipizat pe care elevii agresați, hărțuiți sau martori ai unor violențe trebuie să-l pună într-o cutie de sesizări, să-l trimită pe email sau să-l completeze online pe site-ul instituției de învățământ.

Astfel, după cca. două luni de la anunțarea așa numitului „buton roșu” pentru sesizarea, în mod anonim, a faptelor de violență, ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial. Acesta conține câteva informații despre modalități de sesizare, tipul de fapte ce pot fi sesizate, precum și unde și cum poate fi accesat formularul tipizat.

„Mecanismul oferă elevilor, părinților, precum și personalului din unitățile de învățământ posibilitatea de a raporta acte de violență într-un mod anonim, fără a li se periclita siguranța, intimitatea sau integritatea”, se precizează în acest Ordin.

În plus, același document precizează că, dacă persoana în cauză alege să își dea numele, identitatea scesteia va fi protejată, luându-se măsuri de anonimizare a identității acesteia.

Foarte important! Mecanismul de sesizare anonimă trebuie să fie inclus în Regulamentul de ordine interioară al unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și publicat pe site-ul unității de învățământ. Procedurile vor fi diseminate periodic, prin diverse mijloace, către personalul unităților de învățământ, către elevi și familiile acestora.

Faptele care pot fi semnalate anonim includ: a) cazurile de violență între antepreșcolari/preșcolari/elevi săvârșite în mediul școlar; b) cazurile de violență asupra antepreșcolarilor/preșcolarilor/ elevilor săvârșite de membri ai personalului unității de învățământ în mediul școlar; c) cazurile de violență asupra personalului unității de învățământ săvârșite de elevi în mediul școlar; d) suspiciunea de consum de substanțe psihoactive (droguri); e) existența situațiilor de tipul: suspiciune de port sau folosire, fără drept, de obiecte periculoase; suspiciune de implicare în alte infracțiuni — furt, tâlhărie; f) cazurile de suspiciune de violență comisă asupra copilului în afara mediului școlar.

Părinții, elevii și cadrele didactice sunt îndemnați să semnaleze fapte de violență la nivel de școală, creșă, grădiniță, liceu, atât pe cele între elevi cât și pe cele venite din partea personalului angajat (cadre didactice și personal auxiliar).

Distribuie acest articol!