
Fotografii: TenarisSilcotub
Frecvent invocată și rar împlinită, legătura dintre performanța în educație și realitatea economico-socială dă un semn că poate să existe de-adevăratelea prin bursele Roberto Rocca Education Program, acordate anual de compania TenarisSilcotub unor studenți deosebiți din învățământul de profil tehnologic pe plan mondial. Anul acesta, din țara noastră, beneficiari sunt 30 de studenți de la Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași.
Cunoaștere și creativitate la nivel înalt
Despre nivelul elitei în care se plasează cei care ajung deținători ai burselor Roberto Rocca ne vorbește prof. univ. dr. ing. Cristian Doicin, decanul Facultății de Inginerie Industrială și Robotică a Universității Politehnica din București: „Apartenența la grupul bursierilor RREP (Roberto Rocca Education Program) este, din ce în ce mai mult, echivalentă cu un pașaport pentru o lume selectă a științei și tehnologiei și, dincolo de componenta financiară, programul menține ideea unei elite a competențelor, respectată, dar și datoare să confirme în continuare“.
Studenții români astfel distinși pătrund într-o veritabilă societate selectă a cunoașterii și creativității superioare, împreună cu colegi ai lor din Argentina, Brazilia, Canada, China, Columbia, Ecuador, Ghana, Guatemala, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Nigeria, Regatul Unit, România, Uruguay, USA.
Bursa de studiu Roberto Rocca reprezintă „o recunoaștere a pasiunii pentru mediul industrial, precum și a rezultatelor academice excepționale obținute de studenții la inginerie“ și are o componentă financiară în valoare de 9.600 de lei, precum și una de acces la programe de training și mentorat organizate de compania TenarisSilcotub. Necesitatea acordării bursei pentru studenți deosebiți a pornit de la constatarea din mediul educațional actual și din cel economic de perspectivă că „resursele umane care pot contribui la progresul industriei și al tehnologiei sunt esențiale pentru succesul economic al unei țări. Cu toate acestea, în prea multe țări nevoia de aceste resurse nu este satisfăcută, deoarece tot mai puțini tineri aleg să studieze ingineria și științele aplicate. Roberto Rocca Education Program caută să abordeze această problemă prin acordarea de scholarships, pentru studii universitare, și fellowships, pentru studii de doctorat, studenților talentați în inginerie și științe aplicate din țările selectate“.
Despre criteriile riguroase de apreciere a studenților prin programul de burse, inițiatorii accentuează că „atât bursele din cadrul componentei scholarship, cât și cele din cadrul componentei fellowship sunt acordate pe baza realizărilor academice și profesionale ale studenților, potențialului de leadership și angajamentului față de progresul industrial și economic al țării de origine. Nevoile financiare ale studenților sunt, de asemenea, luate în considerare atunci când sunt acordate bursele“. Un criteriu esențial îl reprezintă obținerea minimum a mediei generale 8 în anul anterior acordării bursei. Competiția este permanentă. Selecția pentru ediția aferentă anului universitar actual a programului de burse a început, obținerea unei medii peste 8 pe primul semestru al anului universitar fiind de asemenea condiție de acordare a bursei.
În planul pregătirii superioare pentru profesiile lor, studenții – și cei din ciclul de licență, și cei de la master, și cei de la studii doctorale – își probează disponibilitățile în discipline de top, cum sunt inginerie mecanică, știința și ingineria materialelor (metalurgie), inginerie electrică, inginerie chimică, automatică și calculatoare, automatizări industriale, tehnologia construcțiilor de mașini, inginerie economică, ingineria petrolului și gazelor.
Responsabilitatea față de mediu, subiect primordial
Studenții laureați ai ediției din acest an s-au reunit într-o ceremonie de premiere derulată online. Festiv în sine, prin atmosferă, ținută și emoții, evenimentul a avut și o componentă academică, fiind așezat sub genericul dat de tema „ECO-Green“, care a permis abordarea sub o diversitate de aspecte a sustenabilității mediului industrial.
În calitate de președinte al companiei TenarisSilcotub, Mihaela Popescu (cu formare la Academia de Studii Economice din București, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Bristol & Université des Ponts et Chausses), subliniază deschiderile companiei către susținerea performanței universitare, odată cu preocuparea pentru dezvoltare economică într-un mediu natural sănătos: „Educația este o prioritate pentru societatea noastră în general și a fost întotdeauna în centrul programelor noastre de CSR. Responsabilitatea față de mediul înconjurător este un subiect primordial pentru compania noastră și dorim să construim împreună cu universitățile o viziune a industriei viitorului, ce își propune să fie una sustenabilă, cu impact minim asupra mediului înconjurător. În fiecare an, întâlnirea cu studenții e un moment de emoție specială. Îi felicităm pe câștigătorii burselor din acest an și suntem încrezători că vor continu