Burse pentru doctorat în cotutelă româno-francez

Burse pentru doctorat în cotutelă româno-francez
Foto: Academia Română

Doctoranzi din România vor putea beneficia de burse pentru doctorat în cotutelă franco-român pe baza documentelor bilaterale semnate la Academia Română: președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, a semnat un acord de parteneriat științific cu ambasadorul Franței, Nicolas Warnery, precum și o convenție de colaborare, cu directorul Institutului Francez din România, Julien Chiappone-Lucchesi, pentru organizarea de seminare și pentru acordarea a trei burse de studii doctorale efectuate în cotutelă.

Seminarele tematice vor fi susținute la Academia Română de personalități științifice din Franța. Ciclul de seminare în domeniul științelor umaniste și sociale va fi asigurat de partea franceză prin Centre regional francophone d’etudes avancees en sciences humaines et sociales/Centrul regional francofon de studii avansate în științele umaniste și presupune susținerea acestor seminare la Academia Română sau în institutele de cercetare din sistemul academic, întâlniri ale conferențiarilor francezi cu membri ai Academiei Române și cu cercetători, vizite în laboratoarele de cercetare ale Academiei Române.

Programul de doctorat în cotutelă vizează favorizarea mobilității doctoranzilor, cu scopul de a dezvolta cooperarea științifică între echipe de cercetare franceze și române. Bursele vor fi acordate doctoranzilor din România pentru a efectua stagii de cercetare în Franța, în cadrul studiilor doctorale, sub conducerea unui profesor român și a unuia francez. Fiecare bursă va avea o durată totală de douăsprezece luni, repartizate în cadrul unui program de trei ani și va fi finanțată în mod egal de cele două părți semnatare.

Conferințe reciproce ale academicienilor români și francezi

Acad. Ioan-Aurel Pop: „Vom face o sesiune comună, în Aula Academiei Române, închinată celor 145 de ani de relații diplomatice între România și Franța, o serie de comunicări științifice din partea română. Cu ajutorul Ambasadei Franței, vom aduce și vorbitori de limbă franceză, care să reprezinte niște instituții din Franța și ca să marcăm împreună cele două țări, la nivelul academiilor, acești ani de relații diplomatice, care sunt extraordinare și s-au stabilit neoficial încă din vremea lui Alexandru Ioan Cuza.

Colaborarea noastră cu Franța este o tradiție. Academia Română s-a organizat având ca model Academia Franceză. Relațiile au fost întotdeauna bune, indiferent de epoca istorică și suntem acum într-un asemenea moment de întărire a relațiilor. La anul, vor fi 145 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Institutul Franței are 100 de ani de la înființare. Noi vom avea în curând 160 de ani de la înființare. Ambasada Franței ne ajută și când pregătim colocviul Penser l’Europe. Vom pregăti în continuare câteva acțiuni comune, inclusiv o vizită tradițională a unor membri ai Academiei Române la Academia Franceză, la începutul anului viitor, cu un colocviu comun, cu stabilirea unor conferințe reciproce ale academicienilor români și francezi în cele două academii, în mediile culturale.”