La început de an școlar, există elevi cărora cică li se cuvin patru lei și ceva (cel mult, zece lei) ca susținere pe lună, în accepția unor administrații publice locale, care cu atât își îndeplinesc obligația legală de a acorda burse. Informația este furnizată de Societatea Academică din România (SAR), care, „alături de reprezentanții elevilor și părinților – Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP) – trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care autoritățile publice locale se raportează la dreptul fundamental al elevilor la burse școlare”.
SAR și Avocatul Poporului au lansat la 10 septembrie o analiză privind aplicarea art. 82 din Legea educației naționale nr. 1/2011, privind dreptul elevilor la burse școlare. Analiza arată că în 2139 de comune, orașe și municipii (67,22%) nu se acordă niciun tip de burse școlare, în 863 (27,12%) bursele se acordă partial și numai 180 de administrații publice locale acordă burse integral (5,66% dintr-un total de 3182).
Analiza semnalează că „multe dintre unitățile administrativ-teritoriale care respectă dreptul la burse al elevilor o fac în dispreț față de beneficiari, doar de formă – pentru a nu încălca legea, nu pentru a oferi un ajutor real. Din datele obținute de la cele 42 de instituții ale prefectului din țară rezultă că în unele comune sau orașe sunt consilii locale care acordă burse și de la 4-5 lei/lună, valori care nu doar că nu răspund nevoilor elevilor, ci, mai mult decât atât, reprezintă o lipsă crasă de respect”. Ca exemple sunt enumerate comun Călui, județul Olt – bursă de ajutor social în valoare de 4,5 lei/lună, comuna Horea, județul Alba – bursă de ajutor social în valoare de 7 lei/lună, municipiul Drăgășani, județul Vâlcea – bursă de ajutor social în valoare de 10 lei/lună.
Organizațiile semnatare solicită „Guvernului României și premierului Ludovic Orban să își respecte obligațiile prevăzute art. 82 alin. (1^1) din Legea educației naționale: să aprobe prin hotărâre de guvern cuantumurile minime ale burselor școlare pentru elevi și, în regim de urgență, să transfere către unitățile administrativ-teritoriale fondurile necesare pentru acoperirea cuantumului minim al burselor”. Cuantumurile minime solicitate sunt de 134,6 lei (10% din salariul minim net pe economie) – bursa de merit; 269,2 lei (20% din salariul minim net pe economie) – bursa de performanță; 336,5 lei (25% din salariul minim net pe economie) – bursa de studiu; 403,8 lei (30% din salariul minim net pe economie) – bursa de ajutor social, cu sublinierea că „instituirea unor cuantumuri minime la nivel național nu reprezintă o plafonare a acestora, iar unitățile administrativ-teritoriale vor putea în continuare să acorde burse mai mari din bugetul local”.
Constantin-Alexandru Manda, coordonator advocacy al Societății Academice din România, subliniază: „Atunci când 95% dintre primari și consiliile locale încalcă legea nu mai vorbim de o problemă a unui partid sau o problemă aflată strict într-o anumită zonă geografică, ci asistăm la un dezinteres generalizat și la nepăsare. În 2018 au abandonat sistemul formal de învățământ un număr de 138.000 de copii, pentru care poate bursa de ajutor social ar fi făcut diferența și i-ar fi păstrat în școală. Autori morali ai tragediei copiilor care au părăsit școala din cauza lipsei de bani sunt inclusiv primarii care refuză să le respecte dreptul la burse. În prima zi a anului școlar 2020-2021 spunem START inițiativei de a obliga toți primarii din România să acorde burse pentru elevi până în septembrie 2021”.