Bunicii care au grijă de nepoții lor ar putea să primească o indemnizație care ar putea ajunge la 1.500 de lei pe lună, spun două proiecte de modificare a OUG nr. 111/2010 privitoare la concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Astfel, în cazul în care copilul nu a împlinit încă 6 luni (un an în cazul copiilor cu dizabilități), bunicii ar urma să primească suma de 1.500 de lei pe lună, iar dacă copilul are peste 6 luni, suma pe care bunicii ar urma să o primească lunar ar fi de 650 de lei. Banii ar urma să fie primiți până când nepotul împlinește 2 ani (3 ani în cazul copiilor cu dizabilități).
Mai jos, prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010:
„Articolul 7 – (1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin. (1) au dreptul la un stimulent de inserție, după cum urmează:
- a) în cuantum de 1.500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități. Cuantumul de 1.500 lei se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități;
- b) în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptățite obțin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități.
În proiect apare că pot beneficia de concediul pentru creșterea nepotului/nepoatei în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, și acele bunici care îndeplinesc următoarele:
- a) „au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului;
- b) părinții firești/adoptivi ai copilului au prezentat în format scris acordul privind încredințarea copilului către unul dintre bunici, care va beneficia de concediu pentru creșterea nepotului/nepoatei.”
Indemnizația pentru creșterea nepoților se acordă la cerere, documentele necesare urmând a se depune la Primăria localității în care solicitantul are domiciliul sau reședința.
De reținut că, potrivit documentului, bunicii cu pensii speciale nu vor putea beneficia de indemnizația pentru creșterea copilului. De asemenea, dacă nepotul este înscris la creșă sau la alte unități de educație timpurie antepreșcolară, atunci bunicii nu vor beneficia de indemnizație. Nu în ultimul rând, în situația în careau trecut anii în care părintele avea dreptul să beneficieze de indemnizația pentru creșterea copilului, nici bunicii nu vor primi indemnizația pentru îngrijirea nepotului.