Bune practici în educația elevilor din învățământul rural, Editura Tiparnița, Arad, 2015

 
Volumul pe care îl descriem în cele ce urmează a luat naștere în primăvara anului 2015, în uma derulării în mediul rural din județul Timiș a unor activități metodice susținute, în calitate de formator, de dna Elena-Sorina Groza, profesor pentru învățământul primar la Voiteg, județul Timiș, și coordonate de CCD Timiș.
„Bune practici în educația elevilor din învățământul rural” este rodul unei munci didactice asidue, individuală și/sau în echipă, realizată de cadre didactice cu experiență în activitățile istructiv-educative școlare sau extrașcolare, desfășurate în localitățile rurale din județul Timiș – zona limitrofă orașului Deta, muncă coordonată și concertată de prof. Elena-Sorina Groza.
De ce această temă? Mediul rural a fost și este o sursă inepui­zabilă de contexte de viață, de idei, de materiale inedite și valori profesionale mai puțin evidențiate, care au multe de spus și împărtășit.
Cartea poate fi considerată un ghid practic având la bază activitatea didactică directă la diferite discipline de învățământ sau în activitățile extracurriculare derulate cu elevi de diferite vârste, de către profesori cu experiență și cu dăruire față de profesie. Ea este un real ajutor pentru cadrele didactice nou intrate în sistem și/sau a celor dornice de perfecționare pe tot parcursul vieții, fiind consistentă în conținut și cu materiale calitative din punct de vedere instructiv-educativ, pedagogic, metodologic și procedural (332 pagini ce includ 50 de materiale complexe – proiecte didactice, proiecte educaționale, proiecte tematice, proiectări ale unităților de învățare, programe de opțional, scurte monografii, toate însoțite de anexele aferente).
Pe parcursul lucrării-ghid „Bune practici în educația elevilor din învățământul rural” sunt prezentate proiecte și materiale metodice interesante, structurate și selectate în funcție de urmă­toarele capitole, intitulate sugestiv: „Atelier tematic” – proiectări ale diferitelor paliere ale activității didactice (lecții, activități integrate, discipline opționale, parteneriate și activități extrașcolare); „Colțul profesorilor” – o secțiune cu „bune practici” destăinuite de profe­sorii cu înclinații spre meditație, reflecție și analiză globală asupra problemelor actualului sistem de învățământ, asupra societății românești și a valorilor sale, a învățării bunelor maniere, a păstrării tradițiilor și a obiceiurilor populare; „Colțul elevilor” – „un refugiu îndrăzneț” al creațiilor literare realizate de școlari – în versuri și proză.
Bunele practici didactice prezentate în volum pun în lumină rigurozitatea și profesionalismul dascălilor, dar și cunoștințele, abilitățile, valorile morale și creativitatea elevilor cu care aceștia au lucrat pe parcursul anilor în școlile și comunitățile rurale din județul Timiș.
Materialele prezentului volum valorifică competențele profe­sionale acumulate în timp de dascăli pricepuți, entuziaști, pasionați și cu devotament vocațional și evidențiază, din punct de vedere științific, psihopedagogic și metodologic, caracterul practic-aplicativ al demersului didactic, indiferent de nivel.
Lucrările au fost atent selectate de o echipă de referenți știin­țifici, profesioniști recunoscuți în învățământul universitar și preuniversitar din zona de vest a țării, implicați activ în activitățile educaționale timișene și arădene:

  • Prof. univ. dr. Anton Ilica, Universitatea Aurel Vlaicu, din Arad;
  • Prof. Aura Danielescu, Inspectoratul Școlar Județean Timiș;
  • Prof. Cristian Vlad, Casa Corpului Didactic Timiș;
  • Prof. Ioan Franț, Inspectoratul Școlar Județean Timiș;
  • Prof. Alina Melnic, Casa Corpului Didactic Timiș.

Dacă sunteți cadre didactice interesate de pregătirea și perfecționarea continuă și doriți să intrați în contact cu o lucrare consistentă din punctul de vedere al cunoștințelor psiho­edu­caționale, al valorilor morale demonstrate, al creativității și abilită­ților profesionale, consultați cu încredere volumul descris pe scurt mai sus și veți identifica personal puncte forte ale materialelor prezentate.
Prof. Zlatinca NEAMȚ,
CJRAE Timiș