În contextul oferit de Ziua Națională a Lecturii (15 februarie), Federația Internațională a Comunităților Educative, Secțiunea România – FICE România a lansat ediția a XX-a a Festivalului Național al Cărții pentru Copii „Bucuria lecturii”. Festivalul beneficiază de susținerea Ministerului Educației.
Festivalul se desfășoară până la finalul anului școlar și este definit ca „eveniment de promovare a lecturii și creativității în rândul copiilor și tinerilor, de promovare a cărții în lumea acestora”.
Obiectivele proiectului, după cum ne informează profesorul Toma mares, președintele FICE România, sunt: „Conștientizarea rolului lecturii de carte în facilitarea inserției profesionale și sociale a viitorilor adulți prin promovarea accesului liber la lectură și, pe această bază, la informare și cunoaștere; informarea populației din municipiul București și din țară cu privire la importanța lecturii de carte pentru dezvoltarea capacităților intelectuale ale elevilor; dezvoltarea unei bune competențe de lectură la elevi prin implementarea unor activități care să trezească interesul pentru lectură; integrarea lecturii în viața cotidiană a copiilor și tinerilor de vârstă școlară prin înțelegerea de către ei a nevoii de lectură și a importanței ei în viața de zi cu zi; promovarea cărții pentru copii în mass-media locale din județele participante în proiect, prin implicarea editurilor de profil în acțiunile campaniei”.
Festivalul include o secțiune de lectură și creație și o secțiune de evenimente dedicate cărții, lecturii și creativității. Într-o arie largă și liberă a opțiunilor de exprimare, sunt așteptate iniținative pentru organizarea de concursuri pe teme inspirate de universul lecturii, carnavaluri cu personaje din lumea cărților, întâlniri cu scriitori, autori, editori, bibliotecari etc., lecturi publice, dezbateri pe teme literare și privitoare la carte și la lectură, piese de teatru, recitaluri de poezie și șezǎtori literare, călătorii imaginare pe urmele unor scriitori și autori îndrăgiți, conexiuni între poezie și muzică, vizite la case memoriale ale scriitorilor, la biblioteci, muzee etc., concursuri de realizare și rezolvare de integrame.
Înscrierea unităților de învățământ participante se realizează online, completȃnd fișa de ȋnscriere la adresa: https://docs.google.com/forms/d/18PFsDoMxLW71-7In5FN7XjfHUYOwJHB-ohbbvpLXZHk/edit