13 sus-1 Proiectul POSDRU/157/ 1.3/S/137603 „Formarea profesională a cadrelor didactice din învăţământul preprimar şi primar din mediul rural în sprijinul formării de competenţe-cheie relevante la elevi” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 şi a fost implementat de Casa Corpului Didactic „Simion Mehedinţi”, Vrancea, în colaborare cu doi parteneri: Casa Corpului Didactic Neamţ şi Casa Corpului Didactic Dâmboviţa.
A fost vizată axa prioritară 1: „Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”, prin Domeniul major de intervenţie 1.3. „Dezvoltarea resurselor umane din educaţie şi formare profesională”.
Obiectivul general al proiectului este de a avea cadre didactice din învăţământul primar şi preşcolar din mediul rural mai bine pregătite pentru a face faţă provocărilor prezente şi viitoare ale educaţiei şi pentru a-şi asuma responsabilitatea unei educaţii de calitate pentru generaţiile viitoare de cetăţeni.
În acest scop, proiectul are în vedere dezvoltarea unor competenţe transversale din perspectiva învăţării pe parcursul întregii vieţi, care vor asigura şanse de integrare socială şi profesională a copiilor într-o societate în care competenţele de comunicare, respectul faţă de celălalt indiferent de etnie, statut social, stare de sănătate sau gen reprezintă cheia coeziunii sociale.
Programul a dorit să răspundă dorinţei de formare şi perfecţionare a 1675 de cursanţi din judeţele: Botoşani, Brăila, Neamţ, Tulcea, Vrancea, Buzău, Dâmboviţa, Ialomiţa, Galaţi, Ilfov, Iaşi, Vaslui şi Bacău, cadre didactice din învăţământul preşcolar şi primar din mediul rural, din regiunile Sud-Est, Sud-Muntenia şi Nord-Est. Angrenând peste 90 de formatori şi metodişti de la cele trei CCD-uri, experţi-cheie în domeniul educaţiei şi experţi tehnici, proiectul a fost dezvoltat pornind de la premisa adecvării conţinuturilor şi finalităţilor sale la nevoile de studiu ale cadrelor didactice.
Programul s-a desfăşurat în trei serii de formare. În prima serie au fost formaţi 1000 de cursanţi, urmând ca în seriile a II-a şi a III-a să fie formate cel puţin 675 de persoane.
Programul de formare a pus la dispoziţia cursanţilor două cursuri acreditate prin OMEN nr. 3150/30.01.2015, categoria a II-a, 15 credite profesionale transferabile: „Modalităţi de formare a competenţelor cheie ale preşcolarului şi şcolarului mic” şi „Relaţia şcoală-părinţi-comunitate în învăţământul preşcolar şi primar”, ambele desfăşurate pe parcursul a câte 60 de ore.
Cele două programe de formare au oferit atât informaţii teoretice bogate legate de metodologia didactică, dar şi foarte multe aplicaţii practice, utile educatoarelor şi învăţătorilor în activitatea lor. Pe lângă metodele şi strategiile tradiţionale au fost abordate şi tehnicile moderne, cum ar fi Instruirea Asistată de Calculator – direcţie strategică în perfecţionarea metodologiei şi tehnologiei instruirii. Au fost realizate numeroase aplicaţii ale conceptelor şi metodelor prezentate, în domeniile preşcolar şi primar.
Forma de învăţământ a fost una de tip blended learning (cursuri faţă în faţă şi la distanţă), cursanţii având şi posibilitatea dezvoltării abilităţilor de învăţare utilizând instrumentele online. În acest sens, proiectul a dezvoltat şi un mediu online asociat (portalul http://137603portal.ro), unde cursanţii şi formatorii au putut posta cursuri, teme şi alte materiale necesare în activitatea de formare, dar care a constituit, în acelaşi timp, un cadru organizat de comunicare şi dezbatere. În cadrul orelor desfăşurate la distanţă, cursanţii au acumulat experienţă în utilizarea instrumentelor şi aplicaţiilor Google: Gmail, Google Calendar (care poate gestiona programul profesorilor), Drive Suite (colaborează şi creează), browserul Chrome (navigare rapidă şi securizată), Google Groups (profesorii şi elevii pot lucra în echipă), Google Maps. Toate aceste programe sunt de un real folos în activitatea cadrelor didactice.
Perioada de formare a fost între 21 februarie 2015 şi 28 noiembrie 2015, iar în urma parcurgerii celor două module şi a evaluărilor finale, cursanţii au obţinut atestate de absolvire şi câte 15 credite pentru fiecare curs în parte.
Managerul de proiect şi-a propus dezvoltarea sistemelor de stimulente şi sprijin financiar pentru debutul şi dezvoltarea carierei didactice prin furnizarea unui sprijin financiar de 800 de lei net pentru fiecare cadru didactic din învăţământul primar şi preşcolar din mediul rural care participă la toate activităţile şi finalizează activităţile de formare continuă.
Proiectul a finanţat activităţi care promovează egalitatea de şanse, nediscriminarea şi dezvoltarea educaţiei la orice nivel şi pentru oricine. Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi este indiscutabil recunoscută ca un principiu de bază al democraţiei atât la nivel internaţional, cât şi la nivel regional.
Distribuţia sarcinilor în cadrul echipei manageriale s-a bazat pe criteriul competenţei şi a valorificat experienţa fiecărui membru în afara oricăror prejudecăţi de gen, vârstă sau de statut. Principiul care a stat la baza managementului proiectului a fost acela de „leadership împărtăşit”, fiecare dintre responsabilităţile alocate membrilor echipei manageriale fiind distribuite în raport cu experienţa în domeniu şi adecvarea la activităţile manageriale specifice. În ceea ce priveşte managementul proiectului, nu s-a făcut deosebiri de niciun fel între experţii proprii şi experţii externalizaţi.
Referitor la realizarea achiziţiilor publice în proiect, de asemenea, nu s-a făcut niciun fel de discriminare în procesul de evaluare şi selecţie a ofertelor pentru achiziţionarea produselor şi serviciilor dedicate proiectului. Pentru toate acestea, proiectul propus a răspuns dezideratului POSDRU privind egalitatea de şanse: „Pentru fiecare individ şansa de a accede la o educaţie de calitate înseamnă şansa de a-şi dezvolta la un nivel superior abilităţile, de a beneficia de consiliere şi orientare în alegerea unei profesii şi de a avea oportunităţi sporite la angajare”. Conţinutul formării: scopul final al proiectului îl reprezintă de fapt o şcoală mai bună, în care individualităţile specifice ale fiecărui elev reprezintă cheia succesului în învăţare. Conţinuturile de formare vizate în cadrul proiectului se referă la dezvoltarea unor competenţe ale cadrelor didactice care să permită abordări pedagogice moderne centrate pe elev, care să îmbunătăţească şansele de reuşită şcolară ale tuturor copiilor indiferent de gen, mediu de provenienţă, etnie sau stil de învăţare.
În mod concret, programele de formare a beneficiarilor din cadrul acestui proiect abordează în mod sistematic tematici ca: perspective transdisciplinare în proiectarea predării-învăţării-evaluării, abordări noi în educaţie (dimensiune de gen), competenţe de comunicare şi relaţionare în grup, abilităţi TIC.
Competenţele dezvoltate în cadrul acestui proiect reprezintă dezideratul unui sistem de educaţie bazat pe a învăţa pentru a cunoaşte, pentru a acţiona, pentru a convieţui şi a se descoperi pe sine şi în societate.
Proiectul a utilizat ca suport de formare cele mai moderne şi inovative sisteme de învăţare bazată pe noile tehnologii. Utilizarea unui portal de învăţare cum este cel pe care l-am propus în acest proiect reprezintă una dintre cele mai flexibile şi accesibile tehnologii care permite multiplicarea la nivelul oricărui CCD, inovând astfel ofertele de formare la nivel local.
Totodată, programul de formare adresat grupurilor-ţintă ale proiectului vizează şi accesarea unor link-uri: http://www.137603 portal.ro/curs/curs.php?id=3 şi http://www.137603portal.ro/curs/ curs.php?id=4.
Portalul online 137603portal.ro oferă o mai mare flexibilitate, fiind accesibil cadrelor didactice la diferite ore, în zile diferite, fără a fi necesară deplasarea pe perioade îndelungate, asigurând de asemenea condiţiile pentru o participare activă a tuturor cursanţilor, asistenţă şi evaluare fiecăruia de către formatori/facilitatori. Portalul poate deveni astfel o soluţie optimă pentru participarea la cursuri de formare de mai lungă durată, care conduc la acumularea unui număr mai mare de credite, care erau mai greu accesibile cadrelor didactice din zone dezavantajate.
Utilizarea platformei de e-learning a proiectului (137603portal.ro) ca instrument inovator utilizat în procesul de comunicare cu grupul-ţintă şi în derularea cursurilor de formare permite încurajarea accesării acesteia de către echipa de proiect şi membrii grupului-ţintă, asigurarea accesării de către membrii echipei de proiect nou introduşi, prin user-name şi parolă, a informaţiilor conţinute în baza de date şi platforma e-learning: consultarea materialelor informative, consultarea programului de învăţământ, a programului orar, a oportunităţilor de comunicare cu ceilalţi colegi.
Acţiunile desfăşurate în perioada de raportare au vizat în special: recrutarea şi selecţia în echipa de implementare a persoanelor din grupe de vârstă diferite, promovându-se o atitudine pozitivă faţă de colegii mai vârstnici.
Abordarea interregională se reflectă şi în activităţile de analiză şi cercetare derulate în prima perioadă de raportare: prima etapă de constituire a grupului-ţintă s-a realizat prin achiziţionarea unei firme care a aplicat un chestionar de nevoi cadrelor didactice din învăţământul preprimar şi primar din mediul rural şi în funcţie de analiza nevoii de formare vom constitui grupul-ţintă.
Utilitatea şi livrabilele acestei analize au, de asemenea, caracter interregional: harta privind densitatea şcolilor şi grădiniţelor din mediul rural.
De asemenea, pe pagina web a proiectului (http://formare-profesionala137603.ro/) cei interesaţi pot urmări noutăţile şi ştirile legate de activităţile implementate în proiect.
Proiectul „Formarea profesională a cadrelor didactice din învăţământul preprimar şi primar din mediul rural în sprijinul formării de competenţe-cheie relevante la elevi” va contribui la creşterea şi dezvoltarea profesională a cadrelor didactice din mediul rural şi, implicit, a calităţii educaţiei şi a rezultatelor elevilor din aceste zone, având ca scop final dezvoltarea capitalului uman.
În proiect au fost angajaţi aproape 100 de oameni care au beneficiat de fonduri europene.
Proiectul POSDRU/157/1.3/S/137603 a fost un real succes şi a schimbat viaţa multor oameni.
Director,
Prof. Aurelia NEAGU Coordonator formare,
Lector univ. dr. Carmen-Violeta POPESCU
 

Distribuie acest articol!