Peste un milion de cărţi, câteva mii de titluri noi şi un număr-record de vizitatori au făcut din ediţia a XII-a a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, Bucureşti 2017, una dintre cele mai reuşite din istoria manifestării. Timp de cinci zile, între 24 şi 28 mai, cei mai importanţi autori şi personalităţi publice incontestabile au fost prezenţi la Romexpo, în ciuda vremii nu foarte prietenoase de săptămâna trecută. Suedia a fost oaspetele de onoare al ediţiei din acest an. Sub sloganul „Sweden: Creating Stories“, nouă invitaţi din ţara nord-europeană au participat la Bucureşti, săptămâna trecută, la lecturi publice, lansări de carte, dezbateri şi mese rotunde. Alături de literatură, punctul central al prezenţei suedeze la Bucureşti, ambasada ţării-oaspete şi-a propus, şi în mare parte a şi reuşit, ca participarea sa la cea de a XII-a ediţie a Salonului să ofere prilejul de a reflecta asupra unor subiecte ca educaţia pentru carte, drepturile omului, ale minorităţilor, promovarea diversităţii, egalitatea de gen. Pe lista oaspeţilor suedezi s-au regăsit poeţi, prozatori, artişti, cunoscuţi editori şi  manageri de cultură. Selecţia de carte a fost una generoasă (ficţiunea suedeză se află, în momentul de faţă, în topul­­ celor mai traduse 10 literaturi din lume). În plus, să nu uităm că cel mai important premiu literar din lume, Nobelul pentru Literatură, este acordat în fiecare an de Academia Suedeză.
Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Evenimentul de anul acesta a fost organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
Alături de Suedia, aproximativ 200 de edituri din ţară şi din străinătate şi-au prezentat oferta de carte – noutăţi editoriale, dar şi multe, foarte multe reeditări ale unor bestselleruri (din acest punct de vedere, se poate spune că a fost caracteristica de bază a ediţiei de anul acesta). La standul Editurii Humanitas, cititorii au fost atraşi de nu mai puţin de 80 de titluri-eveniment, printre care unul dintre cele mai bine vândute este Istorie şi mit în conştiinţa românească, al lui Lucian Boia. La standul Editurii Litera, una dintre pricipalele atracţii a fost Paul Beatty, câştigătorul Man Booker 2016 cu Io contra Statelor Unite ale Americii. Printre lansări şi evenimente, Editura Litera a venit la Salon cu 1.000 de titluri din toate domeniile şi cu reduceri de până la 50%, cum sunt Dansând în întuneric, continuarea volumului autobiografic al scriitorului norvegian Karl Ove Knausgård – Lupta mea, Numele meu este Lucy Barton, de Elizabeth Strout, nominalizată la Premiul Man Booker 2016, Un bărbat şi o femeie, de britanica Jojo Moyes, şi A doua şansă, de Kristin Hannah, autoarea bestsellerului Privighetoarea, ultimele două în colecţia Blue Moon.
Editura Polirom s-a prezentat, ca întotdeauna, cu o ofertă de nerefuzat, standul acesteia fiind unul dintre cele mai căutate de vizitatori. Printre atracţii: Prinţul din negură, de Carl Luis Zafon, Copacul minciunilor, de Frances Hardinge, Casa Heap, primul volum al trilogiei Iremonger.
Humanitas şi Humanitas Fiction a participat cu peste 1.000 de titluri, noutăţi de autori români, ediţii de colecţie din literatura română şi universală, ediţii în limba română ale bestsellerurilor internaţionale din ultimele luni.
În cadrul programului „Suedia, ţara invitată de onoare“, Humanitas Fiction a organizat o întâlnire–dezbatere, lansare de carte şi sesiune de autografe cu scriitorul Aris Fioretos, autor al bestsellerului Mary, cel mai recent roman al prozatorului suedez, premiat atât în Germania, cât şi în Suedia.
Editurile Nemira şi-a atras fanii cu interesante noutăţi editoriale. În colecţia Nautilus SF&F:  Povestea vieţii tale, de Ted Chiang, Luna nouă, de Ian McDonald, Cântec de gheaţă şi foc, de George R.R. Martin, trilogia Farseer, de Robin Hobb. În colecţia de literatură Babel: Sentimentul unui sfârşit, de Julian Barnes, roman câştigător al Man Booker Prize, Căsătorie de plăcere, de Tahar Ben Jelloun, şi Aşteptându-l pe Bojangles, de Olivier Bourdeaut.
Editura Polirom a participat la Bookfest 2017 cu peste 1.000 de titluri, toate aflate la reducere de 15-20%.
Grupul Editorial ART s-a prezentat la stand cu 800 de titluri. Printre noutăţi se numără volumul Un bărbat pe nume Ove, de Fredrik Backman, şi Poveştile deosebiţilor, de Ransom Riggs. Noutăţi au fost şi în ceea ce priveşte literatura românească: A doua carte cu Apolodor, de Gellu Naum, cu ilustraţii de Dan Ungureanu, şi Dosarul unei vacanţe de groază, de Ana Rotea.
Editura Curtea Veche a venit cu reduceri de până la 80%. Una dintre cele mai importante noutăţi ale editurii este volumul marelui Mihail Şişkin, Paltonul cu gaică. Proză
scurtă, eseuri. Dar şi Nopţile salamandrelor, volum lansat în prezenţa autoarei Márton Evelin.
Editura RAO a pregătit, la rândul ei, oferte promoţionale, care au încântat vizitatorii – pachete cu preţuri speciale şi premii pentru copii. Printre titlurile lansate se numără: Dinastia, de Stelian Tănase şi Elena Vijulie, dar şi Mai sunt judecători la Berlin, de Dan Radu Ruşanu. Tot o noutate a reprezentat-o şi Enciclopedia relaţiilor internaţionale, coordonată de Dan Dungaciu.
Prezent, ca întotdeauna, la ediţiile Bookfest, Institutul Cultural Român a pregătit două lansări de albume, Cojan şi Ştefan Szöny.
Între volumele care se vor afla la stand se numără Capodopere din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, Catalogul Colecţiei Lapidarium I – Piese Greco-romane (I), Albumul Tezaurul, România în Marele Război, Arme din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României, dar şi anuarele Muzeul Naţional, Cercetări Arheologice şi Cercetări Numismatice.
Peste 100 de titluri noi marca Aramis
Cititorii au fost întâmpinaţi de Editurile Aramis şi Minerva cu peste 500 de titluri, dintre care 100 de noutăţi editoriale, cu reduceri de până la 60%. Dintre noutăţile care vor putea fi găsite la standul Aramis, menţionăm: Colecţia 2017 de cărţi pentru adolescenţi: Tort lipicios pentru toată lumea, primul volum din seria Monstruos de haios, de Jochen Till; Miss Edison: profesoara noastră (genială) aiurită, de Irene Zimmermann; Profesorul Miracol: atelierul dorinţelor secrete, de Susan Niessen; Atenţie, vecini răi!, primul volum din seria Hotelul Lăbuţa fermecată, de Feline Lang.
În Colecţia Mică enciclopedie cu sunete (sunete reale înregistrate în mijlocul naturii) – Păsările din grădină şi cântecele lor, precum şi Păsările din pădure şi cântecele lor.
Din serie de atlase şi enciclopedii, care au devenit preferatele copiilor chiar la scurt timp de la apariţie, fac parte Atlasul ilustrat al lumii, Ierbarul meu, Albumul exploratorului naturii, Întrebări şi răspunsuri – Istorie, Cartea secretă a aventurierilor, Animale de pradă, Animale migratoare.
Au mai fost prezentate ediţii complet noi ale unor titluri care s-au bucurat de mare succes în rândul cititorilor, Dicţionar de limba română contempoarană, de Aurelia Ulic, Dicţionar ilustrat englez-român.
Alte colecţii prezentate la standul celor două edituri: Să descoperim. Observă şi învaţă, joacă-te cu autocolante! – o serie de şase mici enciclopedii cu stickere (Să descoperim copacii, Să descoperim ferma, Să descoperim fluturi, Să descoperim iazurile şi râurile, Să descoperim viaţa la firul ierbii, Să descoperim vieţuitoarele sălbatice din grădină), dar şi  colecţia Să învăţăm: Să învăţăm şah, de Milorad Kovačević şi Goran Milisavljević, Să învăţăm bunele maniere, de Bojana Matijević şi Milica Jovanović, Să învăţăm despre animelele de casă, de Nikoleta Novak.
O atracţie în plus a standului a reprezentat-o şi Colecţia Cele mai frumoase… opt cărţi conţinând cele mai frumoase basme româneşti, cele mai frumoase basme din literatura universală, poveştile lui I. Creangă, momentele şi schiţele lui I. L. Caragiale etc.
Nu în ultimul rând, trebuie menţionată Colecţia Biblioteca poveştilor magice, din care spicuim Marele bal cu prinţi şi prinţese, Incredibilele aventuri ale vrăjitoarelor, Tărâmul fermecat al zânelor sau Poveşti din viitor. S-au mai bucurat de succes colecţiile Sunt mic şi vreau să aflu şi Învăţăm prin joc. Aramis a lansat un nou proiect editorial: cărţi pentru adolescenţi. Acestea sunt doar câteva dintre cele peste 100 de titluri noi care s-au aflat la Bookfest 2017 pe rafturile standului Editurii Aramis.
Pe întreaga perioadă a târgului de carte, Editura Aramis a avut o ofertă variată atât pentru premiile de sfârşit de an şcolar, cât şi pentru cadrele didactice, cu reduceri speciale de până la 60%.
Bookfest Junior – Salonul copiiilor
Bookfest Junior a fost una dintre vedetele ediţiei 2017 a Salonului de carte de la Romexpo. Asociaţia Editorilor din România împreună cu Ambasada Suediei la Bucureşti au organizat Bookfest Junior, iar Editura Aramis a fost unul dintre parteneri. Bookfest Junior este un adevărat salon de carte, cu program doar pentru copii şi adolescenţi, având un stand special pentru evenimente, fiind un prilej pentru copii să descopere lumea minunată a cărţilor, să participe la spectacole, proiecţii de filme, ateliere de desenat şi povestit.
Organizatorii au pregătit un salon de carte numai pentru copii, în cadrul căruia au avut loc lansări de carte la care cei mici au fost aşteptaţi de peste 200 de edituri prezente, de două ori mai multe decât în oricare din anii trecuţi.
Într-o lume a digitalizării, a tabletei, a laptopului şi smartphone-ului, în care ne este din ce în ce mai dificil să scriem de mână sau să răsfoim o carte, numărul mare de vizitatori de anul acesta a demonstrat încă odată că nu e încă totul pierdut pentru Galaxia Gutenberg: cartea rămâne regină şi continuă să emane un farmec irezistibil pentru toate categorile de cititori, de la cei mai mici până la cei mai vârstnici.                                  
Marcela GHEORGHIU,
Cristina POTERĂŞOIU

 
 
 

Distribuie acest articol!