Bilanț de etapă al ministrului educației

Educația se află în acest moment la cea mai mică pondere a alocării din PIB din istoria recentă – 2,5%, din care peste 70% reprezintă cheltuielile cu salariile cadrelor didactice, semnalează Societatea Academică din România (SAR) în bilanțul de etapă al ministrului Sorin Cîmpeanu. Sub acest aspect, bilanțul semnalează că „deși guvernul se apără, afirmând că bugetul Educației este cel mai mare, în valoare absolută, în ultimii 30 de ani, raportarea la PIB indică o scădere de 6,76% față de alocarea din 2020”.

Bilanțul reține, de asemenea, că „la capitolul masă caldă în școli, Guvernul își asumă, prin programul de guvernare al coaliției, generalizarea programului. Ultima dată, programul a fost extins, de la 50 de unități de învățământ preuniversitar la 150, în anul 2020, iar de atunci nu au fost înregistrate progrese, dar nici semnale de îmbunătățire din partea Ministerului Educației.
În ceea ce privește educația timpurie: Ministerul Educației a înregistrat deficit de măsuri coerente la acest capitol. Alocațiile nu au crescut, iar cheltuielile pentru grădiniță și creșă (părinții primeau 1500 de lei pe lună de la angajator pentru participarea copiilor la educația timpurie) suportate de la bugetul de stat au fost suspendate. Atât în discursul ministrului Educației, cât și în cel al Administrației Prezidențiale, este prezentă educația timpurie ca fiind necesară pentru o educație de calitate, accesibilă tuturor copiilor”.
Sub aspectul vizibilității publice, bilanțul SAR citează Barometrul vizibilității miniștrilor pentru luna iunie, realizat de News.ro și Agenția Klarmedia care indică situarea ministrului Sorin Cîmpeanu pe locul doi, ca număr de apariții în luna iunie, după prim-ministrul Florin Cîțu.

Întregul bilanț este disponibil în biblioteca de politici publice a think thank-ului Societatea Academică din România, la adresa:
https://www.romaniacurata.ro/wp-content/uploads/2021/07/Analiza-Ministrul-Rom%C3%A2niei-Educate.pdf

Distribuie acest articol!