Bijuteria, bază pentru educație multidisciplanară

Bijuteria, bază pentru educație multidisciplanară
Foto Ștefan Vartolomei

O școală de bijutieri (de arte și meserii, cum ar veni) poate ajunge la statutul de institut superior de educație multidisciplanară. Condițiile sunt știința de carte și de meserie și perseverența. O dovedește Assamblage – Școala de Bijuterie Contemporană, devenită Assamblage – Institutul de Artă și Design. I-au trebuit zece ani.

În octombrie 2010, designerul David Sandu a deschis prima platformă educațională din România dedicată designului de bijuterie: Assamblage – Școala de Bijuterie Contemporană. Era un cadru de formare pentru artiști și designeri în pas cu vremea și chiar nițel mai grăbiți. S-au adunat, socotește inițiatorul școlii, peste 220 de sesiuni de cursuri și de workshop-uri tematice. Au ieșit peste 700 de absolvenți. S-a coagulat o generație de creatori în domeniul bijuteriei de autor nu numai cu mâinile, ci și cu mintea, cu originalitatea, cu obiceiul de a umbla prin cărți, prin cultură.

Acum, în 2020, „discursul și misiunea se extind într-o nouă direcție educațională multidisciplanară, adăugând cursuri și workshop-uri noi de ceramică, gravură, fotografie, desen, prototipare 3D, marketing cultural și multe altele. Un nou spațiu creativ de studiu, dialog și experiementare, găzduit într-o casă din strada Dimitrie Racoviță nr. 18”.

Cadrul relansării educative și formative l-a constituit noul ­­format al evenimentului Romanian Jewelry Week, organizat de Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană cu sprijinul Primăriei Capitalei prin ARCUB, cu expoziții, conferințe, lansări de carte, vernisaje, tururi ghidate în spații ale artei. S-au (re)întâlnit prin colecțiile lor Top of Formpeste 70 de designeri români și peste 80 de creatori, colective și asociații de designeri din Portugalia, Italia, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Elveția, Canada, Israel, China, Norvegia, SUA, reprezentând școli de referință, precum Milano Jewelry Week, PIN – Asociația de Bijuterie Contemporană din Portugalia, Budapest Art Jewelry Night, Krama din Atena.

David Sandu conchide: „Bijuteria de autor aduce mesaje foarte diverse, materiale prețioase și alternative, provocări în a depăși limita bijuteriei clasice. Sensuri noi, asocieri neașteptate de materiale converg în a crea perspective surprinzătoare”.