Potrivit formei actuale a proiectului Legii Învățământului Preuniversitar agreate de ministrul Educației, Ligia Deca, dacă admiterea la liceu va da mari bătăi de cap elevilor de gimnaziu, același lucru se va întâmpla cu elevii de liceu care vor susține examenul de Bacalaureat. Concret, acesta ar urma să conțină cel mult 10 probe. Printre acestea, o probă de „competențe de bază complementare” specializării; de exemplu, „competențe de bază la matematică”, probă scrisă care va fi susținută de toți elevii de la profilul uman în timpul clasei a XII-a. Această probă nu va fi susținută în perioada sesiunii de examen.
De asemenea, elevii de la real ar urma să dea „competențe de bază socio-umane” ca probă scrisă complementară profilului ales, iar cei de la filierele vocaționale și tehnologice ar urma să susțină, „competențe de bază socio-uman sau matematică”, complementar disciplinelor alese deja pentru Bacalaureat, conform variantei proiectului legii învățământului preuniversitar.
Alte probe care ar urma să fie susținute în timpul anului școlar de către elevii de clasa a XII-a sunt cele scrise la limbi străine. Noutatea constă în aceea, că, în noua formulă prevăzută de proiectul de lege, ar urma să se dea examen scris la două limbi străine, ambele putând fi echivalate, dacă elevii au certificate recunoscute de Ministerul Educației. În momemntul de față, examenul se susține oral și la o singură limbă străină.
Tot în cursul anului, elevii de clasa a XII-a ar urma să susțină proba practică de competențe digitale, care poate fi echivalată cu certificat, opțional.
Toate probele care ar urma să se susțin înî timpul anului școlar ar ruma să susțină în liceele la care în vață elevii; n use știe încă dacă și cu profesorii lor.
Ca și în cazul admiterii la liceu, dacă proiectul de lege în forma sa actuală va fi adopta, noul Bacalaureat ar urma să fie susținut de elevii care intră în clasa a IX-a în anul următor intrării în vigoare a legii.