Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu după ce OMS a recomandat redeschiderea școlilor

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu după ce OMS a recomandat redeschiderea școlilor

Instituția Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu după ce Organizația Mondială a Sănătății a recomandat statelor europene, în raportul din 21 octombrie, menținerea școlilor deschise, chiar și în condițiile pandemice actuale și a solicitat Ministerului Educației și Cercetării un punct de vedere cu privire la acest aspect. 

„Nu ne permitem o generaţie pierdută din cauza COVID-19”, a fost mesajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în faţa creşterii numărului de cazuri de COVID-19 la nivel European, în această toamnă. Într-un document adresat de purtătorul de cuvânt al Instituției Avocatului Poporului, Molnar Zsolt,  secretarului de stat pe problemele învățământului preuniversitar, Sorin Ion, se precizează că state care au înregistrat recent și peste 20.000 de cazuri zilnic, au optat pentru menţinerea şcolilor deschise, respectând, însă, cu strictețe, condițiile specifice de distanţare fizică și de igienă.

Potrivit sondajului realizat recent de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, aproape 50% dintre părinţi consideră că închiderea şcolilor nu a fost o măsură benefică pentru sistemul de educaţie, educaţia trebuind să primeze, în orice formă ar fi desfăşurată şi nepierzând din vedere inegalităţile care vor apărea în ceea ce priveşte accesul la educaţie al copiilor din mediile defavorizate şi recuperarea decalajelor educaţionale, mai susține Molnar Zsolt. Acesta mai spune că „decizia de a închide şcolile nu a prevăzut un plan de măsuri pentru zonele în care şcoala online nu funcţionează”.

De asemenea, studiile internaţionale realizate în perioada pandemiei arată că, de la debutul acesteia și până în prezent, foarte puţine au fost şcolile care au devenit focare de infecție cu COVID-19, în legătură cu acest aspect, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atragând atenția că, în majoritatea cazurilor de infectări cu SARS CoV-2 raportate la copii, infectarea nu s-a produs în mediul școlar, ci acasă.

În fața tuturor acestor împrejurări, Avocatul Poporului solicită Ministerului Educației „un punct de vedere faţă de aspectele semnalate în prezenta sesizare din oficiu, în special în legătură cu recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de redeschidere a unităţilor de învăţământ”, a încheiat, purtătorul de cuvânt al AP, Molnar Zsolt.