Eliminarea burselor sociale pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate este „surprinzătoare“ și „nedreaptă“, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.
Acesta consideră că „prin Ordinul ministrului Educației nr. 5379/2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar au fost eliminate bursele de ajutor social acordate elevilor din mediul rural care merg la liceu în altă localitate. Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiți să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituție de învățământ. Mai mult, ea a nu fost anunțată public de Ministerul Educației, astfel cum acesta avea obligația legală, potrivit dispozițiilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată“.
Avocatul Poporului este de părere că, eliminarea burselor sociale nu va face altceva decât să se mențină și să adâncească inechitățile existente deja între elevii din rural și cei din urban. Or, acest lucru vine în contradicție cu Proiectul România Educată, care evidențiază în mod expres principiile care fac referire la echitate.
„Indiferent de locul în care s-au născut, de situația economică a familiei sau de etnie, subliniază Avocatul Poporului, toți copiii au dreptul la educație de calitate, iar acestora trebuie să le fie asigurate șanse egale la educație și ulterior la acces pe piața muncii.“
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat sâmbătă, 10 septembrie, că asigurarea gratuității transportului elevilor și bursele sociale „sunt de maximă importanță pentru Guvernul României“ și sunt asigurate de la bugetul de stat.
„Asigurarea gratuității transportului elevilor și bursele sociale sunt de maximă importanță pentru Guvernul României și sunt asigurate, fiecare în parte, de la bugetul de stat! Bursa socială este pentru elevi aflați în dificultate din punct de vedere socio-economic sau medical. (…) Toți elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu și școală, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic și/sau medical sau de bursele acordate pentru performanța școlară“, a scris Cîmpeanu, pe pagina sa de Facebook și a adăugat că toți elevii care au nevoie de sprijin din perspectiva socio-economică sau medicală vor primi în anul școlar 2022-2023 burse sociale în valoare de 200 lei/lună, 12 luni pe an.