Fondată în 1993, prin acordul bilateral dintre Guvernul României şi cel al Statelor Unite, Comisia Fulbright este instituţia care administrează programul Fulbright de burse pentru cercetare, predare, schimburi culturale şi studiu postuniversitar, dedicat cetăţenilor români şi americani. De‑a lungul timpului, de la iniţierea programului şi până în prezent, mai mult de 3000 de persoane au beneficiat de oportunităţile de schimb cultural oferite în acest fel.
Având parte de susţinerea generoasă şi constantă a Ambasadei SUA la Bucureşti, Comisia Fulbright a iniţiat în 2013 proiectul Fulbright Think Tank, ce are ca scop explorarea aspectelor educaţionale ale coperării româno‑americane, atât la nivel universitar, cât şi preuniversitar. Primul atelier din seria Fulbright Think Tank a avut în vedere dezvoltarea domeniului studiilor americane ca disciplină de studiu în universităţile din România, ţintind formularea unor traiectorii de viitor la nivel curricular, iar printre participanţi s‑au numărat profesori universitari şi directori de programe academice.
Beneficiind de sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, următoarele trei ateliere au avut ca obiectiv dezbaterea celor mai bune variante de integrare a elementelor de cultură americană în orele de engleză din învăţământul preuniversitar. În acest scop, atelierele Fulbright Think Tank din 2015, 2016 şi 2017 s‑au adresat profesorilor de liceu din întreaga ţară, devenind atât programe de pregătire, cât şi adevărate forumuri de discuţii în privinţa celor mai noi şi eficiente metode de predare a noţiunilor de civilizaţie americană. În 2015, atelierul s‑a intitulat „U.S. Culture & Society in the English Class“, concentrându‑se asupra curriculei actuale de predare a limbii engleze. În 2016, participanţii şi vorbitorii invitaţi au răspuns unei teme mai clar delimitate, o temă deopotrivă clasică şi de continuă actualitate: faţete ale diversităţii culturale în predarea noţiunilor de civilizaţie americană, sub titlul „Promoting American Values: Diversity in the English Class“.
Un alt obiectiv important al atelierelor Fulbright Think Tank îl constituie organizarea unei reţele naţionale a profesorilor de limba engleză care manifestă un real interes faţă de introducerea elementelor de civilizaţie americană în cadrul orelor de engleză. Această formă de contact şi colaborare nu se adresează doar cadrelor didactice de la profilul bilingv, ci tuturor profesorilor de limba engleză din învăţământul liceal, prin coordonarea Centrului de Consiliere Educaţională din cadrul Comisiei Fulbright, centru afiliat reţelei EducationUSA.
Cel mai recent eveniment din seria Fulbright Think Tank s‑a desfăşurat în Bucureşti, la data de 17 februarie 2017, bucurându‑se de prezenţa bursierilor americani în România, cât şi a unui număr de 36 de profesori români din 22 de judeţe – Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa‑Năsăud, Botoşani, Braşov, Caraş‑Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Olt, Sălaj, Sibiu, Vaslui – şi Municipiul Bucureşti. Prin extinderea în teritoriu a acestei participări, Comisia Fulbright şi Centrul Fulbright‑EducationUSA de Consiliere Educaţională au reuşit, cu sprijinul constant şi substanţial al doamnei Rodica Cherciu, inspector general la Direcţia Învăţământ Preuniversitar, să aducă la atelierul din Bucureşti profesori de limba engleză şi din regiunile cu care până acum legăturile au fost mai puţin constante, contribuind astfel la creşterea reţelei de profesori implicaţi în predarea noţiunilor de civilizaţie americană.
Atelierul care s‑a desfăşurat în acest an a urmărit tema inovaţiilor metodologice în predarea limbii engleze în context cultural, intitulându‑se Innovative Teaching Methods: Expanding Knowledge of American Culture in the English Class. La fel ca anul trecut, atelierul a reunit profesori de liceu şi bursieri Fulbright americani care au susţinut intervenţii şi prezentări pe teme de interes cultural, de la integrarea elementelor de istorie americană, la folosirea unor exemple relevante din literatura americană, planuri de lecţie şi propuneri de bune practici.
Programul a început prin discursurile susţinute de Ronald E. Hawkins, consilier pentru presă şi cultură al Ambasadei SUA, Rodica Cherciu, inspector general în Ministerul Educaţiei Naţionale, şi Rodica Mihăilă, director executiv al Comisiei Fulbright, subliniind importanţa predării limbii engleze în contextul actual şi încurajând participanţii să folosească din plin resursele puse la dispoziţie atât de către Centrul Fulbright‑EducationUSA de Consiliere Educaţională, cât şi de către Ambasada SUA, prin Biroul de diplomaţie publică şi Centrul de Resurse Informaţionale.
Primul vorbitor invitat a fost dr. Melanie Shoffner, profesor la Universitatea Purdue şi bursier Fulbright afiliat Universităţii Babeş‑Bolyai în anul 2016‑2017, care a susţinut prezentarea cu titlul Reflective Critical Thinking through the Study of Adolescent Literature in the English Classroom. Sugestiile şi observaţiile metodologice făcute în cadrul prezentării s‑au centrat pe folosirea literaturii contemporane pentru adolescenţi în predarea limbii engleze, atât la nivel de tematică apropiată intereselor elevilor, cât şi ca metodă de a stimula gândirea critică prin aducerea în discuţie a unor subiecte ce ţin de identitatea socială şi culturală. Întrebările din partea participanţilor s‑au axat pe raportul dintre literatura clasică şi literatura contemporană în context didactic, precum şi pe locul inovaţiei în programa şcolară, având în vedere numărul diferit de ore alocate predării limbii engleze.
Primul panel al întâlnirii a cuprins prezentările bursierilor Fulbright care predau limba engleză în universităţile din România (Fulbright English Teaching Assistants).
Damaris Bangean (Chapman University – Universitatea Vasile Goldiş, din Arad), Anna Claspy (College of Wooster – Universitatea din Baia Mare), David Jimenez (Bowdoin College – Universitatea Ovidius, din Constanţa) şi Joseph Amiri (University of Maryland –
Universitatea Dunărea de Jos, din Galaţi) au vorbit despre interacţiunea lor cu studenţii români şi subiectele preferate de predare, de la contextualizarea culturală în cadrul traducerilor din limba engleză în limba română la standardele academice, istorie şi politică, precum şi despre diversele dimensiuni ale diversităţii culturale din Statele Unite.
Al doilea panel a inclus prezentările profesorilor români: Laura Rebeca Stiegelbauer (Universitatea Vasile Goldiş, din Arad), Alina Stegărescu (Colegiul Naţional Sf. Sava, din Bucureşti), Camelia Arhip (Colegiul Naţional Mihai Eminescu, din Iaşi) şi Luisa Filip (ISJ Cluj). Lucrările au atins subiecte din sfera traducerilor, a textelor literare, a creativităţii culturale şi a planurilor de lecţii alcătuite împreună cu instructori americani în cadrul cursurilor de e‑learning. De altfel, întreg programul conferinţei şi mai multe informaţii despre proiectul Fulbright Think Tank se găsesc pe site‑ul Comisiei Fulbright: www.fulbright.ro.
În fine, ultima parte a atelierului a constat în detalierea oportunităţilor de studiu şi informare de care pot beneficia profesorii şi elevii români. Eliza Chirilă, reprezentanta American Councils for International Education în România, a oferit informaţii despre programul FLEX de burse pentru liceeni, prin care aceştia pot studia în SUA timp de un an de zile. Monica Drăgan, director al Information Resource Center, şi Cornelia Vlaicu, asistent cultural în biroul de diplomaţie publică al Ambasadei SUA, au prezentat în amănunt resursele puse la dispoziţie de ambasadă, dăruind participanţilor seturi de materiale didactice. Din partea Comisiei Fulbright şi a Centrului Fulbright‑EducationUSA de Consiliere Educaţională, Ruxandra Rădulescu, Mihaela Doagă şi Corina Dănăilă au informat participanţii cu privire la procesul de admitere la studii universitare în SUA, serviciile de consiliere gratuită prin Centrul Fulbright‑EducationUSA şi evenimentele culturale şi educaţionale desfăşurate în colaborare cu profesori de engleză din întreaga ţară, printre care şi programul Opportunity Funds, dedicat elevilor români cu resurse financiare precare, dar dornici să urmeze programe de licenţă în universităţile de peste Ocean.
Cel de‑al treilea atelier din seria Fulbright Think Tank pentru învăţământul liceal s‑a încheiat printr‑o recepţie în onoarea participanţilor, însă elementul distinctiv a fost promisiunea de a continua colaborarea între Comisia Fulbright şi profesorii români de limba engleză, cu sprijinul Ambasadei SUA şi cu susţinerea entuziastă a reţelei EducationUSA.
Ruxandra RĂDULESCU