Atelier educațional de incursiune în arta ceramicii româneștiAtelierul educațional „Incursiune în arta ceramicii românești” are loc joi, 1 august 2024, organizat de Muzeul Național de Istorie a României și partenerii săi din cadrul proiectului „Tradiție în lut – În siajul artiștilor ceramiști”, context în care va fi lansat catalogul expoziției „Revendicând pământul”. Activitățile vor avea loc începând cu orele 11.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, București, în sala Mihai Viteazul, corp Stavropoleos (et. II). Participarea este gratuită, iar accesul se va face prin intrarea B din str. Poștei (vis-à-vis de Biserica Stavropoleos).

Organizatorii anunță că „evenimentul debutează cu lansarea catalogului expoziției Revendicând Pământul, deschisă la Muzeul Național de Istorie a României până la finalul lunii august a.c., care valorifică tandemului colecții particulare – colecții muzeale, și readuce în atenția publicului o lume pe cale de dispariție, prin etalarea unor opere de artă de factură populară, care exprimă specificul zonelor etnografice și geografice românești. Multe dintre aceste piese sunt unicat și nu au mai fost expuse vreodată. Expoziții similare au fost deschise la Muzeul Național al Țăranului Român din București și la Muzeul Municipal Octavian Moșescu din Râmnicu Sărat.

Atelierul Incursiune în arta ceramicii românești se adresează tuturor persoanelor interesate de artă, tradiție și meșteșuguri, indiferent de vârstă și va cuprinde o scurtă incursiune în arta ceramicii românești, prezentare susținută de Sergiu-Sorin Popescu, restaurator în cadrul Muzeului Național de Istorie a României (și curator al expoziției), o prezentare a principalelor tehnici de modelaj în lut și a ustensilelor specific precum și lucru individual la planșetă. Organizatorul va pune la dispoziția participanților toate materialele necesare, în mod gratuit.

Activitatea este parte a proiectului cultural Tradiție în lut – În siajul artiștilor ceramiști, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, sesiunea de finanțare I/2024, aria Patrimoniu Cultural Material, cu suma de 127.382,80 lei și este organizată de către Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul Municipal Octavian Moșescu din Râmnicu Sărat și Unity in Values Interconfessional Association.

În lunile următoare va continua seria de prezentări și ateliere la București, Râmnicu Sărat și Alexandria. Participarea la activitățile educaționale ale proiectului este gratuită și deschisă, în limita locurilor disponibile, promotorii încurajând aplicarea principiilor nediscriminatorii bazate pe incluziune, egalitatea de șanse, echilibrul de gen, participarea activă, atât a adolescenților, cât și a adulților”.

Distribuie acest articol!