Asistență antidrog în vacanță, la concerte și festivaluri

Foto: Dialog de lucru la Vama Veche

La vremea vacanței, a unor mari concerte și festivaluri, specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog desfășoară, cu sprijinul voluntarilor, activități de informare şi conștientizare cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri. Totodată, desfășoară acțiuni educative de promovare a modalităţilor de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos.

Într-o singură săptămână, 165 de specialişti ai ANA au format echipe multidisciplinare, împreună cu specialişti în prevenire, medici, asistenţi sociali şi psihologi şi au desfășurat, împreună cu voluntarii antidrog, la nivel naţional, 142 activități preventive în comunitate, de informare şi conștientizare despre pericolele consumului de droguri, de care au beneficiat 18.221 de persoane.

Acțiunile s-au desfășurat în zonele recreaționale aglomerate, în stațiunile de pe litoral şi de la munte, la evenimente, concerte, festivaluri: Out of Office Fest din Bucureşti, Holiday Mood Delirium din judeţul Prahova, Transilvania International Film (TIFF) 2022 din judeţul Cluj, Take Off Caransebeş din judeţul Caraş-Severin, Samfest Jazz&Wine din judeţul Satu Mare, Festivalul de Arte Marţiale şi Contact din Timişoara etc. De asemenea, au participat cu acțiuni la evenimente de felul străzi deschise, zilele orașelor, întruniri tematice, târguri, în zone de promenadă aglomerate din municipii, la evenimente sportive, în zone de agrement din întreaga ţară.

Au fost realizate demonstraţii privind efectele diferitelor substanţe psihoactive, prin folosirea ochelarilor speciali care distorsionează realitatea.

Au fost derulate 62 de activităţi de prevenire a consumului de droguri în şcoală şi în mediul universitar, la care au participat 1.377 de elevi şi studenţi, dar şi 102 cadre didactice, fiind programate alte 12 activităţi de prevenire în familie, de care au beneficiat 173 de copii şi părinţi.

Au fost organizate 32 de sesiuni de pregătire şi formare în domeniul drogurilor, la care au luat parte 97 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne şi 1.378 de reprezentanţi ai altor instituţii, care au fost instruiţi în domeniul prevenirii consumului de droguri.

În ceea ce priveşte asistenţa acordată persoanelor consumatoare de droguri, au fost realizate de specialiştii Agenției Naţionale Antidrog: 154 informări, 58 de evaluări medicale, 78 de evaluări psihologice, 71 de evaluări sociale, 176 consultaţii medicale, 94 şedinţe de consiliere psihologică, 68 şedinţe de consiliere psihologică de grup, 45 şedinţe de consiliere socială individuală, 37 şedinţe de consiliere socială de grup şi 132 şedinţe de management de grup.

Educație și prevenție la Vama Veche

La Vama Veche, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, comisar-şef de poliţie Georgel-Cristian Ivan, a participat la întâlnirea de lucru cu administratorii unităților economice (restaurante, terase, cluburi, beach-baruri, hoteluri și pensiuni) din localitate. Au fost prezentate activitățile de prevenire și reducere a riscurilor asociate consumului de droguri care urmează a fi implementate de Agenția Naționala Antidrog în perioada sezonului estival.

ANA informează că „au fost purtate discuții cu agenții economici, aceștia manifestându-și intenția de a sprijini eforturile depuse de autorități pentru informarea turiștilor aflaţi în vacanță, în Vama Veche, cu privire la efectele nocive ale consumului de droguri, utilizând mediul online. Site-ul INFODROG (http://infodrog.ro/), creat de specialiştii Agenţiei, oferă informaţii şi cu privire la metodele de prim-ajutor în anumite situaţii de criză cauzate de consumul de droguri, efectele juridice şi activităţile tip suport şi bune practici..

La finalul întâlnirii de lucru, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, comisar-şef de poliţie Georgel-Cristian Ivan, şi primarul comunei Limanu din județul Constanța, Gheorghe Daniel Georgescu, au semnat un protocol de colaborare, în vederea implementării de proiecte comune de prevenire şi informare în domeniul drogurilor, având drept scop asigurarea unui climat de siguranță publică turiștilor care își petrec vacanța în localitatea Vama-Veche.

La întâlnirea de lucru organizată de Primăria Limanu din județul Constanța au participat și reprezentanții Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanța –  Serviciul Ordine Publică și cei ai Poliției Municipiului Mangalia”.

Distribuie acest articol!