Argumente pentru reintroducerea vacanței din februarie în structura anului școlar

Diminuarea activității cu prezență în clase a determinat modificarea structurii anului școlar pentru recuperarea timpului, cu constrângerile inevitabile. Ca urmare, vacanța din februarie a fost anulată. Organizații cu activitate inclusiv în direcția educației prin petrecerea timpului liber din vacanțe – Asociația Transportatorilor pe Cablu din România (ATCR) și Alianța pentru Turism (APT) – fac o analiză a situației astfel create și solicită reintroducerea vacanței din februarie în structura viitorului an școlar:

România, singura țară cu munți din Europa, fără vacanță de iarnă!

În ziua în care în mod normal copiii ar fi început școala după săptămâna de vacanță petrecută și în stațiunile de schi din România, Asociația își exprimă profunda nemulțumire față de deciziile luate de către Ministerul Educației cu privire la eliminarea vacanței de iarnă din luna februarie din structura anului școlar 2021-2022 și solicită, printr-o scrisoare deschisă, reintroducerea acesteia în noua structură a anului scolar 2022-2023. De asemenea, cele două organizații cer Ministerului Turismului și Antreprenoriatului să se implice și să susțină miile de companii din România din ambele domenii care au fost afectate de această decizie.

În acest sens, ATCR a inițiat o petiție și îi încurajează pe toți cei care vor să susțină reluarea vacanței de iarnă pentru copii, să o semneze. Mai multe detalii găsiți pe www.petitieonline.com/vrem_vacanta_i_luna_februarie_2023_pentru_copii. Membrii APT au semnat deja petiția inițiată de ATCR.

Numărul de turiști pe pârtiile de schi, în prima săptămână a lunii februarie (luni- vineri) din 2022 față de aceeași perioadă a anult trecut, a scăzut cu circa 70%.

Situația din România pare a fi una singulară în Europa, majoritatea țărilor (Elveția/Germania/Austria/Franța/Italia/Polonia/Slovacia/Spania) funcționând cu vacanța de iarnă pentru elevi. În Germania de pildă, autoritățile au numit vacanța de la final de februarie „Sportferien”, adică vacanța pentru sport și este de două săptămâni.

Această decizie a Ministerului Educatiei afectează sectoarele de activitate reprezentate de ATCR și APT, ținând cont de nevoia de investiții constante din partea proprietarilor de pensiuni, hoteluri, restaurante și resorturi de ski pentru a păstra calitatea serviciilor și restricțiile din ultimii doi ani care au diminuat considerabil veniturile.

Importanța vacanței în aer liber în context pandemic

„Trăim cu impresia că în România nimeni nu înțelege că sportul înseamnă, în primul rând, sănătate. Generațiile viitoare vor avea probleme în acest sens dacă nu înțelegem odată că sportul este o parte vitală pentru dezvoltarea copiilor și tinerilor. Este dovedit medical că activitățile în aer liber și în mod special, la munte, cresc imunitatea copiilor. În acest context pandemic în care, timp de doi ani, copii au petrecut majoritatea timpului în fața ecranelor, ar trebui să înțelegem importanța unei vacanțe cu activități în aer liber. Ca să nu mai vorbim despre multitudinea de beneficii care rezultă din participarea copiilor în tabere: socializare, mișcare, dezvoltarea caracterului independent, dobândirea de cunoștințe asupra naturii, muntelui etc.”, a declarat Iancu Șerbănescu, președintele ATCR.

Avem nevoie de dialog constant pentru a crea un cadru de dezvoltare sănătoasă a turismului. Este un sector esențial pentru economie, astfel că deciziile ce pot afecta și influența semnificativ evoluția industriei, trebuie luate doar în urma consultării cu organizațiile din domeniu. Apreciem dinamica și proactivitatea autorităților, însă trebuie să avem mereu în vedere imaginea de ansamblu. În cazul vacanțelor, e vorba atât despre afectarea unei întregi ramuri economice, dar mai ales afectarea unei întregi generații de copii, care au nevoie de echilibru, timp liber pentru sport și activități în natură și pentru a descoperi lumea, elemente esențiale în formarea lor ca viitori adulți. Avem încredere că poziția noastră va fi luată în considerare și că situația va fi remediată anul următor. Am propus crearea unui grup de lucru în acest sens, pentru a identifica structura optimă pentru vacanța de iarnă”, a declarat Daniel Mischie, președinte APT.

Eliminarea vacanței de iarnă afectează sute de business-uri care administrează domeniul schiabil și descurajează organizarea de tabere și cantonamente de schi.

De asemenea, turismul de iarnă este afectat serios. În opinia ATCR, această decizie pe termen lung va duce la o situație financiară delicată atât pentru proprietarii sau investitorii în resorturi de schi cât și pentru serviciile aferente, cazare, restaurante, mici afaceri construite pentru sezonul de iarnă, care însumează un număr foarte mare de locuri de muncă. Câteva exemple de cum au fost afectate resorturile din țară, prin lipsa vacanței de iarnă din luna februarie, comparând ciferele din prima săptămână (luni-vineri) a lunii februarie 2022 cu prima săptămână din luna februarie 2021:

Transalpina (jud. Vâlcea) – o scădere cu 70% în 2022 față de 2021 când au fost 8.106 turiști

Arena Platoș (jud. Sibiu) – o scădere cu 78% în 2022 față de 2021 când au fost 8.694 turiști

Buscat Resort  (jud. Cluj) – o scădere cu 62% în 2022 față de 2021 când au fost 3.762 turiști. Dacă în 2021 peste 500 de copii au fost în tabere organizate, în 2022 au fost sub 90 de copii.

Straja (jud. Hunedoara) – cele 2.500 de locuri de cazare au fost ocupate în totalitate în prima săptămână din ianuarie 2021, în principal cu tabere. Anul acesta, în aceeași perioadă, gradul de ocupare este cu 80% mai mic. De

asemenea turiștii de pe pârtie au fost cu 64% mai puțini.

Efecte adverse ale lipsei vacanței copiilor din februarie

  1. Aglomerație pe drumurile care duc în stațiunile montane
  2. Cozi la instalațiile de transport pe cablu la sfârșit de săptămână
  3. Prețuri mari la transport pe cablu la sfârșit de săptămână, dar venituri mai mici pe un an calendaristic și implicit bani mai puțini la buget
  4. Prețuri mari la cazări, amânarea sau anularea de noi investiții private în turismul montan, dispariția unei profesii (monitorii de schi), care nu va putea avea o activitate coerentă din 10-16 zile/an)

ATCR a sesizat această problemă Guvernului României și Ministerului Educației printr-o adresă oficială, înaintată în luna august 2021, însă, din păcate, deși au trecut șase luni, autoritățile nu au trimis niciun răspuns.

ATCR este de părere că autoritățile centrale din România ar trebui să se inspire și să implementeze exemplele de bune practici aplicate în țări din Europa. În acest sens, ATCR, alături de APT, solicită:

  • Ministerului Educației ca în programa școlară (sic! în textul original; de fapt, în structura anului școlar) 2022-2023 să reintroducă o vacanță de două săptămâni în perioada 1 februarie-15 martie
  • Ministerului Antreprenoriatului și Turismului să se implice activ în această problemă, care este primordială pentru turismul montan din România
  • Ministerului Sportului să susțină inițiativa ATCR astfel încât copiii să poată avea 14 zile de cantonamente fără a lipsi de la școală și pentru a avea operatori economici cu care să poată organiza orice eveniment sportiv internațional

Distribuie acest articol!