Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a organizat, în data de 27 iulie 2022, evenimentul de prezentare a Raportului de activitate al ARACIS pe anul 2021, însosțit de sesiunea de consultare cu privire la Strategia agenției pentru următorii patru ani (2022 – 2026), precuym și la proiectul de Standarde referitoare la modul de desfășurare a activităților de predare, învăţare, cercetare, aplicaţii practice şi evaluare, prin utilizarea unor resurse electronice, informatice și de comunicații sincrone specifice.
La evenimentul care s-a desfășurat cu sprijinul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – instituție care l-a și găzduit – a luat parte inclusiv Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației (ME). Au fost prezenți peste 130 de reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior, cu atribuții în domeniul asigurării calității, reprezentanți ai Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), ai Autorității Naționale pentru Calificări (ANC), ai Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), precum și membri ai Consiliului și ai aparatului tehnic al ARACIS.
Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul evenimentului au fost prezentate Raportul de activitate al ARACIS pe anul 2021, Principalele direcții strategice ale ARACIS pentru perioada 2022 – 2026, precum și Proiectul de Standarde referitoare la modul de desfășurare a activităților de predare, învăţare, cercetare, aplicaţii practice şi evaluare, prin utilizarea unor resurse electronice, informatice și de comunicații sincrone specifice.
Potrivit aceleași surse, cei prezenți la eveniment au fost invitați să își expună punctul de vedere cu privire la aceste direcții strategice și să facă propuneri referitoare la alte obiective strategice pe care le consideră importante pentru Agenție și pentru sistemul de învățământ superior din România.
În ceea ce privește proiectul de Standarde referitoare la modul de desfășurare a activităților de predare, învăţare, cercetare, aplicaţii practice şi evaluare, prin utilizarea unor resurse electronice, informatice și de comunicații sincrone specifice, consultarea publică a părților interesate în asigurarea calității în învățământul superior a fost realizată de ARACIS în două etape. Proiectul de Standarde a fost trimis, într-o primă fază, către părțile interesate – federațiile studențești, instituțiile de învățământ superior, consorțiile universitare, Consiliul Național al Rectorilor, Ministerul Educației, sindicat, precum și ANC -, în vederea formulării unor propuneri de modificare. Cea de a doua etapă s-a desfășurat în cadrul sesiunii de consultare din 27 iulie.
ARACIS anunță că, în perioada următoare, va definitiva și va face publice Strategia pentru următorii patru ani (2022-2026), precum și Standardele referitoare la modul de desfășurare a activităților de predare, învăţare, cercetare, aplicaţii practice şi evaluare, prin utilizarea unor resurse electronice, informatice și de comunicații sincrone specifice.